I to cała "filozofia" aby w tym otworze zamontować jakąś inną antenę (na stałe, odkręcaną lub teleskopową).
Jeszcze inne rozwiązanie: zamontuj w tym otworze antenę do CB i dokup splitter aby wykorzystać ja też do Car-audio
www.mazdaspeed.pl
I to cała "filozofia" aby w tym otworze zamontować jakąś inną antenę (na stałe, odkręcaną lub teleskopową).
maxis9000 napisał(a):a średnica gwintu (w odkręcanej antenie) ma tutaj znaczenie i czy taka mogłaby ....
Kwestia tylko czy kąt ścięcia elementu przylegającego do blachy będzie właściwy aby antena stała w normalnej pozycji
lasic100 napisał(a):Witam,
Co prawda problem jest w 626 ale z tego co widzę po fotkach to antena wydaje się być b. podobna. Mam problem: otóż w zeszłym sezonie "zimowym" były czasem problemy z wysuwaniem/chowaniem się anteny. Dość głośno chodziła. W tym pewnego razu (jak była zasunięta całkowicie) to nie chciała się wysuwać w ogóle, tylko silnik strasznie głośno chodził. Zdemontowałem antenę, z grubsza wyczyściłem wszystkie el. ruchome, przesmarowałem no i efekt jest taki, że teraz mechanizm cicho chodzi lecz w najlepszym przypadku antena wysuwa się bez większych kłopotów do końca (chyba że jest jakiś przymrozek) ale nie chowa się do końca. zostaje zazwyczaj z 25cm anteny.
Sposób na całkowite jej schowanie:
– ręcznie poprzez pomaganie (dociskanie) anteny podczas chowania. (jeśli tego nie zrobię to antena zatrzymuje się od razu w tym samym momencie co zawsze i już potem nie próbuje chować dalej)
– lub "półautomatyczne" polegające na włączeniu radia i natychmiastowym jego wyłączeniu. Wtedy chowa się po kawałeczku do końca (trzeba z 10 takich powtórzeń).
Jak miałem antenę w domu i ciągnąłem ręką za linkę to bez większych oporów wszystko się chowało.
Teraz pytanie: Co może być przyczyną ? Wyrobiony ten plastikowy bat zębaty ? A może jakieś kółko zębate (np. to co jest zaraz przy silniku).
Znalazłem też taką ofertę na kupno plastikowego bata:
http://www.hdmot.pl/index.php?p388,masz ... xia-np1465
Wysłałem maila z pytaniem o długość. Gdyby była podobna jak w Mazdzie lub większa trochę to można by eksperymentować bo cena 4 krotnie niższa niż w ASO Mazdy za Ory.
Pozdrawiam serdecznie
Marek 161BD081 napisał(a):
Z tego wynika, że mamy conajmniej dwa rodzaje mechanizmów różniących sie kołami zebatymi.
Bonuz napisał(a):Wydaje mi się, że to może być wina jakiegoś elementu na płytce.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości