Lusterka elektryczne – montaż

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Borys » 10 sty 2010, 12:43

Z tego co wiem, lusterka z anglika się nadają, przynajmniej w BJ/GF wymaga to tylko rozebrania i przełożenia właśnie jakiegoś elementu odpowiadającego za zakres kątów.

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=86630

Osobiście wątpie by fabryka robiła osobno lusterka dla LHD i RHD więc w BA jest pewnie podobnie. A z anglika zawsze taniej.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez czarny.marcin » 11 sty 2010, 10:44

Borys napisał(a):Z tego co wiem, lusterka z anglika się nadają, przynajmniej w BJ/GF wymaga to tylko rozebrania i przełożenia właśnie jakiegoś elementu odpowiadającego za zakres kątów.

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=86630

Osobiście wątpie by fabryka robiła osobno lusterka dla LHD i RHD więc w BA jest pewnie podobnie. A z anglika zawsze taniej.

zapoznawałem się z tematem który podałeś przed zadaniem pytania w tym temacie . No nic zamówię z anglika zobaczymy co z tego będzie , chyba że ktoś już zakładał w mx-3 takie lusterko i może jeszcze podpowie

i jeszcze jedno czy w w mx-3 są te same lusterka co w 626 92-96 jeśli tak to czy kostka jest także ta sama ? i czy kod lakieru srebrnej mx-3 jest ten sam co srebrnej 626 z tego rocznika
Początkujący

Od: 20 maja 2009, 04:58
Auto: mx-3 V6
Masz japońca jeździsz do końca
Masz japońca kręcisz do końca

Postprzez atrej82 » 22 wrz 2012, 14:56

Cześć
A ja mam jeszcze inne pytanko czy całe wkłady lusterek tz szkiełko i ten plastik co go trzyma jest taki sam w lusterkach manualnych i elektrycznych z mazdy 323f ba Może te ramki plastikowe maja inne mocowanie do silniczków manewrowych niz w recznych. Prosze o wzglednie pilna odpowiedz
Forumowicz

Od: 7 paź 2008, 20:45
Auto: Mazda 323f BA

Postprzez atrej82 » 11 paź 2012, 10:53

Siema
Wraca do tematu ale z innym pytaniem. Jak mam sprawdzic czy w mojej mazdzie 323f wogóle jest poprowadzona pełna wiązka do słupka przy nogach kierowcy (nie w samych drzwiach ale w budzie)? Bo pokupiłem już dwa elektryczne lusterka panel sterowania orginalny na 4 szyby i lusterka tylko nie wiem czy jest sens kupować wiązke do drzwi kierowcy a jak nie bedzie okablowania od drzwi "w głąb auta" nie wiem jak to sprawdzic. Dodam że szukałem już przekażnika do podgrzewanych lusterek i nie mam w tamtym rejonie żadnej kostki pasującej do drugiego takiego przekażnika (chyba LA10 o ile pamietam) Mam tylko jeden taki przekażnik w nogach pasażera. Pomocy

Aha i jeszcze jedno czy ta wtyczka z wiązek która łączą drzw z gniazdem karoseri zmieniały sie przez te pare lat jak ta mazda była produkowana czy mogłbym w ciemno to kupić poprosty wiązke z wersji z pełna elektryka?

Prosze o pomoc
Forumowicz

Postprzez luki_92_92 » 11 paź 2012, 17:14

Instalacja pod lusterka powinna być, i w drzwiach wiązka też chyba powinna być, sprawdź sobie, drzwi kierowcy kostka na 5 pinów bodajże.

Przekaźnik powinien być koło nóg pasażera chyba, a raczej miejsce na niego, i powinien być gdzieś taki sam włożony i jest to przekaźnik od klaksonu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez trzydziech » 11 paź 2012, 20:10

wiązka główna zawiera przewody "lusterkowe". ja wiązkę kupowałem totalnie w ciemno i pasowała. jak masz panel na 4 el. szyby to i wiązka do drzwi kierowcy musi być na 4 szyby – wtyczki do panelu sterownia szyb nie jest zamienna pomiędzy wersjami na 4 i 2 szyby, ale da się to podłączyć ;) wiązka w drzwi pasażera – tu nie ma różnicy. wiązka ogólnie może być w drzwiach, ale nie musi :) sprawdzisz to rozbierając boczek i sprawdź czy masz jakieś wtyczki 5pinowe wolne w okolicy klamki ;)
Klubowicz
CUP 2011 miejsce 2

Od: 9 wrz 2009, 10:02
Auto: Mazda Mx5 NBfl B6 02r.

Postprzez atrej82 » 11 paź 2012, 23:27

Pokolei
ja nie miałem elektryki miałem tylko dwie przednie szyby elektryczne i manualne lusterka, przekażnik szukałem mam tylko jeden od klaksonu a drugiej wtyczki nie zlokalizowałem. instalacje w drzwiach mam gołe bez gniazdek pod lusterka czy nawet te czerwone lampki które sie oswiecaja po otwarciu. tylko dwie elektryczne szyby no centralny zamek /alarm.
a wiec jak zrozumiałem instalka w całej budzie powinna być wiec ja teraz tylko potrzebuje wiązke z pełnej elektryki wsadzic do swojej podpiąć lusterka podpiąć panel dodatkowo ogrzewanie lusterek( (dodatkowo bo jak pisałem nie mam u siebie takiej drugiej kostki ( tz jest tam jakaś kostka ale nie pasuje wogole taki przekażnik do niej wiec jest od czegoś innego nie wiem od czego jest biała i taka duża))

oriętuje sie już ze kostka z panelu z dwiema szybami nie pasuje do panelu z 4 to juz wiem i mam juz te schematy nawet jak to poprzerabiac ale po co sobie tak utrudniac i wszystko na wsuwki składać jak mozna dwie wtyczki włozyć i gra muzyka.. najważniejsze sie dowiedziałem dam znac jak poskładam wszystko no chyba ze napotkam na jakiś inny problem to sie odezwe. dzieki wielkie za odpowiedzi. Pozdro
Forumowicz