Szyby elektryczne w Maździe 323 BA – usterki, montaż, usprawnienie – wątek wspólny
dobry jest bezpiecznik bo patrzę teraz w instrukcję i jak byk – elektrische Fensterheber – 30A grun. Czyli zielony 30A bezpiecznik od podnośnika szyb. Sprawdził bym wiązkę kabli która idzie do tego panelu. Wydawaćsię może, że tam następuje pewne zwarcie lub też sprawdziłbym sam podnośnik i jego silnik może wynikają tam jakieś opory po których następuje przeciążenie i dostaje w tyłek panel a nie bezpiecznik.
wlasnie doszlem do tego tak jak napisales robilo sie zwarcie na kabelku ehh.. ale dzieki bogu jest gitarka tylko ze teraz mi niedziala do opuszczania szyba od pasazera z tego co wiem to podobno tam sie cos powycieralo trzeba bedzie kupic zam ten przelacznik
- Od: 25 cze 2012, 22:18
- Auto: 323f, 1.5 BG 1995r
nie koniecznie. Chodzi Ci o przełącznik na drzwiach pasażera czy na tym panelu kierowcy ? W obu przypadkach możesz rozebrać ten przełącznik i wyczyścić blaszki odpowiadające za stykanie się żeby podnosić i opuszczać szyby
ja tak co jakiś czas w swoim czyszczę (tak o dla zabezpieczenia) bo na końcach się przypala z czasem i nie łączy
sprawdź czy to coś pomoże
jak nie to wtedy myśl nad kupnem nowego
w razie problemów służę pomocą jak to zrobić
w razie problemów służę pomocą jak to zrobić
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.
tel. 693 153 844
tel. 693 153 844
- Od: 12 lut 2010, 11:52
- Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6
bede mial chwile czasu to tam zajze do tego guzika.. a chodzi o guzik od pasazera pojedynczy 
- Od: 25 cze 2012, 22:18
- Auto: 323f, 1.5 BG 1995r
Kolego olik110 mógłbyś dokładniej opisac jak je czyścisz? Ja rozebrałem bo nie działa u mnie otwieranie pasażera z panelu kierowcy ale te przełączniki wyglądały mi na nierozbieralne i ciężko było tam dojrzeć miejsce styku. Rozebrałem do elementu gdzie widziałem dwie podłużne, białe "kostki" na płytce układu scalonego w których przesuwały sie te dźwigienki ale stwierdziłem że dalej rozebrać sie nie da 

trzeba pomiędzy tą czarną obudowę a ten biały plastik włożyć cienki śrubokręt i trochę podważyć,delikatnie żeby nie połamać i wtedy wnętrze wychodzi tylko trzeba to robić powoli żeby się nie posypało wnętrze bo jak ktoś nie wie jak mają blaszki leżeć to będzie mordęga
ale na tej czarnej obudowie widać takie małe prostokątne otworki z takimi jakby zaczepami w środku to w tych miejscach trzeba podważyć
jak uda mi się znaleźć zdjęcia to wstawię po południu
bo rano wstaję do pracy
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.
tel. 693 153 844
tel. 693 153 844
- Od: 12 lut 2010, 11:52
- Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6
Jak tam kolego z tymi fotkami? Bo tydzien wolny mam to może bym podłubał i ogarnął tą szybe 

A ja mam taki problem ze rano jak wysiadalem z auta to lekko uchyliłem szyby z obu stron(przednie) Jak popoludniou wsiadlem do samochodu to nie działała mi prawa strona, anie z pozycji kierowcy ani pasażera, bezpiecznieki są dobre, chciałem zapytac czy są do tego jakieś przekaźniki a jak tak to gdzie sa w maździe schowane, bo nie umie dojść do tego.
Dzięki za pomoc!
Dzięki za pomoc!
- Od: 10 wrz 2011, 14:52
- Auto: srebrna strzała
Tomek – może włączyłeś blokadę szyb? ;–)
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Ja też mam problem z szybą ale od kierowcy raz działa raz nie wygląda to tak jak by silniczek sie nagrzewał potrzebował chwili na odsapniecie i znów zaczyna pracować. Nie wiem czy on się gdzieś blokuje w sobie czy po protu dogorywa już i niedługo padnie całkowicie?
