klimatyzacja
Strona 1 z 1
Dziś jechałem z kuzynem do Ponania i w sumie on ma w swojej madzi przycisk A/C i nawet się podświetla...ale sie okazało, ze ktoś klime wyciągną, nawet są takie uchwyty gdize można ją przymocować..on chciałby kupić chłodnice i tą rurę do chłodnicy czy można tak na częsci kupic, czy trzeba w całości ? no i jaki może być koszt ?
- Od: 4 mar 2007, 12:30
- Auto: mazda 323f 94' BA 1.5 16V
Wcale nie jest powiedziane że klima tam była bo przycisk jest montowany fabrycznie, sprawdz czy jest sprężarka ona kosztuje najwięcej. 
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
aha dobra dzięki dzis bede gadał z kuzynem!!!
ab004919@sferia napisał(a):Wcale nie jest powiedziane że klima tam była bo przycisk jest montowany fabrycznie, sprawdz czy jest sprężarka ona kosztuje najwięcej.
nie prawda, nie jest montowany przycisk A/C fabrycznie. Ktoś z jakiegos powodu klime zdemontował albo konsola z przyciskiem A/C pochodzi z innego auta:)
- Od: 14 lis 2006, 21:08
- Auto: Toyota Avensis
w sumie mozesz miec racje bo ja w swojej nie mam przycisku A/C jedynie jest czarny przycisk,..więc może rzeczcywiście ktoś ją wyciągna...ale wracając do tematu jaki jest koszt takiej klimy, aha i gdzie jest ta sprężarka?
w jednych przycisk był, w innych nie było – widziałem kilka / kilkanaście BA które miały przycisk a klimy w nich nigdy nie było, więc to nic nie znaczy – różnica jest w panelu – te "miękkie" z tego co kojarzę wszystkie miały przycisk A/C
Sprężarka powinna być z lewej strony silnika stojąc przodem do auta – niedaleko pompy wspomagania
Sprężarka powinna być z lewej strony silnika stojąc przodem do auta – niedaleko pompy wspomagania
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Winetou napisał(a):w jednych przycisk był, w innych nie było – widziałem kilka / kilkanaście BA które miały przycisk a klimy w nich nigdy nie było, więc to nic nie znaczy – różnica jest w panelu – te "miękkie" z tego co kojarzę wszystkie miały przycisk A/C
dokładnie ja mam przycisk, nawet sie swieci, a moja mazdeczka nigdy na swoje soczewkowe oczki nie widziala klimy
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
a tak pozatym to jaki jest koszt zainstalowania takowej klimy? chociaz nie wiem czy chce zamulac jeszcze bardziej silniczek...
- Od: 28 lis 2006, 16:06
- Auto: 3 II 1.6 2010r.
Ja też miałem taki przycisk ale kimy nie było... ale postanowiłem ją założyć.... podstawa to znaleźć dobrego dawce – ten sam silnik, podobny rocznik – a później sprawa montażu jest prosta.
Co do kosztów: sprężarka, dodatkowy wentylator, przekaźniki elektryczne i rurki freonowe z anglika 550 zł, parownik i dodatkowe rurki 500 zł, skraplacz 220 zł, nowy filtr/osuszacz 149 zł, mocowanie sprężarki do bloku silnika 70 zł, nowy pasek wielorowkowy 17 zł (JC oczywiście
) czyli w sumie ponad 1,5 kafla do tego dochodzi sprawdzenie szczelności układu i nabicie freonem R134a ale to miałem za free, masa wykonanych telefonów itp... ale za to są korzyści latem 
Co do kosztów: sprężarka, dodatkowy wentylator, przekaźniki elektryczne i rurki freonowe z anglika 550 zł, parownik i dodatkowe rurki 500 zł, skraplacz 220 zł, nowy filtr/osuszacz 149 zł, mocowanie sprężarki do bloku silnika 70 zł, nowy pasek wielorowkowy 17 zł (JC oczywiście
o kurde i teoretycznie nie da się taniej ? a kiedyś widziałem na allegro klime za 600zł moze ją coś bolało...
no nie mów, że jeszcze zamula silnik ale dolina...a jak jest seryjnie montowana klima to też silniki w tych autach są słabsze! ?
Gunn1 napisał(a):Klima... fajna sprawa ale niestety sztrasznie zamula ten silnikU mnie włączona klima odczuwalnie odbija się na przyśpieszeniu... nie mówiąc już o spalaniu
ale większe spalanie to chyba oczywiste
Klima zabiera trochę kucy i to czuć, ale w momencie gwałtownego wciśnięcia gazu do podłogi komputer powinien wyłączyć klime. Wszystko po to, aby przy wyprzedzaniu mieć pełną moc silnika.
Jak mialem nieszczelny dolot to przy wlączonej klimie mialem przyspieszenie jak Polański
po uszczelnieniu, przeczyszczeniu przepustnicy/przeplywomierza jest minimalny spadek mocy , ale odczuwalny, szczególnie podczas przyspieszeń w zakresie malych prędkości.

Mazdy mają wszystkie mocowania i lącza nawet jeśli nie posiadają pelnego wyposażenia, przykladem mogą być wiązki pod fotelami na elektrycznie podgrzewane, w zderzakach na halogeny i w tylnych drzwiach na glośniki. Respect za to inżynierom z Hiroszimydechomenon napisał(a):nawet są takie uchwyty gdize można ją przymocować

no ciekawe to...czyli pewnie moja tez ma miejsce na klime i odpowiedni możliwości aby ją podłączyć ehhe fajnie..ale jesli jest spadek mocy to dolina, mi ta moc odpowiada którą teraz mam do 170km/h bardzo ładnie przyspiesza...ale że wir w baku to inna sprawa, to mój kuzol sie podłamie jeśli mu powiem, ze 1500zł klima kosztuje...nie da się tego kupić taniej ?
dechomenon napisał(a):...nie da się tego kupić taniej ?
Powiem Ci tak, ja miałem okazję kupna za 850 zł podobno kompletnej klimy do tego modelu ale z anglika, jak sie później okazało wiele części nie pasuje i są dodatkowe koszty, jest też mase pierdółek o których sprzedający nawet nie wiedzą, że bez tego układ nie zadziała i musisz później tracić czas, pieniądze, nerwy, wydzwonione minuty i nie wiadomo co jeszcze żeby wszystko zkompletować – a nie jest to łatwe, wiem ze swojego doświadczenia.
Ktoś mądry napisał kiedyś na tym forum, w poście "Montaż klimy do samochodu jej nie posiadającej" – jeżeli chcesz przeznaczyć na zakup i montaż klimy xxx zł to pomnóż to razy dwa i bedziesz miał przybliżony koszt tej inwestycji – nie wierzyłem tym słowom do póki sam się za to nie zabrałem
oki dzięki za takie inf. to musze troche mojego kuzyna poinformować...nies
Strona 1 z 1