Pierwsza i podstawowa roznica miedzy sprayem a pistoletem to lakier
Lakiery akrylowe (bo takimi sie zajmowalem) to sa lakiery dwuskladnikowe, tzn. bezposrednio przed malowaniem miesza sie lakier i utwardzacz i maluje pistoletem. Uzyskuje sie dzieki temu powloki o wlasciwosciach bliskich, jezeli nie lepszych, co fabryczne.
W sprayu sie tak nie da, bo trzeba by zmieszac utwardzacz przed nabiciem puszki, a to znaczy ze lakier zastygl by w puszcze zanim go doniesiesz do domu
W sprayu uzywa sie samego lakieru rozcienczonego rozpuszczalnikami. Po odparowaniu rozpuszczalnika pozostaje sama zywica akrylowa, ale jej twardosc pozostawia sporo do zyczenia.
Pewnym wyjscie byloby kupienie drugiego spraya z samym utwardzaczem, ale tak sie nie robi, bo proporcje utwardzacza i lakeiru musza byc scisle zachowane i nie ma mozliwosci nalozenia tego sprayem.
To jest krotki rys na temat lakierow.
Naprawde, caly temat jest o wiele wiele wiele bardziej rozbudowany i naprwde nie sposob go tu opisac.
Stary lakier zdejmiesz szpachelka, papierem sciernym, szlifierka oscylacyjna itp (do wybor do koloru).
Co do przygotowania podloza to probowalem Brunox Epoxy, Cortanin F i jeszcze jeden polski specyfik w malej puszeczce, ale zapomnialem nazwy. Generalnie tylko brunox jest w sprayu i daje jako takie efekty jak nie masz pistoletu, ale uwaga ta sama co do lakierow.
Podklady antykorozyjne, szpachle, zywice epoxy itp. sprawy stosujesz do wypelnienia ubytkow.
Na koniec idzie lakier i samych sposobow lakierowania jest z 5 jak nie wiecej...
Poszukaj sobie jakichs stron o wadach lakierniczych (ja mialem broszurke taką z opisem) i z tego dowiesz sie czego nie robic aby nie powstaly dane wady.
Z moich doswiadczen wynika, ze elementu malowanego sprayem nie da sie polerowac i trzeba sie obchodzic jak z jajkiem, a to znaczy, ze jak cos Ci nie wyjdzie to zostaje tylko zmywacz i zdjecie calej powloki.
Trzeba cholernie uwazac na zacieki – jeden falszywy ruch i malowanie trzeba powtarzac... Malowanie tylnej klapy zajelo mi kiedys caly dzien

ale za to efekt jest w miare ladny...
Pozostaje mi tylko zyczyc wytrwalosci w nauce i powodzenia