![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Parowanie szyb oraz stęchłe powietrze z nawiewu.
mam włączny obieg otwarty, niegdzie nie ucieka mi powietrze po nogach. nawet jak dam nawiew na siebie to bardzo słabo wieje jak mam ustawione na max.
a propo tego filtra kabinowego to jak do niego sie dostac??
a propo tego filtra kabinowego to jak do niego sie dostac??
- Od: 2 maja 2009, 13:55
- Auto: Mazda 323F 1.8 DOHC 16V BA
jesli masz filtr kabinowy to jak masz schowek przed pasazerem.. to od spodu musisz sie tam jakos wczolgac.. ( najlepiej rozluz siedzenie na maxa i sie poloz na plecach na nim glowa pod schowek ) i tam powinienes miec taka biala "skrzynke" ( parowacz od klimy ) i taka klapke bodajze na 2 srobki zakrecana.. odkrecasz klapke i tam w srodku znajduje sie filtr skladany z 3 czesci... jak bedziesz wyciagal pamietaj zeby wlozyc potem w dobrej kolejnosci... istnieja tez parowacze gdzie ta klapka gdzie powinien byc filtr jest po prostu zatopiona i go tam nie ma... albo jeszcze inna (taka ja mam) obudowa jest czarna i nie ma tam po prostu ani miejsca ani filtra kabinowego (przynajmniej chyba nikomu nie udalo sie go odnalezc
)
jak poszukasz... na forum sa zdjecia elegancko przedstawiajace jak i co tam jest zbudowane jak wymienic i wogole...
jesli dobrze pamietam byl tez link do fotorelacji od kolegow z czech gdzie byl caly taki parowacz rozebrany na czynniki pierwsze... ;d
jak poszukasz... na forum sa zdjecia elegancko przedstawiajace jak i co tam jest zbudowane jak wymienic i wogole...
jesli dobrze pamietam byl tez link do fotorelacji od kolegow z czech gdzie byl caly taki parowacz rozebrany na czynniki pierwsze... ;d
- Od: 11 maja 2008, 16:43
- Auto: Mazda 323F BA 1.8 DOHC 16V '96
Od dłuższego czasu zmagam się z nieprzyjemnym zapachem w mojej Mazdzie. Zapach ten nasila się gdy włączam nawiew, ale co mnie bardzo ciekawi utrzymuje się również gdy nawiew jest wyłączony. Dzisiaj podczas odkurzania wnętrza wywąchałem, że strasznie śmierdzi mi tapicerka w miejscu gdzie leżą dywaniki zarówno u pasażera jak i u kierowcy. Doradźcie mi drodzy forumowicze jak mogę się pozbyć tego smrodu bo szczerze mówiąc to trochę wstyd mi wpuszczać kogoś do środka. Słyszałem, że dobrym rozwiązaniem w takim śmierdzącym wypadku jest poddanie wnętrza zabiegowi ozonowania. Czy to naprawdę działa, a jeżeli tak to czy mógłby mi ktoś polecić jakiegoś fachowca z okolic Trójmiasta a najlepiej Wejherowa który zajmuje się ozonowaniem.
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
Maciek90 napisał(a):. Dzisiaj podczas odkurzania wnętrza wywąchałem, że strasznie śmierdzi mi tapicerka w miejscu gdzie leżą dywaniki zarówno u pasażera jak i u kierowcy.
Na Twoim miejscu na początek umyłbym dobrze wnętrze tj. tapicerkę, wyprał chodniczki i wyczyścił miejsce pod nimi. Jeżeli to nie pomoże to szukałbym dalej źródła smrodu, może filtr kabinowy jest do wymiany.
- Od: 24 lut 2010, 18:08
- Auto: MAZDA 323 S 1.5 16V
Filtr wymieniałem jakiś miesiąc temu. Właściwie słowo wymieniłem nie za bardzo tu pasuje, bo nigdzie nie znalazłem starego filtra. Podejrzewam, że poprzedni właściciel go wyjął bo mu już słabo dmuchało i nowego już nie założył. Dywaniki mam gumowe i one napeno nie śmierdzą. Co do mycia wnętrza to jakich najlepiej środków użyć środków?
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
Jezeli ustawicie dmuchawe na szybe, to leci wam tez z bocznych nawiewów (ale tych duzych na kierowce i pasazera)
(323 BA dmuchawa na suwaki)
- Od: 17 gru 2009, 10:17
- Auto: 323c BA 1.3
drzwifrontowe napisał(a):Jezeli ustawicie dmuchawe na szybe, to leci wam tez z bocznych nawiewów
Tak. Delikatnie dmucha na szyby boczne w celu odparowania obszaru przy lusterkach
Jakiś tam podpis Leszka :P
Tak. Delikatnie dmucha na szyby boczne w celu odparowania obszaru przy lusterkach
"deliktanie" to nie u mnie!
Tak czy siak jezeli tak ma byc to ok, bo zastanwialem sie juz nad szukaniem usterki w moich nawiewach suwakowych
pozdro i dzieki
- Od: 17 gru 2009, 10:17
- Auto: 323c BA 1.3
Na siłę nie szukaj usterek
Ja mam wprawdzie polifta, ale jeśli masz ustawiony nadmuch na szybę lub na szybę i nogi to z bocznych kratek powinno sie delikatnie ulatniać powietrze. Jesli Tobie leci z nich maxem, to faktycznie coś jest nie tak.
Ja mam wprawdzie polifta, ale jeśli masz ustawiony nadmuch na szybę lub na szybę i nogi to z bocznych kratek powinno sie delikatnie ulatniać powietrze. Jesli Tobie leci z nich maxem, to faktycznie coś jest nie tak.
Jakiś tam podpis Leszka :P