- Od: 15 gru 2011, 13:57
- Auto: 323f BA, 1.5l, '95r
antek323f napisał(a):Koledzy może ktoś wie o co tu chodzi,nie działała mi prawa szyba przez jakiś czas już miałem się do tego zabierać a tu na dzień przed tem zaczeła działać,a po paru dniach znowu nie działa i o co tu chodzi???[/b]
być może szczotki w silniczku się zawieszają i dlatego już zaczyna szwanken...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
a da się je wymienić czy coś czy już raczej szukać innego?
mialem problem taki tez ale u mnie pomogla wymiana poprostu panelu sterujacego
drugie silniczek jedynie z cala prowadnica jak co a jesli chcesz sie bawic w nitowanie to mozesz sam silniczek
trzecie sa problemy wlasnie z dostawaniem se pasku w uszczelke z gabka i szyba z czasem zaczyna chodzic ciezej co utrudnia prace silniczka .... to tyle na szybka odpowiedz jaka moge dac
Sprawdź, co tatuaż mówi o człowieku. Jego wzór świadczy o cechach charakteru.
DZIWACZNY WZÓR
To w rzeczywistości bardzo odpowiedzialny człowiek, ale nie brakuje mu poczucia humoru, którym może cię znienacka zaskoczyć.
DZIWACZNY WZÓR
To w rzeczywistości bardzo odpowiedzialny człowiek, ale nie brakuje mu poczucia humoru, którym może cię znienacka zaskoczyć.
- Od: 13 sie 2009, 15:17
- Auto: Mazda 323F BA 94r 1,5 16V
Panel dopiero co zmieniłem ale objawy nadal takie same
Witam , mój problem polega na tym ze nie działa mi szyba od kierowcy a wszystko zaczęło się od tego ze zostawiłem auto na światłach na dwie godziny po czym odpaliłem auto i przy gazowałem obroty momentalnie skoczyły do 7 tys , odrazu zgasiłem auto , wywaliło mi bezpiecznik główny 100A , po wymianie szyba już nie działa, a prawa działa , gdy naciskam przełącznik to diody na desce rozdzielczej przygasają .
Co mam zrobić ?
-sprawdzałem i prąd dochodzi do przełącznika
-bezpiecznik to raczej nie jest bo obie szyby by nie działały
Musze wymienić przełącznik ? na allegro 200 zł do mojego modelu ;/
Czy jakieś zwarcie mi robi i na czym ?
A i czy przycisk od świateł awaryjnych ma podświetlanie ? bo mój nie świeci.
Co mam zrobić ?
-sprawdzałem i prąd dochodzi do przełącznika
-bezpiecznik to raczej nie jest bo obie szyby by nie działały
Musze wymienić przełącznik ? na allegro 200 zł do mojego modelu ;/
Czy jakieś zwarcie mi robi i na czym ?
A i czy przycisk od świateł awaryjnych ma podświetlanie ? bo mój nie świeci.
Wychodzę z Mazdy i widzę gwiazdy ;)
- Od: 19 wrz 2012, 17:56
- Auto: Mazda 323f 1.5 16v Lift , benzyna + gaz
1997 r
silniczek działa , coś jest chyba nie tak z tym przełącznikiem albo gdzieś zwarcie robi , po kablach sprawdzałem i prąd dochodzi do przełącznika , a gdy naciskam to tak pyka w tym przełączniku jak by zwarcie gdzieś robiło ;/ nie wiem czy kupić nowy przełącznik bo jak nie bd działać to 200 zl w plecy ;/ \próbowałem kable poprzemieniać ale centralka zaczęła wariować , wiec przestałem się bawić bo coś popsuje jeszcze
Wychodzę z Mazdy i widzę gwiazdy ;)
- Od: 19 wrz 2012, 17:56
- Auto: Mazda 323f 1.5 16v Lift , benzyna + gaz
1997 r