Zamek centralny w drzwiach kierowcy
1, 2
Witam.
Mam problem z centralnym w drzwiach kierowcy (centralny na pilota), mianowicie co jakiś czas się zacina i nie mogę go zamknąć (tylko z pilota, z kluczyka sie zamyka), dopóki sie nie zatnie chodzi idealnie, a gdy już sie zatnie to trzeba powciskać guzik od zamykania ażi nie załapie zamykanie wszystkich drzwi. Jak już się uda to jest spokój na jakiś czas.
Nie jest to raczej problem z siłownikiem, gdyż jak mi sie zepsuły w tylnych drzwiach to przyciski od zamykania kawałek sie zamykały i wracały pozostawiając drzwi otwarte. Tu tak nie mam.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
pozdrawiam
Mam problem z centralnym w drzwiach kierowcy (centralny na pilota), mianowicie co jakiś czas się zacina i nie mogę go zamknąć (tylko z pilota, z kluczyka sie zamyka), dopóki sie nie zatnie chodzi idealnie, a gdy już sie zatnie to trzeba powciskać guzik od zamykania ażi nie załapie zamykanie wszystkich drzwi. Jak już się uda to jest spokój na jakiś czas.
Nie jest to raczej problem z siłownikiem, gdyż jak mi sie zepsuły w tylnych drzwiach to przyciski od zamykania kawałek sie zamykały i wracały pozostawiając drzwi otwarte. Tu tak nie mam.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
pozdrawiam
- Od: 2 lut 2008, 17:46
- Auto: Mazda 323F 96r 1,8 & Saab 9-3 1,9 TID
Jeżeli ściągałeś w ostatnich dniach boczek tych drzwi, to może przesadziłeś z dokręceniem śruby przy klamce otwierania drzwi od środka (miałem tak w obu tylnych drzwiach). Inna rzecz to folia w drzwiach – jest przyklejona na czarnej masie, która jeśli się nią ubrudzi prowadnice zamek – klamka dość mocno się przykleja i uniemożliwia ich działanie. To tak od strony nieelektrycznej 
- Od: 13 lip 2006, 16:45
- Auto: Mazda Xedos 6 CA '96 + KL 2.5 V6
Przed zacinaniem sie zamka boczki ściągałem ze 3 miesiące temu, także nie sądzę aby to miało jakiś wpływ.
Co do folii to tez nie, gdyż po pierwszym zacięciu zdjąłem boczek bo myślałem że siłownik padł.
Tak czy owak jeszcze sprawdzę te możliwości, tak na wszelki wypadek.
A może centralka sterująca sie zrypała i nie zawsze wysyła sygnał do drzwi, czy to możliwe?
Co do folii to tez nie, gdyż po pierwszym zacięciu zdjąłem boczek bo myślałem że siłownik padł.
Tak czy owak jeszcze sprawdzę te możliwości, tak na wszelki wypadek.
A może centralka sterująca sie zrypała i nie zawsze wysyła sygnał do drzwi, czy to możliwe?
Patrzyłem folie i boczek, wszystko wygląda w porządku. mimo to dziś rano znowu sie zaciął.
Czy centralka sterująca mogła się zepsuć tak że co jakiś czas nie wysyła sygnału do jednych z drzwi?
pozdrawiam
Czy centralka sterująca mogła się zepsuć tak że co jakiś czas nie wysyła sygnału do jednych z drzwi?
pozdrawiam
melkhior napisał(a):Czy centralka sterująca mogła się zepsuć tak że co jakiś czas nie wysyła sygnału do jednych z drzwi?
Podkradnij sygnał z innych drzwi i będziesz wiedział. A najlepiej jeśli zamienisz sygnały wysyłane do drzwi kierowcy (wadliwych) i innych – jeśli problem pojawi się na tych innych drzwiach, to będziesz miał jasną odpowiedź.
