Co z tego, że może trochę zostało jak i tak nie działa i trzeba od nowa nabić po znalezieniu usterki
Klimatyzacja nie działa
Hmm... A po co mi ten rezystor? Bo diody mam takie że świecą pod 9V bardzo słabo i dopiero pod 12V "rozwijają skrzydła"
Co z tego, że może trochę zostało jak i tak nie działa i trzeba od nowa nabić po znalezieniu usterki
Jaki jest koszt tych oringów lub uszczelek (tych co niby sparciały)?
mi wymieniali za 20 zł , drugie nabicie i sprawdzenie 50 zł. Razem 70 zł.
nie widziałem,że masz diody UV na 12V
nie widziałem,że masz diody UV na 12V
skąd wiesz ze nie masz czynnika w układzie może uszkodzony czujnik ciśnienia odepnij wtyczkę od czujnika jest wkręcona w osuszacz znajduje się on po lewej stronie przed nadkolem ma po środku okienko zobacz czy nie widać fluidu zewrzyj dwa styki we wtyce i zobacz czy się załączy. Powinieneś słyszeć załączenie kompresora może elektromagnes na kompresorze jest zepsuty. A na początku sprawdź wszystkie wtyczki.
- Od: 5 mar 2007, 00:08
- Auto: 323f/95r/1.5-z5/
Dzięki, posprawdzam wszystkie wtyczki, sprawdzę to z tym czujnikiem, w ciemności poświecę UV i zobaczymy co zdechło 
Diody spaliły się po podłączeniu pod akumulator (nie wiem o co kaman, bo były na 12V) ale najwyraźniej mam wyciek bo po odpięciu kostki na osuszaczu i zwarciu styków we wtyczce wentylatory od klimy startują ale niestety nie wieje tak jak gdy było po nabiciu, więc cały czynnik uciekł. Mam jechać do panów którzy to nabijali i mają sprawdzić o co chodzi i naprawić, ale dopiero po 17 sierpnia. BTW. jest jakiś zawór od klimy w układzie? Bo jak mi nabijali i sprawdzali szczelność to pisało "Dokręć zawór" ale nie wiem czy w maszynie czy w aucie i gdzie (jeśli jest) się znajduje?
Sorry za post pod postem ale chciałem odświeżyć temat
Sorry za post pod postem ale chciałem odświeżyć temat
zawory są dwa ale tam się nic nie dokręca – takie jak w zapalniczce do nabijania
Niechcę kolegi straszyć ale też miałem problemy z klimatyzacją dwa razy była nabijana i chodziła góra 3 tygodnie. Nawet azotem majstry mi nabili układ i nie wykryto nieszczelności. Dopiero jak pojechałem do konkretnego zakładu od klimatyzacji to stwierdzili tam że chłodnica od klimy jest popękana i musiałem kupić nową (400zł
). Ale za to teraz mrozi aż miło. A co do chłodnicy po zdjęciu zderzaka było widać ciemne mokre plamy na niej.
- Od: 9 lut 2009, 17:37
- Auto: Mazda 323F BA 98r. 1.5
Witam po niewielkiej przerwie
Dziś byłem w serwisie gdzie nabijali klimę – lampa uv jednoznacznie pokazała, że kolega maciekpodole ma rację i jest dziurawa chłodnica od klimy
I teraz tak – powiedzieli mi 400zł za nową chłodnicę + 150zł za montaż
Można kupić gdzieś taniej taką chłodnicę i ewentualnie samemu sobie ją założyć? Bo jakby nie było, to 550zł to trochę dużo 
Tyle że jak chcesz sam wymienić chłodnicę, to albo najpierw zakład wyciągnie Ci czynnik, Ty wymienisz chłodnicę i oni go uzupełnią, albo musisz rozszczelnić układ, wymienić chłodnicę i jechać na uzupełnienie nowego czynnika.
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 14 lis 2004, 19:40
- Auto: Żuczek i Jaszczurka...
Witam, od jakiegoś czasu(początek zimy) klimatyzacja się nie włącza i nie wiem czy jest to spowodowane spadkiem temperatury czy brakiem czynnika chłodzącego. Może wiecie jak samemu sprawdzić czy w układzie jest ten czynnik? Czy w 323f klima się nie włącza przy ujemnych temperaturach?
- Od: 15 lut 2009, 17:20
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 96'
Jesli nie leci chlod a niedawno klima byla nabijana, sprawdz czy nie ma plam na chlodnicy z przodu, takie niby tluste, oraz sprawdz czy dziala pompa klimatyzacji, bo moze ona ulegla awarii. Czy jest czynnik to mozna sie dowiedziec tylko u klimatyzatora jak zalozy aparature, no chyba ze taka posiadasz 
Ostatnio edytowano 22 lut 2010, 10:31 przez drevco, łącznie edytowano 1 raz
.<MAZDA>.
- Od: 27 wrz 2007, 11:36
- Auto: 323F BA 1.5 16V /94
auto kupilem 1.5 roku temu i nie nabijałem klimy. Latem słabo chłodziła, a jesienią raz poleciała hmmmm jakby mgła-para wodna z nawiewów. Przeczytałem na forum, że można pobawić się tymi korkami H i R jeżeli się je naciśnie i zrobi psiiik
to jest troche czynnika. chyba poczekam aż się ociepli to zrobię przegląd klimy i ją nabiję
- Od: 15 lut 2009, 17:20
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 96'