Wymiana żarówki H1?
1, 2
chciałbym samodzielnie wymienić żarówkę w swojej madzi, chodzi o zarówkę H1, czy mógłby ktoś udzielić prostego instruktażu? nie chciałbym nic uszkodzić...
- Od: 20 lip 2007, 15:18
- Auto: mazda 323f, 96r, 1,5, 16V
odkrecasz plastikowa obudowe- ta duza szara, potem odlaczasz przewody i metalowy drucik ktory blokuje zarowke i wyciagasz, wkladasz nowa i skladasz w odwrotnej kolejnosci, raczej nie mozna tam nic uszkodzic
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
oczywiście zapomniałem dodać, że chodzi mi o lampy przednie...
- Od: 20 lip 2007, 15:18
- Auto: mazda 323f, 96r, 1,5, 16V
banał ostatnio sam wymieniałem, żadna filozofia, prościzna jak sie patrzy. Yooziu lepiej opisać tego już nie mógł
Tylko u mnie było gorzej hehe. okazało sie ze klosz od kierowcy mam US/Japan (prawu normalny EU) a tam wchodzą żaróweczki H3. Więc musiałem żaróweczke H1 troszkę przerobić, tzn ponacinać kątówką rowki w odpowiednich miejscach żeby weszła w lampę.
Tylko u mnie było gorzej hehe. okazało sie ze klosz od kierowcy mam US/Japan (prawu normalny EU) a tam wchodzą żaróweczki H3. Więc musiałem żaróweczke H1 troszkę przerobić, tzn ponacinać kątówką rowki w odpowiednich miejscach żeby weszła w lampę.
Ostatnio edytowano 28 lip 2007, 18:23 przez Giero, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 26 cze 2007, 11:37
- Auto: S40 T4
a ja mam taka zagwozdke –
padla mi zarowka od swiatel mijania od strony kierowcy – sprawdzam i okazalo sie ze jest tam h1 55w – a od strony pasazera mam h1 100w. Czy to normalne??
pomyslalem ze nie, wiec kupilem sobie 2x100W – i dupa 100w nie pasuje do reflektora od strony kierowcy – jest inne mocowanie, nie chce wejsc. Po ogledzinach okazalo sie ze ta 55w ma ten stalowy kolnierz sciety a 100w jest caly okragly.
Co poczac
wy wszystkie 55w maja inny kolnierz?
padla mi zarowka od swiatel mijania od strony kierowcy – sprawdzam i okazalo sie ze jest tam h1 55w – a od strony pasazera mam h1 100w. Czy to normalne??
pomyslalem ze nie, wiec kupilem sobie 2x100W – i dupa 100w nie pasuje do reflektora od strony kierowcy – jest inne mocowanie, nie chce wejsc. Po ogledzinach okazalo sie ze ta 55w ma ten stalowy kolnierz sciety a 100w jest caly okragly.
Co poczac
"Waldemar rzadko zaglądał do kieliszka. Pił prosto z butelki." (c) nth
- Od: 18 cze 2007, 10:38
- Auto: `96 323F BA 1.5 16v
stufa napisał(a):Czy to normalne?
Nie.
stufa napisał(a):kupilem sobie 2x100W
Czemu nie dwa szperacze od razu, po co się ograniczać?
stufa napisał(a):55w ma ten stalowy kolnierz sciety a 100w jest caly okragly
No zgadnij czemu tak jest...
Briareos zle spales dzisiaj
Zadalem pytanie, chcialbym uzyskac odpowiedz a nie jakies pseudosarkastyczne wypluczyny.
Sam staram sie pomagac na forum, w tym czym umiem lub z czym mialem do czynienia.
Rozumiem, ze moze zadaje banalne pytania, ale dla mnie nie sa proste, bo nigdy nie mialem z tym nic do czynienia.
Także za takie odpowiedzi serdeczne "dzieki"
Zadalem pytanie, chcialbym uzyskac odpowiedz a nie jakies pseudosarkastyczne wypluczyny.
Sam staram sie pomagac na forum, w tym czym umiem lub z czym mialem do czynienia.
Rozumiem, ze moze zadaje banalne pytania, ale dla mnie nie sa proste, bo nigdy nie mialem z tym nic do czynienia.
Także za takie odpowiedzi serdeczne "dzieki"
Mam tylko nadzieję że szybko spotkasz jakiś patrol Policyjny który moje "pseudosarkastyczne wypluczyny" przełoży ci na konkretną sumę gotówki z jaką się rozstaniesz. To cię powinno szybko uświadomić. A właściwie przypomnieć kurs prawa jazdy i kilka punktów z kodeksu drogowego.
kolego stufa żarówki o mocy 100w sa za śilne i sa nie legalne. Zrób mały test usiadz za kierownica innego auta a kumplowi daj swoje i mincie sie w nocy na tych świtłach mijania, ciekawe co powiesz o kierowcy swojego auta. 

