Antena elektryczna w Maździe 323 BA – wątek wspólny
panowie wiecie czy jest gdzieś jakis osobny bezpiecznik od anteny?
Moja Madzia:)-------> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/86620
Moja była ----> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/63167
Moja była ----> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/63167
- Od: 17 lis 2008, 19:23
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 24v 96r:)
sly1234 napisał(a):A może ktoś mi powiedzieć czy jest jakiś sposób na naprawę zerwanego cięgna anteny? tej linki z ząbkami? Miał ktoś do czynienia z taką usterką i czy udało się to naprawić?
Mam taki sam problem i poszukuję bata...
- Od: 15 lut 2009, 17:20
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 96'
stec napisał(a):sly1234 napisał(a):A może ktoś mi powiedzieć czy jest jakiś sposób na naprawę zerwanego cięgna anteny? tej linki z ząbkami? Miał ktoś do czynienia z taką usterką i czy udało się to naprawić?
Mam taki sam problem i poszukuję bata...
słyszałem że ktoś na poxipola kleił
oraz słyszałem również że od daewoo pasują?
- Od: 22 paź 2006, 12:10
- Auto: mazda 323F BA. Z5 16V
Ja skleiłem na super glue i narazie trzyma. Ale to tylko w wypadku gdy pękła na samym początku, bo jak będzie w tym miejscu co się przy składaniu zwija to na bank pęknie po super glue.
Nie nie prędkość była O.K., tylko zakręt był za ciasny.
www.japanesetoys.eu – Forum miłośników aut japońskich
- Od: 19 wrz 2009, 20:08
- Auto: była Mazda 323F BA 1,5 Z5 LPG jest auto na "F' 2,0 16V
próbował ktoś tego:
- Kod: Zaznacz cały
http://www.allegro.pl/item762752807_antena_elektryczna_teleskopowa_wysuwana.html
- Od: 15 lut 2009, 17:20
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 96'
witam witam
nie bede zaczynał nowego watku wiec napisze tu
mianowicie mam takowy problem jak zrobic zeby antena nie wysuwała sie za daleko poniewaz ostatni omało jej nie zgubiłem ? poprostu za daleko sie wysuwa na jednym z wysowów??
pozdro
nie bede zaczynał nowego watku wiec napisze tu
mianowicie mam takowy problem jak zrobic zeby antena nie wysuwała sie za daleko poniewaz ostatni omało jej nie zgubiłem ? poprostu za daleko sie wysuwa na jednym z wysowów??
pozdro
http://www.youtube.com/watch?v=JDA2TcA29TE Wydech wersja2
- Od: 14 sie 2009, 09:30
- Auto: BYŁA :Mazda 323F BA 2.0 V6 "zielona ździra"
JEST: VOLVO S40 1.9 T4
sly1234 napisał(a):A może ktoś mi powiedzieć czy jest jakiś sposób na naprawę zerwanego cięgna anteny? tej linki z ząbkami? Miał ktoś do czynienia z taką usterką i czy udało się to naprawić?
Mało prawdopodobne. Jeśli nawet uda się czymś skleić, szczepić to na krótką metę. Wyjściem jest kupienie anteny nawet zepsutej ale ze sprawnym cięgnem.
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
Mi się udało skleić
Super glue za pierwszym razem puściło bo kleiłem na fragmencie gdzie tasma ulega zginaniu a potem skleiłem bliżej anteny gdzie taśma się nie zagina i jest ok
A co do zbyt dalekiego wysówania to po pierwsze nie zgóbisz anteny bo taśma trzyma ją w kupie.
A żeby tak dalego się nie wysuwała. Hmmm.... Może wystarczy rozebrać mechanizm i przyciąć taśmę (ale na końcówce)
A co do zbyt dalekiego wysówania to po pierwsze nie zgóbisz anteny bo taśma trzyma ją w kupie.
A żeby tak dalego się nie wysuwała. Hmmm.... Może wystarczy rozebrać mechanizm i przyciąć taśmę (ale na końcówce)
Nie nie prędkość była O.K., tylko zakręt był za ciasny.
- Od: 19 wrz 2009, 20:08
- Auto: była Mazda 323F BA 1,5 Z5 LPG jest auto na "F' 2,0 16V
ja jestem juz po naprawie swojej anteny.
Moje cięgno urwało się powiedzmy na wystającym odcinku 5-8cm przy rozciągniętej antenie
Może parę zdań jak to zrobiłem. Może się przydać innym użytkownikom.
Kluczem do sukcesu jest rurka termokurczliwa z Castoramy za ok 2zł.
1.Najpierw jednak wziąłem cięgno i porządnie je wyczyściłem w benzynie lakowej, ale chyba nie muszę o tym pisać.
2. Kolejny etap to lutownica i zwykła 1 zszywka od zszywacza. w zszywce lekko przycinamy te 2 końce tak o połowę. lutownica służy nam do wtopienia tej zszywki w rozerwane cięgno. Jest to pierwsze ważne połączenie. Zszywkę wtopiłem od przeciwnej strony gdzie znajdują się ząbki na cięgnie. Już po tym zabiegu wszystko się trzyma.
3. trzecim krokiem jest polanie tego łączenia klejem " CYJANOPAN E ".
