Antena elektryczna w Maździe 323 BA – wątek wspólny
Ja wstawiłem ręczną tzn. jak chce posłuchać radia to muszę ja wysunąć. Zajechałem do serwisu audio to coś dopasowali, ale musiałem jeszcze dokupić separator bo żadnych stacji nie łapało a antena z 1 metra ma i unikajcie kupowania czarnych anten (malowanych) wyciera się to to i brzydko wygląda
. Widać ja w linku w stopce 4 zdjęcie 
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=105090
Diagnostyka 323F Z5 :)
- Od: 12 lut 2010, 17:05
- Auto: Corolla E12 1.4 D4D & Smart Forfour 1.3
jakiś uniwersalny na allegro 4-5 zł plus wysyłka
o taki:

plus przejściówkę o taką ISO-DIN:

kabelkiem podpinamy się gdzies tak żeby po włączeniu stacyjki było 12V i łapie wszystko
Jak ktoś chcę moją starą elektryczną to mogę wysłać nie ma problemu, nie jest mi potrzebna

plus przejściówkę o taką ISO-DIN:

kabelkiem podpinamy się gdzies tak żeby po włączeniu stacyjki było 12V i łapie wszystko
Jak ktoś chcę moją starą elektryczną to mogę wysłać nie ma problemu, nie jest mi potrzebna
g00di napisał(a):kabelkiem podpinamy się gdzies tak żeby po włączeniu stacyjki było 12V i łapie wszystko
Dzięki wielkie. U mnie tak łapie bo łapie i zawsze zapominam sie za to zabrac.
Jakiś tam podpis Leszka :P
g00di napisał(a):musiałem jeszcze dokupić separator bo żadnych stacji nie łapało
W/g foto bardziej mi to na jakiś wzmacniacz sygnału wygląda niż na "separator".
Zresztą co i w jakim celu miałoby to "separować" – radio od anteny?

Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
W/g foto bardziej mi to na jakiś wzmacniacz sygnału wygląda niż na "separator".
[/quote]
Fabryczne radia montowane w samochodzie kaseciaki często już maja w sobie ten separator i teraz jak kupimy radio bez separatora (każde nowe ze sklepu) to będą zakłócenia. Antena ma w sobie wzmacniacz, który jest zasilany właśnie z radia tj. większość lepszych anten i teraz żeby nie było zakłóceń kupuje się taki separator. Jego zadaniem jest zablokować zasilanie z radia, ale żeby wzmacniacz działał jest ten kabelek, który wpinamy do innego zasilania. Nie ma tedy zakłóceń radio łapie wszystkie stacje
.

