przez Olo500 » 12 lis 2012, 00:43
Jakiś czas temu padła mi żarówka w podsufitce (ta rurkowa), oczywiście w sklepach o takiej nawet nie słyszeli, bo jak się zgadzał rozmiar, to nie zgadzała się moc i na odwrót. Po kilkunastu dniach poszukiwań w jednym ze sklepów elektrycznych natknąłem się na taśmę LED białą na 12 V, pomyślałem sobie, iż założę ją zamiast tej cholernej rurki, której oczywiście nigdzie nie mogłem dostać. Koszt taśmy wyszedł ok 2 zł za 10 cm (podejrzanie tanio, ale tylko tyle kupiłem), w każdym bądź razie jest tam ok 10-12 diod (nigdy nie liczyłem). w celu montażu wystarczyło tylko dolutować krótkie przewody do starej, spalonej żarówki rurkowej i włożyć wszystko na miejsce. Taśmy LED nawet nie trzeba kleić, wszystko trzyma się w kloszu, świeci jak szalone. Wreszcie w kabinie mam widno jakbym włączył świetlówkę a nie świeczkę jak to było poprzednio. Ponieważ kupując taśmę LED, kupowałem ją na oko, okazało się przy montażu, iż weszła by dłuższa, ale już nie chciało mi się rozbierać i jechać ponownie do sklepu. Do tego byłoby pewnie w kabinie za widno, już teraz wzbudzam niezdrową sensację wysiadając z samochodu. Dla zainteresowanych mogę zrobić fotki i wrzucić tu. Moim zdaniem warto, gdyż mnie kosztowało to jak wspomniałem ok 2 zł a efekt świetlny jest nieporównywalny.