FOTORELACJA – Montaż Xenonów H1
No tak, ale skoro sprzedawcy na allegro piszą, że XENONY mają homologacje i ja je kupuje po czym montuje + montaż spryskiwaczy jako wymóg to powinienem mieć prawo do użytkowania tego a Policja nie powinna mi nic zrobić ... Czasem prawo bywa denerwujące niestety ;/
Śmierć jeździ szybko ... Bądź szybszy xD
- Od: 4 paź 2008, 11:51
- Auto: 323F (BA) 2.5 V6 KL-ZE
Wszystko się zgadza, lecz żeby wszystko współgrało trzeba mieć homologację na klosz (lampe) takiej nie dostaniesz gdyż homologacja jest dawana dla nowego produktu.
A w czasach gdy produkowano lampy do 323F BA taka homologacja nie istniała.
Jest możliwość legalnego jeżdżenia. Trzeba się udać do stacji diagnostycznej i jeżeli ona wyda pismo że takie światła są ok to policja nie ma co do gadania.
Tyle się doinformowałem.
A w czasach gdy produkowano lampy do 323F BA taka homologacja nie istniała.
Jest możliwość legalnego jeżdżenia. Trzeba się udać do stacji diagnostycznej i jeżeli ona wyda pismo że takie światła są ok to policja nie ma co do gadania.
Tyle się doinformowałem.
- Od: 31 sie 2008, 23:54
- Auto: 323 F BA Z5 95'
vit napisał(a):Jest możliwość legalnego jeżdżenia. Trzeba się udać do stacji diagnostycznej i jeżeli ona wyda pismo że takie światła są ok to policja nie ma co do gadania.Tyle się doinformowałem.
To czekamy na pioniera takiego rozwiązania. Jestem ciekaw czy jakaś stacja wyda takie pozwolenie.
Jakiś tam podpis Leszka :P
Jestem właśnie po montażu zestawu 4300. Powiem krótko. temat powinien mieć nieco inna nazwę- "Nielegalny montaż ksenonów w celu poprawienia bezpieczeństwa na drodze". Myślę, że w naszych F-ciach ksenon nie rzuca się tak w oczy. Mamy małe soczewki i jak założy się ksenonki o barwie 4300 to nie kole to aż tak w oczy.
- Od: 22 paź 2006, 12:10
- Auto: mazda 323F BA. Z5 16V
To fakt. Ja u siebie zalozylem o barwie 6000K i swieca za bardzo na niebiesko przez co rzucaja sie w oczy, Juz jedna kontrole mialem ale na szczescie mnie puscili. Mysle ez gdybym mial 4300K to nie bylo by az takiego problemu. Mimo ze mam xenony to uwazam ze nie warto jest ich sobie montowac i jezdzic autem ze stresem ze moga zatrzymac neibiescy bo nei jest to tego warte a gorzej jak sie trafi na jakiegoas sluzbiste i zabierze dowod i wlepi mandat do 5 stów jak mi powiedzieli. Jedyny plus to taki ze w BA to naprawde fajnie wyglada i tez lepiej swieci...
- Od: 14 lis 2008, 18:12
- Auto: 323F BA 98rok 1.5 Z5
Ja bym nie zakładał jakbym nie miał już kilku nocek za kółkiem. Dziwi mnie,że jeździ tyle wynalazków typu VW GOLF z jakimiś diodami w pasku montowane przy zderzakach, bądź świecące spryskiwacze i się nie boją. A jeszcze ile jest takich xenonowców co zakładają zestawy w byle reflektorach niesoczewkowych i walą tam barwę 8000k. Nie dziwię się, że pałki tak reagują.
hmmmm jeżdżę w ogóle sporo, według mnie, nocami hmmm nie, no bo zimą czy jesienią praktycznie cały czas ciemno 
no i zastanawiam się nad tym pod kątem lepszego oświetlenia drogi, niż szpanu

no i zastanawiam się nad tym pod kątem lepszego oświetlenia drogi, niż szpanu
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 13:01 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Zenony daja o wiele lepsze światło co potwierdziło już wiele osób, które je zamontowały. Jeśli potrzebujesz tego światła to montuj. Lepiej przy kontroli zmienić na zwykłe żarówki i poświecić te 5 minut niż rozwalić się na przeszkodzie, której nie zauważyłeś.
żyjemy w takim miejscy świata gdzie w Listopadzie po 16 już jest ciemno. Ja wiele swoich wypadów planowałem tak, aby nie wracać po ciemku. Strasznie się męczyłem jak nic nie widać. Przy słabym oświetleniu człowiek wytęża wzrok aby lepiej widzieć co efektem jest jeszcze bardziej odczuwalna wrażliwość na światła mijających z przeciwka nas innych pojazdów (po prostu oślepiają mocniej). Ja zamontowałem dla lepszej widoczności. Założyłem palniki o barwie 4300, aby mniej przyciągały wzrok policji bo i tak nie wytłumaczysz, że to dla bezpieczeństwa. Pozdrawiam, a decyzja należy do ciebie.