Ok. Dzięki. Tak zrobię.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajduje się centralka sterująca? Czytałem gdzieś na forum, że jest gdzieś obok bezpieczników? Nie wiem czy dobrze pamiętam, a nie mogę znaleźć tego tematu.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajduje się centralka sterująca? Czytałem gdzieś na forum, że jest gdzieś obok bezpieczników? Nie wiem czy dobrze pamiętam, a nie mogę znaleźć tego tematu.
Centralka jest w tym samym miejscu co bezpieczniki, ale od strony pasażera. Musisz wyjąć plastikowy boczek (na zatrzaskach) i tam jest – najczęściej zielona, ale zależy od modelu. O ile dobrze pamiętam, pisze na niej door-lock.
Ostatnio edytowano 12 maja 2008, 11:31 przez KiRi, łącznie edytowano 1 raz
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... k&start=20 – tu ją masz na zdjęciu, mniej więcej na środku strony są fotki...
Ja mam to samo, od wczoraj nie działa mi na pilota zamek kierowcy. Ani kluczykiem nie idzie, ani pilotem tylko od środka mogę go zamknąć. Co dziwne centralny działa jeśli zamknę ręcznie od środka drzwi kierowcy.
Pilot raczej nie wchodzi w gre, bo sygnał dochodzi i zamyka wszystkie drzwi oprócz tych felernych, a podejrzewam, że melkhior i ja mamy to samo![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pilot raczej nie wchodzi w gre, bo sygnał dochodzi i zamyka wszystkie drzwi oprócz tych felernych, a podejrzewam, że melkhior i ja mamy to samo
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 28 maja 2007, 08:27
- Auto: 323F BA Z5
Ja to już sam nie wiem. Od 3 dni wszytko działa w porządku.
DoM1N a tobie czasem siłownik nie padł? Cały czas ci nie działa czy tylko czasami? Jak cały czas to padł ci siłownik i trzeba wymienić, a jak czasami to masz takie objawy jak ja. Wtedy zrób tak jak KiRi radzi, czyli zamień sygnał w centralce, u mnie pomogło, chociaż nie wiem jakim cudem teraz wszystko działa. Może tylko chwilowo sie naprawiło?
A co do zamykania z kluczyka to jak sie używa cały czas pilota to zapadki w zamku ciężko chodzą i dlatego drzwi nie chcą sie zamykać. U mnie też kluczykiem ciężko otworzyć i zamknąć.
pozdrawiam
DoM1N a tobie czasem siłownik nie padł? Cały czas ci nie działa czy tylko czasami? Jak cały czas to padł ci siłownik i trzeba wymienić, a jak czasami to masz takie objawy jak ja. Wtedy zrób tak jak KiRi radzi, czyli zamień sygnał w centralce, u mnie pomogło, chociaż nie wiem jakim cudem teraz wszystko działa. Może tylko chwilowo sie naprawiło?
A co do zamykania z kluczyka to jak sie używa cały czas pilota to zapadki w zamku ciężko chodzą i dlatego drzwi nie chcą sie zamykać. U mnie też kluczykiem ciężko otworzyć i zamknąć.
pozdrawiam
DoM1N napisał(a):Co dziwne centralny działa jeśli zamknę ręcznie od środka drzwi kierowcy.
Zamykając drzwi kierowcy od środka drzwi kierowcy wykonujesz pracę siłownika ręcznie. Pewnie jeśli zamkniesz zamek w drzwiach pasażera to drzwi kierowcy nie zadziałają – na bank siłownik w drzwiach kierowcy odmówił posłuszeństwa.
Jeśli chce Ci się rzeźbić, to spróbuj wysterować siłownik ręcznie podając mu osobne zasilanie – wtedy będziesz miał 100% pewności czy działa czy nie. Wg mnie możesz się już rozejrzeć za nowym.
