Tak to zielone kółeczko się świeci jak się za klamkę pociągnie, w klamce jest zworka i powinno się świecić w otworze na kluczyk w drzwiach ale często jest u wielu osób przepalona żarówka tam.
A co do ciągłego świecenia to albo stacyjka się rozwaliła albo gdzieś zwarcie jakieś jest.
podswietlenie stacyjki w madzi 323f ba
1, 2
Światełko winno się świecić tak jak napisałeś – przez około pół minuty. Jeśli świeci się wiecznie oraz gdy wskaźnik temperatury środka chłodzącego nie opada do zera po wyłączeniu zapłonu to świadczy to o tym że prawdopodobnie kostka stacyjki jest niesprawna. Tam proszę szukać problemu.
Podświetlenie włącza sie po otwarciu drzwi. Jesli są one zakluczone to pociągnięcie za klamkę nie wzbudza podśietlenia stacyjki.
ok a co z czujnikami temperatury i poziomu paliwa z tego co wiem to one są elektroniczne i powinny moim zdaniem pokazywać dopiero po przekręceniu kluczyka na pozycje pierwsza a u mnie pokazują cały czas stan te czujniki nawet jak kluczyk jest wyciągnięty ze stacyjki i to też będzie wina kostki stacyjki ? I jak ta kostka wygląda ?
świeci się zawsze po pociągnięciu za klamkę a nie po otwarciu, w klamce jest czujnik od tego bo wtedy powinno się tez zapalać światło w zamku w drzwiach ale u większości ludzi żarówka tam jest martwa a co do czujników to od temperatury powinien opadać a od paliwa zostaje na ostatniej pozycji jaka miał (nie opada od zera).
- Od: 15 gru 2011, 13:57
- Auto: 323f BA, 1.5l, '95r
Jak są drzwi zakluczone to pociagniecie za klamkę nie wzbudza żarowki nad stacyjką.
To u mnie jest inaczej tzn było bo ostatnio jak próbowałem wymienić żarówkę w zamku to coś się zwaliło i już w ogóle nie świeci .
- Od: 15 gru 2011, 13:57
- Auto: 323f BA, 1.5l, '95r
Tak to zielone kolko to podświetlenie. zgodze sie z przedmowca co do wskaznikow. Jeśli swieci ci stacyjka to sprawdz malutki styk przy klamce zewnetrznej kierowcy, badz odlacz wiazke przewodow drzwi kierowcy i wtedy patrz czy gasnie swiatelko. Przy klamce tylko znajduje sie wlacznik który jest odpowiedzialny za wlaczenie podświetlenia stacyjki. Bo krańcuwek w drzwiach to nie kojarze
- Od: 22 paź 2011, 23:45
W 323C mam to zielone podświetlenie stacyjki i wygląda na to, że działa poprawnie. Natomiast w zamkach nic się nie świeci. Czy są jakieś podstawy, aby sądzić, że ta sztuka ma wbudowane podświetlenie zamków (zepsute)?
- Od: 4 maja 2014, 20:46
- Auto: Mazda 323C 1.5 1996
Honda Civic VIII Hybrid 2008
mam do Was pytanie czy to normalne, że oświetlenie stacyjki jest uzależnione od położenia przełącznika na podsufitce? na ustawieniu door zapala się przy szarpnięciu klamki przy zamkniętych lewych drzwiach oraz po otwarciu drzwi z prawej strony, dopiero przy przełączeniu na off zapala się także po otworzeniu drzwi od strony kierowcy. Auto 323F po lifcie z 97 roku.
- Od: 12 lip 2014, 11:34
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 PB+LPG 2008 Hatchback
podsufitka nie ma nic do tego. szapniecie klamki owszem i przekrecenie kluczyka – pozycja zaplon. z tego co wiem
- Od: 22 paź 2011, 23:45
1, 2