4. następnie nakładam kawałek rurki termokurczliwej zakupionej w CASTO. tak ok 4cm i przymierzamy ją do naszego łączenia 2 kawałków cięgna. Ważne jest aby końce rurek wypadały na wgłębieniach a nie na ząbkach, pozwoli to naszej antenie lepiej się przesuwać bez żadnych haczeń.
5. jak już mamy rurkę dopasowaną do tych dwóch koniuszków cięgna połączonych zszywką ( nie będę chyba wspominał że to łączenie powinno wypaść dokładnie na środku naszej rurki) to najpierw lekko przesmarowujemy cięgno klejem "CYJANOPAN E", następnie nasuwamy rurkę i szybko opalamy rurkę zapalniczką aby ładnie nam się skurczyła. Opalamy rurkę dookoła aby jak najlepiej się skurczyła i ząbki naszego cięgna dobrze się wyeksponowały.
to chyba wszystko. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście

Moje cięgno urwało się powiedzmy na wystającym odcinku 5-8cm przy rozciągniętej antenie
Może parę zdań jak to zrobiłem. Może się przydać innym użytkownikom.
Kluczem do sukcesu jest rurka termokurczliwa z Castoramy za ok 2zł.
1.Najpierw jednak wziąłem cięgno i porządnie je wyczyściłem w benzynie lakowej, ale chyba nie muszę o tym pisać.
2. Kolejny etap to lutownica i zwykła 1 zszywka od zszywacza. w zszywce lekko przycinamy te 2 końce tak o połowę. lutownica służy nam do wtopienia tej zszywki w rozerwane cięgno. Jest to pierwsze ważne połączenie. Zszywkę wtopiłem od przeciwnej strony gdzie znajdują się ząbki na cięgnie. Już po tym zabiegu wszystko się trzyma.
3. trzecim krokiem jest polanie tego łączenia klejem " CYJANOPAN E ".
4. następnie nakładam kawałek rurki termokurczliwej zakupionej w CASTO. tak ok 4cm i przymierzamy ją do naszego łączenia 2 kawałków cięgna. Ważne jest aby końce rurek wypadały na wgłębieniach a nie na ząbkach, pozwoli to naszej antenie lepiej się przesuwać bez żadnych haczeń.
5. jak już mamy rurkę dopasowaną do tych dwóch koniuszków cięgna połączonych zszywką ( nie będę chyba wspominał że to łączenie powinno wypaść dokładnie na środku naszej rurki) to najpierw lekko przesmarowujemy cięgno klejem "CYJANOPAN E", następnie nasuwamy rurkę i szybko opalamy rurkę zapalniczką aby ładnie nam się skurczyła. Opalamy rurkę dookoła aby jak najlepiej się skurczyła i ząbki naszego cięgna dobrze się wyeksponowały.
to chyba wszystko. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście

zapomniałem dodać że wszystko mnie wyniosło:
klej ok 2zł
rurka ok 2 zł
trzyma się nieźle. Dobrze jest przetestować antenę jeszcze w domu czy dobrze się wszystko składa. Ja użyłem do tego zasilacza od telefonu bezprzewodowego 9v.
klej ok 2zł
rurka ok 2 zł
trzyma się nieźle. Dobrze jest przetestować antenę jeszcze w domu czy dobrze się wszystko składa. Ja użyłem do tego zasilacza od telefonu bezprzewodowego 9v.
Piotrek.84 napisał(a):arekpol dlaczego chcesz kupować.Nie da się Jej już naprawić?Ja miałem problem z wysuwaniem i chowaniem się anteny.Problem tkwił w taśmie-po prostu się urwała.Jeśli to taki Problem daj znać,podpowiem jak prosto ją naprawić
Odkopię temat.
Jeżeli wiesz jak się taką urwaną taśmę naprawia, to napisz to w tym wątku. Każdemu się przyda. Nie wiem co to za mentalność: "daj znać,podpowiem jak prosto ją naprawić ". :–)
I proszę tego źle nie zrozumieć.
Pozdrawiam
- Od: 22 lut 2008, 11:02
- Auto: Mazda MX-6 2.0 16V klima
Tak oczywiście że możesz rozdzielić na 2 -jest to jedynie niskoprądowy sygnał on/off
Nic się nie stanie jak go rozdzielisz.
Pozdrawiam
Nic się nie stanie jak go rozdzielisz.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
witam wszystkich... ja również mam problem z antenką w swojej madzi... otóż od jakiegoś miesiąca odkąd zaczęły się mrozy antenka zrobiła mi psikusa i się nie wysunęła cała tylko kawałek... z tym że silniczek pracuje... nie wiem dokładnie jak jest montowany bat antenki bo nie rozbierałem jej jeszcze więc mam pytanie czy ktoś zrobił jakieś foto podczas naprawy swojej... dodam iż podczas startu radia słychać pracę silniczka i do tego takie tyrkotanie jakby zębatka silniczka obrobiła zębatkę bata...
z tego co się orientowałem to w antenach automatycznych na bacie jest taka plastikowa opaska zębata i po niej idzie zębatka silniczka z tym że nie mam pewności czy w mazdach jest takie samo rozwiązanie i czy bat jest wymienny czy trzeba wymieniac cały mechanizm anteny...?
z tego co się orientowałem to w antenach automatycznych na bacie jest taka plastikowa opaska zębata i po niej idzie zębatka silniczka z tym że nie mam pewności czy w mazdach jest takie samo rozwiązanie i czy bat jest wymienny czy trzeba wymieniac cały mechanizm anteny...?
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda