Witam,
Nie wiedziałem gdzie zamieścić temat, więc pisze tu.
Mam trzecie światło stopu takie migające, tzn, listwa z diodami podzielona jest na trzy sektory które migają na przemian (2strefy zewnętrzne i środek).
I moje pytanie jest takie, jak na takie coś zapatrują się panowie policjanci. Czy jest to legalne czy też nie?
Migające światło stopu
Strona 1 z 1
no raczej niema, bo to jest stopek dokupiony (na allegro)...
Ale jak jest dowiedzione, człowiek szybciej reaguje na migające czy pulsujące światło niż na świecące się ciągle. I uważam że może to być w pewnym stopniu poprawa bezpieczeństwa. Ale z drugiej strony nie chce mandatu dostać bo na to nie mam
Ale jak jest dowiedzione, człowiek szybciej reaguje na migające czy pulsujące światło niż na świecące się ciągle. I uważam że może to być w pewnym stopniu poprawa bezpieczeństwa. Ale z drugiej strony nie chce mandatu dostać bo na to nie mam
pitterpan napisał(a): I uważam że może to być w pewnym stopniu poprawa bezpieczeństwa.
Albo wręcz odwrotnie, może powodować nieprzewidziane reakcje u kierowców

pitterpan napisał(a):Ale z drugiej strony nie chce mandatu dostać bo na to nie mam
Jeśli nie posiada homologacji to po co ryzykować – mandat murowany

Pulsujące światło stopu można natomiast spotkać np w niektórych Mercedesach Vito i Viano.
To tak zwane "adaptacyjne światła stop".

- Od: 6 paź 2010, 20:59
- Auto: M6 '04 diesel 136KM Kombi
Rozpocząłem właśnie produkcję modułu elektronicznego, który można w prosty sposób dołączyć do światła stop. Moduł ten posiada akcelerometr (przyspieszeniomierz) i jest sterowany mikroprocesorem. Działanie: przy hamowaniu światło stop świeci światłem ciągłym. Jeśli opóźnienie przy hamowaniu przekroczy wartość 6m/s2 to światło stop zaczyna mrugać 3,5 Hz. Jeżeli hamowanie się zmniejszy do 2,5 m/s2 to światło stop przestaje mrugać i świeci światłem ciągłym.
Tak jak w nowych samochodach.
Te parametry są ujęte w Regulaminach 7, 48 i 13-H Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ i obowiązują w całej Unii.
Tak jak w nowych samochodach.
Te parametry są ujęte w Regulaminach 7, 48 i 13-H Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ i obowiązują w całej Unii.
-
RYMI
Wysłałeś mi maila niedawno na ten temat, ale został tak oficjalnie napisany ,że pomyślałem ,że to chyba spam
Patent myślę ,że fajny i przydatny. Można odróżnić gwałtowne hamowanie od zwykłego zwalniania. Zapewne wpina się go tylko w przewody idące do żarówek stopu?
Jedyny problem może być z przeglądem i kontrolą na drodze. Pomimo, że przetestowałeś to i działa prawidłowo pewnie nie ma homologacji.
Jedyny problem może być z przeglądem i kontrolą na drodze. Pomimo, że przetestowałeś to i działa prawidłowo pewnie nie ma homologacji.
Bart0n napisał(a):Zapewne wpina się go tylko w przewody idące do żarówek stopu?
Właśnie tak. Szczegóły są na mojej stronie internetowej.
-
RYMI
Strona 1 z 1