witam.
mam Mazdę 323 Protege z '964 roku. i dzisiaj przestała mi trąbić – bez wyraźnego powodu. przy wciśnięciu klaksonu słychać ciche kliknięcie (chyba gdzieś z prawej strony), i tyle. co może być powodem? wydaje mi się że nie elektryka, bo skoro coś klika to znaczy że jakaś reakcja na przycisk jest. tylko co jeszcze mogło się tam zepsuć?
Klakson – klika, nie trąbi
Strona 1 z 1
Kolego pomiedzy chłodnica a zderzakiem masz te trabki od klaksonu na których sa małe śrubki moze poprostu musisz nimi poruszac lub sprawdz czy któraś z wsówek elektrycznych nie spadła.
-
komud7
efekt jest dokładnie taki sam przy odpalonym silniku, włączonej tylko elektryce oraz całkiem bez kluczyka. klik – i nic więcej.
trąbki – zajrzę do nich, możliwe że coś złego się tam stało – Madzia jakiś czas temu była w pyszczek trafiona, może to późne następstwa
trąbki – zajrzę do nich, możliwe że coś złego się tam stało – Madzia jakiś czas temu była w pyszczek trafiona, może to późne następstwa
- Od: 21 mar 2011, 21:29
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 141KM (2005)
wybaczcie post pod postem.
do trąbki dobrać mi się nie udało – samo znalezienie jej zajęło mi sporo czasu. myślałem że jest przed chłodnicą, tak jak wspomniał kolega wyżej... a jest po prawej, pod światłem. i okazało się że czasem działa, czasem nie. nie mam pojęcia od czego to zależy, ale chyba potwierdza Wasze zdanie – coś z tymi stykami.
do trąbki dobrać mi się nie udało – samo znalezienie jej zajęło mi sporo czasu. myślałem że jest przed chłodnicą, tak jak wspomniał kolega wyżej... a jest po prawej, pod światłem. i okazało się że czasem działa, czasem nie. nie mam pojęcia od czego to zależy, ale chyba potwierdza Wasze zdanie – coś z tymi stykami.
- Od: 21 mar 2011, 21:29
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 141KM (2005)
Miałem dokładnie ten sam problem – klikał przekaźnik a klakson najpierw nie działał, po tygodniu zaczął działać a jak prowadziłem korowód na ślub to nie wytrzymał i się wykończył
. Próbowałem go czyścić ale to tylko pomagało na chwilę. Styki były ok. W końcu dopasowałem sobie sygnał od Opla Corsy.
- Od: 22 maja 2011, 23:48
- Auto: Mazda 323 V Hatchback 1997 1500ccm 16V
Hej koledzy
Może wy mie nakierujecie. W mojej madzi przestał wogóle odzywac sie klakson, nie słysze nawet zadnego klikania ale jak podłącze na krotko trabke do akusia to trabi. Myślałem nawet ze to cos ze stykami w kierownicy ale tam wszystko jest na oko ok. nie mam juz pomysły gdzie szykac przyczyny. Na klaksonie tez sa przekażniki jak tak to gdzie one sa?? oczywiscie mowa o madzi 323f ba przed liftem rok 96 prosze o pomoc. przydaje sie czasem zatrabic a u mnie głusza i pozostaje ewentualnie przygazowac
Może wy mie nakierujecie. W mojej madzi przestał wogóle odzywac sie klakson, nie słysze nawet zadnego klikania ale jak podłącze na krotko trabke do akusia to trabi. Myślałem nawet ze to cos ze stykami w kierownicy ale tam wszystko jest na oko ok. nie mam juz pomysły gdzie szykac przyczyny. Na klaksonie tez sa przekażniki jak tak to gdzie one sa?? oczywiscie mowa o madzi 323f ba przed liftem rok 96 prosze o pomoc. przydaje sie czasem zatrabic a u mnie głusza i pozostaje ewentualnie przygazowac
- Od: 7 paź 2008, 20:45
- Auto: Mazda 323f BA
atrej82 sprawdź bezpieczniki pod maską i z lewej strony pod kierownicą, albo też probówką sprawdź czy prąd dochodzi do klaksonu ale niech ktoś ci pomoże tzn. naciska na klakson a ty stykając probówkę do przewodów przy klaksonie patrz czy się zapali.

- Od: 10 sie 2011, 21:47
- Auto: MAZDA
znowu odświeże temat
Wróciłem do tematy niedziałajacego klaksony juz dlugi czas tak jerzdze i wkuza mnie to ze nie moge na jakas świeta krowe na ulicy zatrabic i w koncy chce to zrobic.jak wczesniej pisałem nie działa mi klakson nie słysze przy naciskaniy zadnych tykań ale jak na "krótko" zepne plus z akusia do trąbki to trabi wiec to nie same titki tylko gdzies wczesniej. bezpieczniki juz sprawdzałem kilka razy i sa dobre. jest tam gdzies jakiś przekażnik a jak tak to gdzie go szukac. prosze pomożcie
Wróciłem do tematy niedziałajacego klaksony juz dlugi czas tak jerzdze i wkuza mnie to ze nie moge na jakas świeta krowe na ulicy zatrabic i w koncy chce to zrobic.jak wczesniej pisałem nie działa mi klakson nie słysze przy naciskaniy zadnych tykań ale jak na "krótko" zepne plus z akusia do trąbki to trabi wiec to nie same titki tylko gdzies wczesniej. bezpieczniki juz sprawdzałem kilka razy i sa dobre. jest tam gdzies jakiś przekażnik a jak tak to gdzie go szukac. prosze pomożcie
- Od: 7 paź 2008, 20:45
- Auto: Mazda 323f BA
jest przekaźnik bodajże ma taki symbol "LA10" i tak wygląda 
znajdziesz go "przy nogach pasażera" po prawej stronie za plastikiem/tapicerką tym co się zaczyna jak się drzwi kończą. mam nadzieje że ci to dobrze wytłumaczyłem
Potrzebujesz zdolności z akrobatyki oraz coś na uspokojenie
bo ciężko do nich dotrzeć
pozdrawiam
znajdziesz go "przy nogach pasażera" po prawej stronie za plastikiem/tapicerką tym co się zaczyna jak się drzwi kończą. mam nadzieje że ci to dobrze wytłumaczyłem
Potrzebujesz zdolności z akrobatyki oraz coś na uspokojenie
pozdrawiam

- Od: 5 gru 2010, 09:08
- Auto: I*I Mazda 323c 1.8 16v 114KM 95r.+
Strona 1 z 1