Dwa światła w podsufitce przy otwartych drzwiach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez 10fanta » 19 lut 2013, 21:00

W swojej madzi mam dwie lampki w podsufitce. Przed szyberdachem z przodu i za nim z tyłu.
Mój problem polega na tym że jedynie ta druga za szyberdachem ma opcję działania wraz z otwieraniem drzwi, chciałbym aby obie zapalały się podczas otwierania drzwi.

Przednia lampka w podsufitce ma sterowanie jedynie przyciskiem i jest opcja " wciskam raz – działa, wciskam drugi raz- wyłącza" Jak podpiąć ją pod tą drugą aby zapalały się obie, ale ta z przodu nie traciła możliwości włączenia przyciskiem ?
Forumowicz

Od: 7 kwi 2012, 22:37
Auto: 323F BA 1.5

Postprzez luki_92_92 » 19 lut 2013, 21:13

Według mnie wystarczyłoby podłączyć + i – z żarówki, która włącza się po otwarciu drzwi do tej żarówki przed szyberdachem, z tym że nie wiem jak by to reagowało w momencie jak włączysz żarówkę z przycisku i otworzysz wtedy drzwi czy jakiegoś zwarcia nie będzie albo coś, no i wtedy zapewne włączanie z przycisku tej z przodu automatycznie dawałoby też prąd na tą z tyłu bo kable mają przepływ prądu w obie strony <glupek2> no chyba że zabawa w jakieś przekaźniki ale tu to już nie wiem co i jak.
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez boskipiter » 19 lut 2013, 21:31

Zawsze możesz użyć + który już jest i poprostu z tej lampki z przed szyberka poprowadzić – do krańcówek w drzwiach. Ze względu na to, że to tylko masa, nie powinny oddziaływać na siebie wzajemnie żaróweczki, gdy np. włączysz jedną z nich z guzika:)
Kto pyta nie błądzi... i nie psuje samochodu....
Forumowicz

Od: 25 sty 2013, 13:50
Auto: Mazda 323c BA 1.3 1995r.

Postprzez 10fanta » 19 lut 2013, 22:56

Hmm dzięki za odzew, ale czekam na więcej :)
Forumowicz

Postprzez adamax4 » 20 lut 2013, 14:18

Jesli ta lampka co masz z przodu ma przycisk od strony minusa, to musisz pociągnąć przewód od tej środkowej lampki z miejsca gdzie idzie sygnał z krańcówek i podpiąć do żarówki od strony przycisku w przedniej lampce. Dodatkowo, jeśli nie chcesz, żeby przy zapaleniu przedniej lampki zapalała się śrokowa, to na tym kablu trzeba wpiąć diodę, katodą w kierunku lamki środkowej.
Forumowicz

Od: 12 paź 2008, 22:43
Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96

Postprzez 10fanta » 21 lut 2013, 00:01

adamax4 napisał(a):Jesli ta lampka co masz z przodu ma przycisk od strony minusa, to musisz pociągnąć przewód od tej środkowej lampki z miejsca gdzie idzie sygnał z krańcówek i podpiąć do żarówki od strony przycisku w przedniej lampce. Dodatkowo, jeśli nie chcesz, żeby przy zapaleniu przedniej lampki zapalała się śrokowa, to na tym kablu trzeba wpiąć diodę, katodą w kierunku lamki środkowej.

Czekałem na Ciebie admax4 :) Jutro obadam co i jak z tymi lampkami w razie jak sobie nie poradzę będę pisał...
Forumowicz