Dziwne klekotanie w okolicach sprężarki.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mateu555 » 8 sie 2013, 17:37

Witam. Problemem jest dziwne klekotanie w okolicach sprężarki, ale może od początku. Właścicielem mazdy 323f ba jestem od 2 lat, od kupienia nie działała klimatyzacja (poprzedni właściciel twierdził, że wystarczy ją nabić). Więc po 2 latach męczenia się z upałami postanowiłem oddać samochód do warsztatu żeby postawili klimę na nogi. No i postawili ale na 2 tyg. Zaraz po przyjeździe z serwisu (już z działająca klimatyzacja), moje oczy ujrzały dziwną zielonkawą substancje w okolicach dolnego mocowania chłodnicy klimatyzacji oraz na osuszaczu, jako że w temacie mechaniki samochodowej jestem mało obeznany to zignorowałem i jeździłem dalej. Jednak nie dawno z dnia na dzień przestało chłodzić, pierwsza moja myśl to że nie ma gazu, no ale bez gazu sprężarka by nie startowała no i po odkręceniu jednego z zaworków i wciśnięciu "wętla :) " gaz syczy, więc coś jeszcze musi być. Więc tu moje pytanie co może nie działać ? Podczas działania klimatyzacji było słychać co jakiś czas delikatne syczenie w okolicach schowka (teraz już go nie słychać). Oraz po załączeniu się sprężarki dochodzi z niej jakieś dziwne klekotanie na niskich obrotach. Dodam jeszcze, że nie widać już tej zielonej substancji którą widziałem po przyjeździe od mechanika.

Tutaj filmik obrazujący pracę sprężarki:

EDIT by Marek: Poprawiłem link do filmiku
Ostatnio edytowano 12 sie 2013, 12:03 przez Marek 161BD081, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa linków
Forumowicz

Od: 8 sie 2013, 16:17
Auto: Mazda 323f BA 1.5 1998r

Postprzez iwon44 » 8 sie 2013, 18:10

Nie jestem ekspertem od klimatyzacji, ale każdy Ci powie że rozszczelniony układ należy odrazu naprawiać, bo wystarczy trochę wilgoci, i sprężarkę cholera strzeli. W twoim przypadku może być klekoczące sprzęgło sprężarki, lub kończąca się sprężarka z powodu długiego przestoju i nie smarowania jej olejem.
Jak miałem GE to 7 latach nie używania klimatyzacji, też postanowiłem ją uruchomić. Po tygodniu rozszczelniła się chłodnica, przewody popękały, itd.
Naprawa koło 1000zł.
Polecam udać się do dobrego serwisu klimatyzacji, żeby Ci zweryfikowali usterkę i podali szacunkowy koszt naprawy.
Możliwe że był syf w przewodach i dostał się do spreżarki i mógł ją uszkodzić.

pozdro
Forumowicz

Od: 12 wrz 2012, 19:21
Auto: Mazda 3 BK Z6 05r Active

Postprzez Marek 161BD081 » 12 sie 2013, 12:00

mateu555 – masz po prostu rozszczelniony układ klimatyzacji i zapewne już czynnika jest zbyt mało aby się sprężarka mogła załączać.
Trochę to dziwne, że nie sprawdzili szczelności układu przed napełnieniem czynnikiem?
Ale cóż – może byłeś tylko u "napełniacza" klimatyzacji a nie w typowym serwisie klimy.

Jakbyś tak uzupełnił profil o lokalizację to byłoby prościej.
Może nawet ktoś zaproponowałby ci udanie się do konkretnego zakładu.

Na przyszłość proszę używać "szukajki" bo tego typu tematy przewijały się już na Forum.
Proszę także zaznajomić się z Podziałem Forum aby na przyszłość posty pisać w odpowiednich działach.
Temat przenoszę.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez mateu555 » 12 sie 2013, 16:53

Faktycznie czynnik już uciekł cały, ciekawi mnie tylko co powodowało taki dźwięk sprężarki na wolnych obrotach. Nieszczelności zlokalizowałem. Chłodnica jest już w drodze, a osuszacza nadal szukam, może ktoś podpowiedzieć gdzie można go nabyć ? I tu kolejne pytanko, jak dostać się do obejmy która go trzyma ? Odkręcając plastiki nadkola się tam dostane ? Czy może jest łatwiejsze dojście?
Forumowicz

Od: 8 sie 2013, 16:17
Auto: Mazda 323f BA 1.5 1998r

Postprzez skoroszyt » 3 sty 2014, 21:52

I co powodowało hałas w tej sprężarce? u mnie mam identyczny objaw i to tylko gdy jest na luzie – podczas jazdy nie ma takich objawów
Początkujący

Od: 24 kwi 2011, 12:32
Auto: 323 BA 1995r
1.5 16V Z5