Świeca dalej bo sa mocniejsze ale napewno nie bezpieczniejesze bez przesady. Normalne zarowki tez swieca i nie az tak zle zebym nic nie widzial! Jak dla mnie to duze ryzyko jezdzic z tym i strach wyjechac gdzies w Polske na pare dni bo jesli na wyjezdzie na drugim koncu polski zlapali by mnie na xenonach to mial bym niezly problem tym bardziej ze wlepiaja do 500zł mandat, zabieraja dowod (dodatkowe koszta) no i kupno tego nielegalnego sprzetu to troche zbyt duze ryzyko na poniesienie zbyt duyzych kosztow ale po co? rzeczywiscie zeby az tyle lepiej widziec? bez jaj! Jak ktos widzi mniej niech zainwstuje w dobre okulary! Tym bardziej jezdzac w nocy bardziej przykowa sie uwage niebieskich a to odrazu widac ze stare auto a smiga na xenonach. Policja to nie az takie debile zeby sie nie znali ze w takich autach nie byly montowane. Kwestia czasu a ktorys sie dopatrzy
- Od: 14 lis 2008, 18:12
- Auto: 323F BA 98rok 1.5 Z5
arekpol napisał(a): Kwestia czasu a ktorys sie dopatrzy
Racja. Dwa lata na Xenonie śmigałem, aż w ciągu 7 dni miałem trzy kontrole spowodowane tylko i wyłącznie światłem. Śmigałem na barwie 6000K
Każda kontrola na szczęście skończyła się upomnieniem i wymianą żarówki.
Zrezygnowałem całkowicie z tego urządzenia.
- Od: 31 sie 2008, 23:54
- Auto: 323 F BA Z5 95'
Ja mam juz od 1,5 roku zarowki Xenon 6000K i mialem tylko raz kontrole w Polsce z tego powodu (w Nowym Saczu) objechalem na nich w wakacje pol Słowacji, tam mnie jakos nie zatrzymali ani razu. Te zarowki lekko daja odcien niebieskiego, ale to zalezy od policjanta czy sie przyczepi czy pusci. Nie mam zamiaru zmieniac bo jezdzi sie duzo lepiej niz na zwyklych, a wiem ze jak sa dobrze ustawione to nie oslepiaja inych kierowcow. Sam probowalem sie przejechac ojca autem, a on moim przy mijaniu sie w nocy nie oslepialy mnie Xenony.
- Od: 24 kwi 2007, 18:20
- Auto: Mazda 323f BA1,5 16V DOHC 95r
wlasnie sam myslalem o xenonach do swoejej madzi ale polowa osob twierdzi ze to ze tamto i jest za tym zeby nie zakladac:/ a polowa ze to super sprawa tylko ze policja w mojej okolicy troche mnie nie lubi :// i pewnie by mi dowod zabrali:// wczseniej mialem calutki wolnych wydech dawalo po garach az sie okna ryszaly w domach:D i mialem biale postojowki i tez sie czepial za to:/ dobrze ze opakowanie mialme i paragon, a za xenon napewno by sie docepil:// jakies moze inne pomysly zeby zmienic swiatło w reflektorach i zeby troszke jasniej swieciło??
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Ja ogólnie polecam odrestaurowanie odbłyśników, wyczyszczenie szkieł [od środka] i zakup markowych żarówek. Oczywiście warto też jechać na stację diagnostyczną i ustawić światła. Naprawdę jest duża różnica w jakości oświetlenia.
Gdyby był jednak jakiś sposób, żeby legalnie jeździć z xenonami to bym je założył. Pytałem na stacji diagnostycznej u siebie w mieście i Panowie stwierdzili, że nie wystawia mi takiego zaświadczenia [o którym mowa wcześniej], nawet gdyby strumień światła był prawidłowy. Chyba, że miałbym lampę bez nadrukowanego symbolu z jej przeznaczeniem. Wtedy nie ma problemu. Tyle się dowiedziałem u siebie.
Gdyby był jednak jakiś sposób, żeby legalnie jeździć z xenonami to bym je założył. Pytałem na stacji diagnostycznej u siebie w mieście i Panowie stwierdzili, że nie wystawia mi takiego zaświadczenia [o którym mowa wcześniej], nawet gdyby strumień światła był prawidłowy. Chyba, że miałbym lampę bez nadrukowanego symbolu z jej przeznaczeniem. Wtedy nie ma problemu. Tyle się dowiedziałem u siebie.
Czyli mozna troche kombinowac, ale troche z tym zachodu:///. Ale tez jednego troche nie moge pojac, dlaczego jesli sa soczewki w lampach nie mozna montowac xenonow to oznaczenie na lampach powinno raczej sie odnosic do swiatel drogowych a nie mijania. Przeciez te pseud lampy do tuningu innych aut tez maja tylko taka regulacje gora dol tak ja w mazdach jest to fabrycznie a mozna do nich zakldac xenon na swiatła mijania, troche to pokrecone wszytko:///
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium