Nie działa wentylator chłodnicy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez XvAK » 18 kwi 2013, 22:59

Witam,

sprawdziłem dziś (w końcu) wentylator chłodnicy (ten po prawej stronie) dlaczego mi nie działa. Od zakupu auta jeszcze nigdy nie widziałem, żeby oba wentylatory działały. Bez względu czy samochód stał chwilę na postoju, czy chodził z włączoną klimatyzacją to zawsze załączał się jeden (ten od strony złącza diagnostycznego, czyli z lewej).

Sprawdziłem dziś w trybie diagnostycznym i tak:
– brak napięcia na wtyczce (2 pinowej) dla prawego wentylatora
– sprawdziłem bezpieczniki (2x P. WIND pod nogami kierowcy oraz COOLING FAN i AD FAN pod maską) – wszystko OK (sprawdzałem oglądając oraz przykładałem próbówkę)

Oczywiście w czasie sprawdzania lewy wentylator działał.

Nie mam pojęcia gdzie jeszcze coś mogę sprawdzić. Pod nogami pasażera/kierowcy jest jakaś kostka od wentylatora chłodnicy?
Początkujący

Od: 21 paź 2012, 00:40
Auto: 323F

Postprzez puznies0 » 19 kwi 2013, 18:24

XvAK napisał(a):Witam,

sprawdziłem dziś (w końcu) wentylator chłodnicy (ten po prawej stronie) dlaczego mi nie działa. Od zakupu auta jeszcze nigdy nie widziałem, żeby oba wentylatory działały. Bez względu czy samochód stał chwilę na postoju, czy chodził z włączoną klimatyzacją to zawsze załączał się jeden (ten od strony złącza diagnostycznego, czyli z lewej).

Sprawdziłem dziś w trybie diagnostycznym i tak:
– brak napięcia na wtyczce (2 pinowej) dla prawego wentylatora
– sprawdziłem bezpieczniki (2x P. WIND pod nogami kierowcy oraz COOLING FAN i AD FAN pod maską) – wszystko OK (sprawdzałem oglądając oraz przykładałem próbówkę)

Oczywiście w czasie sprawdzania lewy wentylator działał.

Nie mam pojęcia gdzie jeszcze coś mogę sprawdzić. Pod nogami pasażera/kierowcy jest jakaś kostka od wentylatora chłodnicy?

proponuje, podepnij sobie na krótko... czyli weź 2 kable i plus do plusa a minus do minusa w kostce wentylatora i pod akumulator.... zobaczysz czy zakręci się... jeśli ruszy to szukasz w instalacji... jeśli nie zakręci to sprawdź tylko czy dochodzi prąd do kostki z instalacji i jeśli tak szukaj wentylatora... może skończyły się szczotki... mazdę ciężko zagotować do załączenia wentylatora ...

jeśli zakręci na krótko i dochodzi prąd to jeszcze wymontuj sobie czujnik od załączenia wentylatora i jak masz opalarkę to możesz sprawdzic czy się włączy...włącz zapłon, bez uruchamiania silnika, podgrzej sam czujnik i obserwuj sobie czy wentylator załączy się czy nie... jak nie ruszy a okaże się że wszystko hula na krótko to winny będzie czujnik
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez XvAK » 19 kwi 2013, 23:20

Wentylator sprawny, po prostu prąd nie dochodzi do kostki. W trybie diagnostycznym przy przekręceniu przepustnicy oba wentylatory powinny działać – u mnie działa tylko 1.

Tak więc problem musi być gdzieś "na kablach" albo może w jakimś przekaźniku?
Początkujący

Postprzez @tomek@ » 20 kwi 2013, 23:53

A klima Ci działa?
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 12:33
Auto: Jest:
Mazda mx 5 2.0NC 3rd generation
Mazda 121 DB 1.3 KAT:p
Było:
Mazda 323F BA 2.0 V6 KF
Mazda Mx5 NB 10th anniversary
Mazda 323F BA 1.5 Z5
Fiat cinquecento 700+gasss:)

Postprzez mikissj » 21 kwi 2013, 08:24

a bezpiecznik docis i wsystkie styki u mnie pomogło
Forumowicz

Od: 18 mar 2012, 02:34
Auto: Była mazda 323c ba 1,3 1995
Peugeot 206 SW 1.1 2003
Fiat Tipo 1,6 120KM 2017

Postprzez XvAK » 21 kwi 2013, 11:36

@tomek@ napisał(a):A klima Ci działa?
Działa, tylko czynnika mało (obroty idą w górę, słychać załączenie klimy i wieje zimnem, ale to nie jest jeszcze to jak powinno być).

@tomek@ napisał(a):A klima Ci działa?
mikissj napisał(a):a bezpiecznik docis i wsystkie styki u mnie pomogło
Kiedyś sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (wyciągając je i wkładając oraz włożyłem takie jakie powinny być), a ostatnio przeleciałem bezpieczniki od klimy, wentylatorów próbówką – i przechodzi przez nie prąd. Więc tutaj jest OK.
Początkujący

Postprzez XvAK » 26 maja 2013, 23:48

Wymieniłem dziś płyn chłodniczy i chciałem w końcu zrobić porządek z wentylatorem, więc od początku..

Zdjęcie podglądowe
Obrazek

Jak mogę sprawdzić działanie lewego (czerwonego) wentylatora? Czy w trybie diagnostycznym będzie się kręcił? Bo u mnie wygląda to następująco:
– włączę klime – uruchamia się zielony (prawy) wentylator
– silnik zagrzeje się na postoju – uruchamia się zielony (prawy) wentylator
– w trybie diagnostycznym przekręcę przepustnicę – uruchamia się zielony (prawy) wentylator

Dodam, że lewy (czerwony) wentylator jest sprawny. Natomiast we wtyczce nie ma napięcia (fazy) w żadnym z tych 3 wypadków. Natomiast zero jest OK. Bezpieczniki sprawdzone.

Może ktoś sprawdzić czy w trybie diagnostycznym uruchamiają się oba wentylatory?
Oraz który wentylator włącza się po odpaleniu klimy?
Ma ktoś jakieś schematy od tego "czerwonego" wentylatora?
Początkujący

Postprzez XvAK » 10 lis 2014, 11:37

Jakby ktoś miał podobny problem – pomogła wymiana przekaźnika klimatyzacji który znajduje się po lewej stronie za amortyzatorem.

Oznaczenia:
CA1aFS-12V-B-5
ACA44125MO1
Załączniki
IMG_20141110_101940.jpg
Początkujący