Prędkościomierz nie działa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dariusz.p » 21 maja 2012, 22:45

Jak w temacie ,wskazówka przestała wskazywać, licznik bez linki ,na trzy kostki. Ma ktoś jakieś porady co może być przyczyną ? (Mazda 323,1.3 r97)
Ostatnio edytowano 22 maja 2012, 08:39 przez dariusz.p, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 4 mar 2011, 16:21

Postprzez waldii » 21 maja 2012, 23:06

czujnik w skrzyni biegow??On jest pod przepustnica.Moze poruszaj kostka to sie obudzi
waldii

Postprzez dariusz.p » 23 maja 2012, 16:14

Dziś dotarłem do tego impulsatora z którego powinien iść sygnał do prędkościomierza i tu zaskoczenie zamiast niego jest wstawiona zaślepka w kształcie tego impulsatora ,wtyczka nasadzona jakby nic a tam nawet pinów nie ma !? Dziwne, skąd licznik bierze/brał sygnał ,dotąd chodził a teraz raz chodzi, raz nie.Może ktoś mnie oświeci bo ja już pomysłów nie mam. (wskazania paliwa i temp.cieczy są sprawne)
Pytanie zasadnicze, skąd brany jest sygnał do prędkościomierza ?
foto mojej zaślepki.

Obrazek

Obrazek

Są jeszcze dwa takie czujniki ale one z prędkościomierzem nie mają raczej związku.

Obrazek

Wyczytałem na forach że sygnał może iść gdzieś z ABSu czy faktycznie? Chociaż system abs mam odłączony od roku (wyjęty bezpiecznik) a licznik przestał działać tydzień temu...
Początkujący

Postprzez dariusz.p » 26 maja 2012, 09:25

Ok ,rozwiązałem swój problem.Wyczyściłem czujniki i zębatkę od ABSu ( fakt były zawalone brudem) licznik od tego momentu nie szwankuje.
Początkujący