Czy żarówki H1 55W Philips + 50% o temperaturze 400*C mogą zaszkodzić reflektorowi?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez krzychu » 30 mar 2006, 21:57

Pytanie jak w temacie.

Zakupiłem właśnie takie żarówki, co prawda moc taka sama, czyli 55W, ale owa większa światłość musiała jakoś zostać osiągnięta. Wraz z większą emisją światła zwiększa się emisja ciepła – stąd informacja na pudełku 400*C.

Nie wiem o ile więcej jest to od standardowych żarówek i czy może zaszkodzić reflektorowi w szczególności temu sreberku w środku.

Pozdrawiam
Krzychu
Początkujący

Od: 13 lis 2004, 20:05
Auto: Mazda 3 BK 2.0 2007

Postprzez Briareos » 31 mar 2006, 00:44

55W to 55W... Skoro świeci lepiej to znaczy jest sprawniejsza energetycznie, a więc wypromieniowuje mniej ciepła w stosunku do światła widzialnego. Problem jest tylko taki że punktowo (żarnik) jest wyższa temperatura i to będzie na zasadzie wymiany ciepła "migrować" w okolice mocowania. Jeśli mocowanie jest kiepskie (np. blaszka z zawiasem zatopionym w plastiku) to się może uszkodzić, ale akurat w tej lampie to mało prawdopodobne.
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez GofNet » 31 mar 2006, 02:23

A nie pisało tam przypadkiem 4.000K? Jeśli tak (a zapewne tak właśnie jest), to jest to temperatura promieni światła. Nie zagłębiając się w fizyczne właściwości temperautry i barwy światła (I klasa szkoły średniej i jakieś podstawy w podstawówce) krótko można napisać to tak: Im wyższa temperatura promieni świetlnych, tym słup światła jest bielszy. Zapewne masz w domu monitor ;). Większość z nich oferuje w menu możliwość wyboru między zdefiniowanymi dwama/trzema temperaturami (6500K, 9300K). I zwróć uwagę, iż po zwiększeniu tej wartości monitor nie zaczyna bardziej się nagrzewać. Po prostu świeci jaśniej, lub ciemniej.

Podobnie jest z żarówkami. Im wyższa temperatura światła, tym światło jest bielsze. Słyszałem już o 7.000K, ale na ile jest to prawda, to trudno powiedzieć.

Jedynie, na co musisz zwracać uwagę, to moc żarówki. Im większa, tym również i większe obciążenie układu elektrycznego oraz znaczniejsze narażenie odbłyśników w reflektorach. Jeszcze gdy są one metalowe, to nie ma problemu, ale najczęściej są plastikowe i niestety przy żarówkach o mocy np. 130W potrafią się przetopić!

Bez obawy więc montuj żarówki i ciesz się, że masz markowy produkt o przyzwoitej jakości i atrakcyjnej cenie.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Fiveopac » 31 mar 2006, 08:02

Te zarowki nie moga ci zaszkodzic. Moc jest ta sama, wiec i cieplo jakie wydziela musi byc identyczne.
Bedac w temacie zarowek +50% natrafilem na bardzo ciekawy artykul, polecam !

http://img486.imageshack.us/my.php?image=17il.jpg

http://img486.imageshack.us/my.php?image=22jy1.jpg

http://img486.imageshack.us/my.php?image=33qg1.jpg
Less roof, more fun
Obrazek
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 3
CUP 2018 miejsce 3

Od: 25 kwi 2005, 20:07
Auto: MX5 NC 2.5T
RX8 R3

Postprzez magicadm » 31 mar 2006, 09:38

Artykuł jest świetny – moźe otworzy oczy fanom "tjuningu" <glupek2>

Każda moja przygoda z żarówkami typu "+ cos tam" kończyła się powrotem do ory.
"Cudaki" się przepalały srednio po 3 miesiącach <lol> <lol> <lol>
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Briareos » 31 mar 2006, 12:34

