Szyby elektryczne w Maździe 323 BA – usterki, montaż, usprawnienie – wątek wspólny
Co do opuszczania, to może miałeś kietyś uderzone dzwi i coś sie pokrzywiło, a moe masz tam kupe jakiegoś syfu najlepiej zdejmij boczek z dzwi i sam sprawdź.
A co do podnoszenia to zauwarz, że na przycisku od podnoszenia szyby kierowcy jest napisane "AUTO" a sam przycisk ma jakby 2 pozycje w jednej trzymasz i podnosi sie szyba, a w drugiej przycisk się tak jakby blokuje i szyba sie sama podnosi bez trzymania przycisku potem nalezy tylko go przełączyć w stan "0" że tak to nazwę. Jeśli sie mye proszę mnie poprawić.
A co do podnoszenia to zauwarz, że na przycisku od podnoszenia szyby kierowcy jest napisane "AUTO" a sam przycisk ma jakby 2 pozycje w jednej trzymasz i podnosi sie szyba, a w drugiej przycisk się tak jakby blokuje i szyba sie sama podnosi bez trzymania przycisku potem nalezy tylko go przełączyć w stan "0" że tak to nazwę. Jeśli sie mye proszę mnie poprawić.
- Od: 8 maja 2006, 11:40
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V '94
Podnośnik szyby jest wykonany w ten sposób że zębatka siłownika popycha taką listwę giętką wygląda to jak sznur koralików ,jeśli szba się zatrzymuje i słychc terkotanie to wyrbiona jest ta zębatka i blaszka po której te koraliki się przesuwają dobrze jest wyjąć cały mechnizm umyć i nasmarować smarem silikonowym ,automatyczne wyłącznie realizowane jest przez wyłącznik termiczny silnika siłownika tzn szyba dochodzi do końca silnik się zatrzymuje wzrasta temperatura w uzwojeniach i klawisz odskakuje tak to mniej więcej wygląda napisz coś więcej o obajwach to może coś się wymyśli
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
- Od: 23 lut 2004, 23:11
- Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko
jest dokładnie tak jak to opisałeś , szyba dochodzi do końca i terkocze nieważne na której pozycji sie znajduje , napisałeś o wyłaczniku termicznym to wydaje mi sie że powinien działać tak samo w obie strony , a u mnie przy opuszczaniu jak zejdzie do końca to sie rozłącza 
- Od: 17 lut 2007, 17:58
- Auto: mazda 323f 91r 1.6 16V gaznik
misiolot napisał(a):wyłącznik termiczny silnika siłownika tzn szyba dochodzi do końca silnik się zatrzymuje wzrasta temperatura w uzwojeniach
ByZyDyUra,
Nie chodzi o temperature tylko o prąd. Jak silnik się zatrzyma to zaczyna ciągnac większy prąd (jakies 2x wiekszy). Pewnie i tez się bardziej grzeje, ale czujnik jest umieszczony w pulpicie sterowniczym i jest wrazliwy na wzrost prądu a nie temperatury w silniczku.
Michal
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
- Od: 10 paź 2005, 14:53
- Auto: 323F BJ DITD '02
Jak to zwał tak zwał w każdym razie w knstrukcji podnosnika nie ma zadnych krańcówek terkotanie słychać gdyż po tej koralikowej listwie ślizga się zębatka na skutek wytarcia samęj zebatki i podkładki metalowej pod listwa .zreszta demnotaz jest dzecinnie łatwy i można to sobie obejrzeć
A zębatkę można dobrać odpowiednio? bo mi też terkota ;]

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
czekam na rezultaty, bo ja mam tak wyrobione te koraliki ze jak zamyka to tak przeskakuje , ze az sie boje ze szyba mi peknie 
Alarmy, sterowniki c.z., centralne zam.
www.REMOTRONIX.com
www.REMOTRONIX.com
- Od: 20 kwi 2005, 19:38
- Auto: Było:
323F BG 1.6 '92
323F BA 1.5 '97
323F BA 1.5 '96
Jest:
3 BP 2.0 '19
ja zdjąłem ten boczek i demontaż tego ustrojstwa wydaje mi sie strasznie zagmatwany, a może bardziej to newiem jak sie do tego zabrać
- Od: 17 lut 2007, 17:58
- Auto: mazda 323f 91r 1.6 16V gaznik
opuszcasz szybę do ok. 1/3 wysokości odpinasz przewody ,odkręcasz śruby mocujące szybe 2 szt wyjmujesz szybe do góry ,odkręcasz trzy bodajże nakrętki dwie na górze i jedną na dole bliżej zawisów jak włożysz łapę do srodka drzwi wyczujesz taka gumowa rurę to osłona słwetnych "kolralików" odpinasz ją z zapinek całosc mechnizmu przechylasz poziomo i wyciągasz do tyłu tak mniej więcej ,cała operacja zajmuje ok 15 minut 
Hejka.
Z niewiadomych przyczyn nie działa elektryczna szyba przednia pasażera i potrzebuje rady co sie mogło stać? Wcześniejsze oznaki może coś wykażą: otóż troszke sie przed tem zacinała, jedynie od strony kierowcy sterowanie działało poprawnie. Poradźcie prosze
Z niewiadomych przyczyn nie działa elektryczna szyba przednia pasażera i potrzebuje rady co sie mogło stać? Wcześniejsze oznaki może coś wykażą: otóż troszke sie przed tem zacinała, jedynie od strony kierowcy sterowanie działało poprawnie. Poradźcie prosze
Ostatnio edytowano 2 maja 2007, 23:55 przez luzik 131, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 lut 2007, 01:20
- Auto: mazda 323 f 1997r. 1,5 16V
Kolego na dzień dobry " Poproszę o poprawienie tematu!"
Zapewne bez rozebrania boczku drzwi się nie obejdzie ...
zdejmij boczek i sprawdź czy w ogóle silnik pracuje, czy prąd do niego dochodzi ... być może się spalił
Zapewne bez rozebrania boczku drzwi się nie obejdzie ...
zdejmij boczek i sprawdź czy w ogóle silnik pracuje, czy prąd do niego dochodzi ... być może się spalił
- Od: 26 wrz 2005, 18:55
- Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i
Na dzień dobry: koleżanko, ale o pomyłke nie trudno z moim nickiem
Nie wiem co nie tak z tematem, poradź.
Co do rozbierania drzwi to była moja pierwsza myśl, tyle że sama nie dam rady a nie wiem w jakie koszta znów wejdę.
Nie wiem co nie tak z tematem, poradź.
Co do rozbierania drzwi to była moja pierwsza myśl, tyle że sama nie dam rady a nie wiem w jakie koszta znów wejdę.
- Od: 5 lut 2007, 01:20
- Auto: mazda 323 f 1997r. 1,5 16V
hmn.........przelacznik opuszczania / podnoszenia szyby w gorszym przypadku silniczek podnosnika....nic wiecej nie moglo sie popsuc....
.......daj jakiemus panu autko w raczki.....to ci sprawdzi.....
......ewentualnie przyjedz do mnie......
.........(zartowałem...zonaty jestem..:d)
-
Fasola