Bez Mazdy nie ma jazdy:)
- Od: 18 cze 2007, 14:58
- Auto: Mazda MX-3 1.6 DOHC
Mazda 323F BG
E36 320i ( no niestety )
stufa napisał(a):pomyslalem ze nie, wiec kupilem sobie 2x100W – i dupa 100w nie pasuje do reflektora od strony kierowcy – jest inne mocowanie, nie chce wejsc. Po ogledzinach okazalo sie ze ta 55w ma ten stalowy kolnierz sciety a 100w jest caly okragly.
Co poczacwy wszystkie 55w maja inny kolnierz?
czyli masz pewnie tak jak już pisałem wyżej.
Jeden reflektor masz japoński/anglia czyli h3, a drugi europejski czyli h1 (a one różnią się mocowaniami żarówek).
I stąd ta różnica w kołnierzach. ja swoją h1 (jej kołnierz) przecinałem sam żeby pasiła i Ty powinieneś zrobić to samo.
- Od: 26 cze 2007, 11:37
- Auto: S40 T4
Briareos nie mozna tak bylo od razu napisac jak koledzy NEB Wojtek i Slaw9
Ok, widze ze musze kupic slabsze zarowki i 2 rozne typy to zamyka sprawe.
Dzieki.
Ok, widze ze musze kupic slabsze zarowki i 2 rozne typy to zamyka sprawe.
Dzieki.
pewnie nic nie powie, jeżeli są dobrze ustawione i żarówka jest prawidłowo wykonana. 100W nie świeci nic lepiej niż Philips + 50% tylko prądu więcej zżeraNEB Wojtek napisał(a):kolego stufa żarówki o mocy 100w sa za śilne i sa nie legalne. Zrób mały test usiadz za kierownica innego auta a kumplowi daj swoje i mincie sie w nocy na tych świtłach mijania, ciekawe co powiesz o kierowcy swojego auta.
i znowu piękny słoneczny dzień
- Od: 1 lip 2006, 10:20
- Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5
NEB Wojtek napisał(a): sa nie legalne
zgadza się – w Europie.
Ale istnieją żarówki 100W o takim samym mocowaniu jak 55W- Tyle że nie do kupienia (legalnie) w Polsce.
Zresztą na tych 100W jest napis: "not be use in Europe" czy jakoś tak.
Mam mazdę i nie zawaham się jej uzyć 

- Od: 3 mar 2006, 18:52
- Auto: 323f BA 1.5 kat Z5 '96 + LPG
Not for use in Europesini napisał(a):Zresztą na tych 100W jest napis: "not be use in Europe" czy jakoś tak.

Ostatnio edytowano 8 sie 2007, 17:48 przez Artiks, łącznie edytowano 1 raz
Na jedno wychodzi
Fakt...żarówki dają bardzo intensywne światło,ale jeszcze nigdy nikt mi nie mrugał z naprzeciwka. W nocy lepiej doświetlają znaki i drogę, w dzień jak jadę uwielbiam jechać na wprost witryn sklepów i podziwiać barwę.. Ech to już się robi zboczone
Wczoraj coś mi sapał policjant na krzyżówce że światło ma być białe a nie pseudoksenonowe,ale chyba tylko dlatego, że patrzyłem się na niego pogardliwie
bo na przeglądach i kontrolach nie miałem problemów. Raz się niebieski pytał co to za żarówki to powiedziałem że BlueVision i że w soczewce inaczej światło się rozprasza a on do mnie : nono, jak w autobusach MPK
I ogólnie był zafascynowany Madzią 

sini napisał(a):Ale istnieją żarówki 100W o takim samym mocowaniu jak 55W- Tyle że nie do kupienia (legalnie) w Polsce.
Czy legalnie to bym sie nie zgodził, ostatnio podjechałem na stacje Orlen w Elblagu i poprosiłem o żarówke H4 i tu padło pytanie czy 55W czy 100W na maja uwage ze 100W sa chyba nielegalne padła odpowiedz ze ludzie takie wola
Bez Mazdy nie ma jazdy:)
- Od: 18 cze 2007, 14:58
- Auto: Mazda MX-3 1.6 DOHC
Mazda 323F BG
E36 320i ( no niestety )
Witam widzę że poruszacie temat wymiany żarówek mijania. Otóż nic bardziej prostszego. Wykręcasz plastikową osłonkę (schodzi delikatnie) potem sciaga sie dwa przewody i metalową zapinkę (wystarczy z jednej strony) i po ptakach:) Niestety musiałem wymienić na 55W bo miałem H1 100W (pseudoxenon) i niebieski Pan w białej czapce zwrócił mi uwagę że są za mocne. Chciał mi pienieznie dopomoc w tej kwestii ale mam paszport POLSATU:) i sie wypstrykałem:) Jednym słowem dobry klient:) złapał bajer i dostałem primo ostrzeżenie. PS. co do tego Japan czy Erope o czym wspominaliście wcześniej – na oryginalnych kloszach jest napisane jakie H1 lub H3 można użyć.
pozdrowionka
pozdrowionka
Black sweet coffe:)
- Od: 10 sty 2007, 21:08
- Auto: Mazda 323F BA Z5 rocznik 97'
1, 2