Jeszcze jedna sprawa mi się nasuwa – jeśli otworzysz drzwi kierowcy (ten skobel przy klamce we wnętrzu auta), to otworzą się pozostałe drzwi? Jeśli tak, to znaczy że z elektroniką wszystko w porządku, i potwierdza to teorię o padniętym siłowniku. Jeśli jednak otwarcie drzwi kierowcy nie powoduje otwarcia pozostałych drzwi, to może warto pogrzebać przy przewodach, ewentualnie pomierzyć sygnały miernikiem.
Tak przy okazji – gdyby ktoś miał na zbyciu albo kupił zbędny siłownik w jakimś komplecie, to chętnie bym odkupił jeden siłownik (nie musi być mocny, obojętnie jaki), bo chcę zamontować go do podciągania linki z bagażnika – moja Madzia takiego patentu nie ma, a na pilocie zostały mi cztery kanały. Odblokowanie klapy bagażnika z pilota to fajna sprawa na ręce zawalone torbami...
Siłowników poszukaj na allegro. Uniwersalne świetnie sie spisują, tylko trzeba trochę pokombinować z montażem. Ja mam osobiście takie 3. Padły mi oryginalne w tylnych drzwiach i bagażniku.
Jak byś się zdecydował to bierz te najmocniejsze (7 kg bodajże) bo słabsze nie dają rady. Co do ceny to ja płaciłem po 20 zł z tego co pamiętam, także majątek to nie jest
pozdrawiam
Jak byś się zdecydował to bierz te najmocniejsze (7 kg bodajże) bo słabsze nie dają rady. Co do ceny to ja płaciłem po 20 zł z tego co pamiętam, także majątek to nie jest
pozdrawiam
Dzisiaj rozebrałem boczek i wizualnie wszystko jest w porządku, żadna maź nie hamuje cięgien itp.
Najprawdopodobniej to siłownik, chciałem jeszcze zamienic sygnały na centralce, ale nie miałem już czasu
Drzwi z klucza się jednak otwierają. Jak zamknę drzwi kierowcy od środka to pozostałe też się zamykają.
Jutro pojade na złom to poszukam jakiś części zamiennych
Z drzwiami miałem jakiś czas temu problem, ale zajrzałem do środka, potem złożyłem wszystko w kupe i działało znowu. Pewnie siłownik już wtedy miał zadyszke, a teraz już wyzionął ducha kompletnie.
Ostatnio wszystko mi pada :/ Dach przecieka, szyby latają, bo tulejka/prowadnica sie wyrobiła, teraz drzwi. Esz...
Najprawdopodobniej to siłownik, chciałem jeszcze zamienic sygnały na centralce, ale nie miałem już czasu
Drzwi z klucza się jednak otwierają. Jak zamknę drzwi kierowcy od środka to pozostałe też się zamykają.
Jutro pojade na złom to poszukam jakiś części zamiennych
Z drzwiami miałem jakiś czas temu problem, ale zajrzałem do środka, potem złożyłem wszystko w kupe i działało znowu. Pewnie siłownik już wtedy miał zadyszke, a teraz już wyzionął ducha kompletnie.
Ostatnio wszystko mi pada :/ Dach przecieka, szyby latają, bo tulejka/prowadnica sie wyrobiła, teraz drzwi. Esz...
DoM1N napisał(a):Ostatnio wszystko mi pada :/ Dach przecieka, szyby latają, bo tulejka/prowadnica sie wyrobiła, teraz drzwi. Esz...
Mogłeś sobie Golfa kupić – tam miałbyś tyle roboty, że nie miałbyś czasu narzekać
W sumie KiRi masz rację. Sprzedaję mazdę i kupuję golfa, a co tam
To siłownik poszedł. Już jest zrewitalizowany ori założony – 10 zł bez kombinacji.
Czekam jeszcze na osąd w sprawie klimatyzacji, mam nadzieję, że to nie chłodnica.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
To siłownik poszedł. Już jest zrewitalizowany ori założony – 10 zł bez kombinacji.
Czekam jeszcze na osąd w sprawie klimatyzacji, mam nadzieję, że to nie chłodnica.
1, 2