Ciekawy tekst. Co prawda poza światłością ważna jest też pozycja i kształt żarnika – to są minimalne różnice ale np. metr więcej zasięgu światła na poboczu to już coś. Przy czym jak żarnik jest ewidentnie krzywy i nie ma powtarzalności między egzemplarzami, to wiadomo że nie ma co badać :P
Jakby ktoś dorwał taki test dla H1 to mogłoby być ciekawe porównanie, bo widzę że H1 ma większą światłość niż H4 na mijania... Z drugiej strony budowa reflektora soczewkowego z przesłoną zatrzymującą połowę wiązki to nie jest specjalnie genialne rozwiązanie. Ale jest opinia że soczewkowe są lepsze mimo wszystko niż klasyczne i mniej oślepiają (mały punkt) z przeciwka.
Każdy producent (także w swoim własnym interesie) przyzna jednak że halogeny się starzeją i trzeba je po prostu regularnie wymieniać na nowe.
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez GofNet » 31 mar 2006, 18:02

Zawsze powtarzałem, że H4 Philips Power2Night GT-150 są najlepsze <faja>;). I wcale nie kosztują 119zł, tylko 55zł za komplet ;).

Pozdrawiam
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Wodzu » 31 mar 2006, 19:10

GofNet napisał(a):Zawsze powtarzałem, że H4 Philips Power2Night GT-150 są najlepsze faja

Jak długo już na nich jeździsz?? Ich trwałość nie jest mniejsza??
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 mar 2005, 12:38
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez nero » 31 mar 2006, 20:31

GofNet napisał(a):Zawsze powtarzałem, że H4 Philips Power2Night GT-150 są najlepsze

mam takie samo zdanie – z racji tego ze w mx-3 reflektor nie grzeszy jakoscia to testowalem od samego poczatku rozne modele. Moje odczucia sa takie:
1. Blue Vision – szkoda kasy, nie zauwazylem zadnej poprawy a niebieska poswiata jest moim zdaniem praktycznie niewidoczna
2. Jakies tuningowe 100 watowe – z tych bylem zadowolony gdyz znacznie poprawilo sie swiatlo i mialy fajnia lekko niebieska poswiate. Co wazne, chyba nie oslepialem ludzi gdyz na trasie zdarzylo sie raptem z 2 razy ze ktos mi mrugnal swiatlami. Jedyne co spowodowalo ze je zmienilem to obawa o odblysnik.
3. Philips Power2Night GT-150 – swieca tak samo fajnie jak te 100 watowe a nie mam obawy ze cos sie stopi w reflektorze – polecam kazdemu gdyz faktycznie cena jest do zakceptowania. Jezdze na nich juz w 4 miesiace (zawsze wlaczam swiatla). Czesto sie zdarza jak jade za kims znajomym to slysze potem pytanie co ja ze swiatlami zrobilem ze tak ladnie swieca :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2004, 21:48
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Postprzez krzychu » 31 mar 2006, 21:40

Dzięki za odpowiedzi.

Gofnet:
Szczerze mówiąc nie wiem, żarówki w schowku czekają na założenie, które mam nadzieję nastąpi jutro. Co do 400*C to w chwili obecnej głowy nie dam – to info wyczytał tam kumpel z którym jechałem autem i mi grzebał w schowku (całe szczęście że ma Xeda i tu nie zagląda ;–) ). Sprawdzę jutro i dam znać.
Co do H4 Philips Power2Night GT-150 to wiem, nie dało się przegapić dyskusji która miała tu całkiem niedawno miejsce, ale ja mam H1 i musiałem szukać czegoś innego. Te to kupie tacie do Poldka na imieniny ;–)

Btw wsadziłem około tydzień temu na postojówki niebieskie LEDy i generalnie siara – nie polecam do koloru auta WineRot, może wrzucę jakieś foty ku przestrodze (to będzie zdjęciowy debiut mojej efki na forum). Pewnie do srebrnego pasuje.

Krzychu
Początkujący

Od: 13 lis 2004, 20:05
Auto: Mazda 3 BK 2.0 2007

Postprzez GofNet » 31 mar 2006, 22:08

Wodzu napisał(a):Jak długo już na nich jeździsz ?? Ich trwałość nie jest mniejsza ??
Bodaj od 25 stycznia 2005r. – czyli ponad rok.
nero napisał(a):Blue Vision – szkoda kasy
Popieram.

Pozdrawiam
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc