Niedawno dostałem nowe pasy z pirotechnicznymi napinaczami, więc stare z wystrzelonymi napinaczami postanowiłem zdemontować. A że miałem akurat przy sobie aparat to postanowiłem porobić przy okazji kilka zdjęć.
Dla zainteresowanych po czym rozpoznać wystrzelony napinacz najbardziej interesujące będą dwa ostatnie zdjęcia.
A poniżej przedstawiam demontaż (montaż w odwrotnej kolejności
Żeby dostać się do pierwszej śruby musimy cienkim śrubokrecikiem delikatnie podważyć osłonkę.
Śrubka jak malowana
Żeby zdjąć górną część osłony słupka trzeba najpierw wyciągnąć plastikową zapinkę...
...unieść delikatnie osłonkę do góry...
... i zdjąć ją.
Następnie trzeba odpiąć listwy progowe (są na zatrzaski- łatwo schodzą)
I delikatnie podnieść do góry i zdjąć dolną część osłony słupka.
Niżej widać też śrubę mocującą pasy u dołu.
I już tylko ta śrubka trzyma cały mechanizm pasów.
W Maździe napinacz pirotechniczny znajduje się w słupku obok mechanizmu zwijającego pas .
Najpierw odchylamy białą osłonkę a następnie wypinamy kostkę
Jeżeli pas jest dobry (napinacz niewystrzelony) to metalowa linka znajduje się na dnie cylinderka
Tu wyraźnie widać że linka została "wystrzelona" z cylinderka, czyli napinacz zdetonowany.
UWAGA: spotkałem się już z przypadkami że linka nie była wystrzelona całkowicie jak w tym przypadku, tylko sięgała do np. 2/3 cylinderka- taki napinacz również jest wystrzelony. W sprawnym linka powinna znajdować się na samym spodzie cylinderka.
EDIT by Marek: Przeniosłem obrazki na serwer MS