Awaria anteny automatycznej. Wymienić na oryginał czy podejdzie jakaś uniwersalna ?
Strona 1 z 1
Padła mi automatyczna antena w samochodzie Mazda 323F 1.5 16V BA 1995r.
Nie wiem czy muszę szukać oryginalnej używanej czy mogę złożyć inną dostępną na rynku uniwersalną antenę automatyczną. Nie mam pojęcie czy nie będzie problemów z instalacją elektryczą i rozmiarem anteny gdy założę uniwersalną.
Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem proszę o info !
Nie wiem czy muszę szukać oryginalnej używanej czy mogę złożyć inną dostępną na rynku uniwersalną antenę automatyczną. Nie mam pojęcie czy nie będzie problemów z instalacją elektryczą i rozmiarem anteny gdy założę uniwersalną.
Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem proszę o info !
Ostatnio edytowano 23 lis 2006, 09:20 przez aleksr, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 7 kwi 2005, 11:25
- Auto: MAZDA 323F 1,5 16V 95r. DOHC
Ja wiem jak rozwiazać – kupić w ASO wysyłkowo nowy bat, jest wart tych 140zł. Niby można kupić całe anteny elektryczne za 70zł, ale to chińszczyzna – wierz mi, zrozumiesz sens przysłowia "chytry płaci dwa razy".
Wyjmij jednak antenę i sprawdź co jej dolega. Czasem zdarza się że silnik padnie, jak uszczelnienie puści i woda go zaleje, ale w tym wypadku poszukaj używki z rozbitka, nawet takiej gdzie trzeba wymienić bat. Po prostu jakość jego wykonania gwarantuje że dobre parę lat pociągnie, a nie umrze drugiej z rzędu zimy (tudzież pęd powietrza go przy 160km/h nie złamie).
Wyjmij jednak antenę i sprawdź co jej dolega. Czasem zdarza się że silnik padnie, jak uszczelnienie puści i woda go zaleje, ale w tym wypadku poszukaj używki z rozbitka, nawet takiej gdzie trzeba wymienić bat. Po prostu jakość jego wykonania gwarantuje że dobre parę lat pociągnie, a nie umrze drugiej z rzędu zimy (tudzież pęd powietrza go przy 160km/h nie złamie).
Ja u siebie założyłem uniwersalną antenę. Większych problemów z nią nie miałem, no oprócz tego że musiałem przerobić jej kable zasilające, żeby nie ucinać oryginalnej wtyczki z wiązki. Zamocowana jest nakrętką z góry, a z dołu za pomocą kawałka blaszki który był w zestawie. Jak narazie od sierpnia działa dobrze, jest ze sprzęgłem więc mrozy jej nie straszne, a pasek w środku nie ma ząbków, ani kółek dociskających. Więc jedyna możliwość zepsucia się go to pęknięcie. Starą też bym jeszcze reanimował, ale za darmo dostałem nową, więc stara leży i czeka czasów upadku tej uniwersalnej ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ja miałem urwany bat (poprzedni właściciel chciał posłuchać radia w myjni
)– chciałem kupić uniwersalną, ale że trafiła się oferta na allegro, to kupiłem używany oryginał (140 zł) i jest ok – przede wszystkim zero kłopotów z montażem, no i co Japończyk to nie Chińczyk
Popytaj tych co sprzedają mazdy na części.