Fabryczne radia montowane w samochodzie kaseciaki często już maja w sobie ten separator i teraz jak kupimy radio bez separatora (każde nowe ze sklepu) to będą zakłócenia. Antena ma w sobie wzmacniacz, który jest zasilany właśnie z radia tj. większość lepszych anten i teraz żeby nie było zakłóceń kupuje się taki separator. Jego zadaniem jest zablokować zasilanie z radia, ale żeby wzmacniacz działał jest ten kabelek, który wpinamy do innego zasilania. Nie ma tedy zakłóceń radio łapie wszystkie stacje
Z góry sorki za off-topic ale muszę coś sprostować.
g00di – to "coś" o czym piszesz służy TYLKO do zasilenia kablem sygnałowym wzmacniacza, który jest zamontowany przy antenie i wymaga takiego właśnie sposobu zasilania!
Zasadnicza większość spotykanych anten (także w w naszych Mazdach!) nie posiada wbudowanych wzmacniaczy przy antenach i odbiór przy sprawnym radiu też jest zazwyczaj dobrej jakości.
Wzmacniacze antenowe są często stosowane w przypadku używania b. krótkich "antenek" lub anten zintegrowanych np. z ogrzewaniem tylnej szyby. Ale i takie rozwiązania nie zawsze wymagają stosowania takiego "separatora" o jakim mówisz bo b. często zasilanie jest puszczone osobnym kablem!
Nawet w moim starym audi z 1993 r. miałem podobne rozwiązanie: antena w ogrzewaniu tylnej szyby + wzmacniacz (zasilany chyba nawet cały czas!) w tylnym słupku.
I jeszcze jeden temat – wzmacniacz owszem wzmacnia sygnał ale i także wszelkiego rodzaju zakłucenia + dodając do tego szumy własne, zniekształcenia intermodulacyjne itd więc .... nie jest to także idealne rozwiązanie.
P.S. .... czy u Ciebie też jest wzmacniacz antenowy? Czy widziałeś go na własne oczy?
g00di – to "coś" o czym piszesz służy TYLKO do zasilenia kablem sygnałowym wzmacniacza, który jest zamontowany przy antenie i wymaga takiego właśnie sposobu zasilania!
Zasadnicza większość spotykanych anten (także w w naszych Mazdach!) nie posiada wbudowanych wzmacniaczy przy antenach i odbiór przy sprawnym radiu też jest zazwyczaj dobrej jakości.
Wzmacniacze antenowe są często stosowane w przypadku używania b. krótkich "antenek" lub anten zintegrowanych np. z ogrzewaniem tylnej szyby. Ale i takie rozwiązania nie zawsze wymagają stosowania takiego "separatora" o jakim mówisz bo b. często zasilanie jest puszczone osobnym kablem!
Nawet w moim starym audi z 1993 r. miałem podobne rozwiązanie: antena w ogrzewaniu tylnej szyby + wzmacniacz (zasilany chyba nawet cały czas!) w tylnym słupku.
I jeszcze jeden temat – wzmacniacz owszem wzmacnia sygnał ale i także wszelkiego rodzaju zakłucenia + dodając do tego szumy własne, zniekształcenia intermodulacyjne itd więc .... nie jest to także idealne rozwiązanie.
P.S. .... czy u Ciebie też jest wzmacniacz antenowy? Czy widziałeś go na własne oczy?
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Wzmacniacz jest w antenie, temu w ogóle nic nie odbierało bez tego, pomimo, że antena z dobry metr ma a mam nowe radio SONY, ale i tak nie jest idealnie jak było przy oryginalnej antenie, z której niestety już zostały tylko strzępy ;p
Nie rozumiem tego:
Gdy nie podłączymy zasilania wzmacniacza anteny wyposażonej w takowy to efekt faktycznie będzie maaaarny.
A to czy masz radio sony, blaupunkt czy jakiekolwiek inne przecież nie ma znaczenia – radio MUSI mieć swoja czułość a generalizowanie, że "ta marka jest lepsza od innych" mija się z celem.
Swoją drogą zresztą uważam, że jednak kiedyś znacznie czulsze odbiorniki produkowali względem obecnej produkcji ale tego to już raczej nie zmienimy.
Taka mała prośba – jakbyś znalazł taką antenę, którą masz zamontowaną u siebie to podeślij linka bo aż sam jestem ciekaw tego rozwiązania.
g00di napisał(a):Wzmacniacz jest w antenie, temu w ogóle nic nie odbierało bez tego, pomimo, że antena z dobry metr ma a mam nowe radio SONY.....
Gdy nie podłączymy zasilania wzmacniacza anteny wyposażonej w takowy to efekt faktycznie będzie maaaarny.