- Od: 10 paź 2006, 18:42
- Auto: Mazda 323f 1.5 1996
Wielki dzieki wszystkim za info na temat anteny.
Wolę zakończyc moje rozważania na ten temat niż szukać po regulaminach co jest nie tak z moim tytułem.
Bez obrazy koledzy moderatorzy ale zamiast odsyłać mnie do regulaminu moglibyście mi napisać co nie gra zapamiętam i będę wiedział na przyszłość
Pozdrawiam wszystkich
Wolę zakończyc moje rozważania na ten temat niż szukać po regulaminach co jest nie tak z moim tytułem.
Bez obrazy koledzy moderatorzy ale zamiast odsyłać mnie do regulaminu moglibyście mi napisać co nie gra zapamiętam i będę wiedział na przyszłość

Pozdrawiam wszystkich
- Od: 7 kwi 2005, 11:25
- Auto: MAZDA 323F 1,5 16V 95r. DOHC
aleksr
tu powinno byc:
MAZDA 323F 1,5 16V 95r. DOHC
chyba
Ja u siebie kupilem antene za 20zł z mocowaniem. Czarna gumowa na stale wystajaca, krótka. Tanio a i nawet ładnie wyglada
Pozdrawiam
Antena automatyczna oryginał czy uniwersalny zamiennik ?
tu powinno byc:
MAZDA 323F 1,5 16V 95r. DOHC
Ja u siebie kupilem antene za 20zł z mocowaniem. Czarna gumowa na stale wystajaca, krótka. Tanio a i nawet ładnie wyglada
Pozdrawiam
- Od: 24 paź 2006, 18:40
- Auto: Mazda 323 F BA 1,5 16V 1995r.
aleksr napisał(a):Wielki dzieki wszystkim za info na temat anteny.
Pozdrawiam wszystkich
widzisz drogi forumowiczu – regulamin składa się z kilku krótkich punktów – dla średniozaawanosowanego ucznia podstawówki przeczytanie go zajmuje około minuty – jest wyeksponowany na początku działu więc nie sposób go nie znaleźć – jeżeli mimo tego wszystkiego ciężko jest Ci go przeczytać to ja już nic nie poradzę
w regulaminowym czasie wątek poleci do kosza jeżeli temat nie będzie poprawiony
Naturalnie również Cię pozdrawiamy
- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
pokaż mi takiego
regulamin jest na początku działu w OGŁOSZENIACH – przejrzyj wątki na samym górze – jest tak napisany że nie sposób nie zauważyć
a swoją drogą – jakoś inni użytkownicy go widzą

regulamin jest na początku działu w OGŁOSZENIACH – przejrzyj wątki na samym górze – jest tak napisany że nie sposób nie zauważyć
a swoją drogą – jakoś inni użytkownicy go widzą

ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Ja u siebie rozmonowałem antene i okazało się, ze urwało się cięgno przy rolce. wystarczyło wszystko poskładać, antenka zrobiła sie krótsza o 15cm i nadal daje radę. Sprawdź zanim wybulisz kaskę. Operacja trwa max 30min.
- Od: 21 kwi 2005, 19:49
- Auto: Seat Toledo 2.0TDI `07
Zdejmujesz tylny plastik bagażnika (tan osłaniający zamek), pod nim masz zaślepkę od prawego boczku – wyjmujesz ją, następnie pozostale zaślepki tego boczku (jedna jest przysłonięta fotelem, wiec musisz go opuścić), odchylasz boczek (nie musisz go całkiem demontować) i masz antenę – siedzi chyba na jednej śrubie, ale żeby ja wyjąć trzeba tez odłączyć elektrykę, radio i rurkę do odprowadzania wody (ja rurkę wyjąłem razem z antena).
A antenę najlepiej kupić z jakiejś mazdy na części – ja tak kupiłem i jestem zadowolony.
A antenę najlepiej kupić z jakiejś mazdy na części – ja tak kupiłem i jestem zadowolony.
- Od: 10 paź 2006, 18:42
- Auto: Mazda 323f 1.5 1996
Ja po kilku miesiącach na uniwersalnej antenie musiałem powrócić do oryginału. Warto rozważyć jeszcze dodatkowy wyłącznik tej anteny. Bo do słuchania płyt CD, antena jest nie potrzebna, oraz przy uruchamianiu nie musi jeździć góra dół
Nie wspominając już o przymarznięciu. U mnie ten wyłącznik wygląda tak: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=430606#430606
Strona 1 z 1