A to czy masz radio sony, blaupunkt czy jakiekolwiek inne przecież nie ma znaczenia – radio MUSI mieć swoja czułość a generalizowanie, że "ta marka jest lepsza od innych" mija się z celem.
Swoją drogą zresztą uważam, że jednak kiedyś znacznie czulsze odbiorniki produkowali względem obecnej produkcji ale tego to już raczej nie zmienimy.
Taka mała prośba – jakbyś znalazł taką antenę, którą masz zamontowaną u siebie to podeślij linka bo aż sam jestem ciekaw tego rozwiązania.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Przerabiałem temat anteny i widziałem dwa modele dla Efki BA i nie znalazłem żadnych wzmacniaczy sygnału zintegrowanych z anteną. A jeśli chodzi o odbiór na radiach różnych producentów to może być różnica w zależności jaki przetwornik C/A jest zastosowany w radiu, z tego co wiem to i tak w większości stosuje się przetworniki BurrBrown. Trzeba tez przyznać, że po przejściu na wszystkie układy cyfrowe to rzeczywiście nie idzie to w parze ze wzrostem czułości odbiorników radiowych osobiście mam założonego Clariona DXZ388R USB i pełen szacun dla Clariona za taki sprzęt gra bardzo dobrze 
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE
Garbage1989 – a co mają za znaczenie przetworniki DA do odbioru przecież analogowego sygnału radiowego?
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
cieszyłem się ,że antena mi wciąż działa ostatnio to akurat ostatnio coś padło tj.:
Zgasiłem madzie, wyjąłem radio antena się chowa i cały czas coś stuka, tak jakby wciąż antena się miała schować mimo iż cała się schowała.
Wkładam radio i uruchamiam antena się wysuwa elegancko wyłączam radio antena się chowa cała ale cały czas stuka dalej, więc musiałem ją odłączyć
Powiedzcie mi czy coś można z tym zrobić?
Co to w ogóle padło ?
Zgasiłem madzie, wyjąłem radio antena się chowa i cały czas coś stuka, tak jakby wciąż antena się miała schować mimo iż cała się schowała.
Wkładam radio i uruchamiam antena się wysuwa elegancko wyłączam radio antena się chowa cała ale cały czas stuka dalej, więc musiałem ją odłączyć
Co to w ogóle padło ?
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
jarekrk napisał(a): ... Wkładam radio i uruchamiam antena się wysuwa elegancko wyłączam radio antena się chowa cała ale cały czas stuka dalej, więc musiałem ją odłączyć
Co to w ogóle padło ?
Wydaje mi się, ze nie masz oryginalnej anteny.
To jest wada wszelkich anten, które posiadają typowe wyłączniki krańcowe w celu określenia końca ruchu bata.
Wystarczy, ze jeden z takich wyłączników przestanie działać i stąd są takie efekty.
Anteny "mądrzejsze" (czytaj: takie jak oryginalnie są zamontowane w maździe) kontrolują prąd silnika i na podstawie tego zatrzymują pracę silnika w odpowiednim momencie. Dodatkowo mają ograniczenie czasu pracy silnika na wypadek np. urwania się bata.
Co można zrobić – rozebrać antenę, umyć i przejżeć jak mechanizm wygląda wewnątrz.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
jarekrk napisał(a):a to nie radio tym steruje?
Nie ma takiej opcji aby np radio coś padło?
Z radia wychodzi tylko sygnał aby się wysunęła, brak tego sygnału oznacza "komendę" złożenia się anteny.
I nic poza tym – resztą czyli kiedy antena ma przestać się wysuwać lub chować realizuje układ w antenie.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
jarekrk napisał(a):idzie jakoś poznać czy oryginał czy zamiennik ?
Jak się dobierzesz do niej to zobaczysz po napisach.

Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Panowie po podłączeniu anteny do radia "ta" nie wysuwa się ;/ co zrobić??
Vatos Locos !
- Od: 13 paź 2011, 11:52
- Auto: Mazda 323F Limited Edition
Kupiłem Mazde wczoraj i dzisiaj dopiero podłączyłem radio i poprostu"nic sie nie dzieje" ;/ bezpieczniki sprawdziłem antena na pewno jest dobrze podłączona do radia eh ;/
Vatos Locos !
- Od: 13 paź 2011, 11:52
- Auto: Mazda 323F Limited Edition