Słabe ogrzewanie 323F
Witam.
Mam problem z Madzia brak ogrzewania,silnik gorący,ze zbiorniczka wyrównawczego kipi płyn przejechałem 12km samochód nie nagrzał się w środku zimno,wentylator się załącza.Pomocy, co to morze być?proszę o jakieś pomysły.Pzd.
Mam problem z Madzia brak ogrzewania,silnik gorący,ze zbiorniczka wyrównawczego kipi płyn przejechałem 12km samochód nie nagrzał się w środku zimno,wentylator się załącza.Pomocy, co to morze być?proszę o jakieś pomysły.Pzd.
- Od: 4 lut 2012, 14:44
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 BA 1995r.
Witam.
Mam problem z Madzia brak ogrzewania w sirodku ,silnik gorący,ze zbiorniczka wyrównawczego kipi płyn przejechałem 12km samochód nie nagrzał się w środku zimno,wentylator się załącza.Przewód dolny od chlodnicy jest zimny a gorny gorący.Pomocy, co to morze być?proszę o najszybsza odp.Pzd.
Mam problem z Madzia brak ogrzewania w sirodku ,silnik gorący,ze zbiorniczka wyrównawczego kipi płyn przejechałem 12km samochód nie nagrzał się w środku zimno,wentylator się załącza.Przewód dolny od chlodnicy jest zimny a gorny gorący.Pomocy, co to morze być?proszę o najszybsza odp.Pzd.
- Od: 4 lut 2012, 14:44
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 BA 1995r.
Rafal123 napisał(a):Przewód dolny od chlodnicy jest zimny a gorny gorący
1000% termostat do wymiany + płyn chłodzący.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Rafal123 napisał(a):silnik gorący
Rafal123 napisał(a):w środku zimno
radar88 napisał(a):1000% termostat do wymiany + płyn chłodzący.
rynio87 napisał(a):dokładnie nie puszcza ci Termostat
trochę sprzecznosć widzę...termostatu i płynu nie zaszkodzi zmienić ale jeśli termostat nie puszcza czyli jest cały czas zamknięty to panowie w środku powinna być sauna... bo silnik będzie sie dosłownie gotował. Mylicie pojęcia

nie napisał tylko ile pokazuje wskażnik na desce...Rafal123 napisał(a):silnik gorący
Jeśli w środku jest zimno z powodu termostatu to właśnie on puszcza albo zbyt wcześnie się otwiera np przy 50stC a wy głupoty piszecie ze
nie puszcza
Rafal123 napisał(a):Nie wiem co to jest ale na przewodach nagrzewnicy jest jakiś dogrzewacz elektryczny
Może masz jakies webasto czy cos w tym stylu. Jak masz możliwość to sprawdz jakia jest temp krzepnięcia tego płynu bo moze -5st i złapało gdzieś na chłodnicy a także sprawdź czy to urządzenie puszcza w obieg wodę. Termostat jak padnie a silnik goracy to w kabinie ciepłe poleci niedużo ale czuc będzie. Ale jeśli u ciebie leci zimne to wydaje mi się ze płyn nie dochodzi
- Od: 14 kwi 2009, 00:56
- Auto: mx3
hopek napisał(a):trochę sprzecznosć widzę...termostatu i płynu nie zaszkodzi zmienić ale jeśli termostat nie puszcza czyli jest cały czas zamknięty to panowie w środku powinna być sauna... bo silnik będzie sie dosłownie gotował. Mylicie pojęciaNagrzewnica jest zasilana z małego obiegu czyli z bloku a nie z chłodnicy...Autor napisał że
Nie jestem co do tego przekonany. Jak odbudowywałem X9 miałem zepsuty termostat, temperatura wchodziła na połowę, ciepłego powietrza brak. Zimny przewód od chłodnicy reszta prawie że kipiała od gorąca. Po wymianie termostatu w końcu zaczęła grzać i przestała się przegrzewać.
hopek napisał(a):nie napisał tylko ile pokazuje wskażnik na desce...
Jeśli w środku jest zimno z powodu termostatu to właśnie on puszcza albo zbyt wcześnie się otwiera np przy 50stC a wy głupoty piszecie ze
Nikt tu głupot nie pisze, znam to z mojej obdukcji i nie tylko mojej. Kiedyś w dwóch się zastanawialiśmy co jest nie tak z naszymi autami i wyszło...
Termostat można bardzo szybko sprawdzić czy się otwiera czy nie, w prost banalnie...
Załóż nowy termostat, zalej świeżutki płyn, skoro mówisz że da się przedmuchać układ to jedyne co może zamknąć obieg to jest to właśnie termostat, a sam mały obieg nie nagrzeje nagrzewnicy, chociaż pompa pracuje to nie ma pełnego przepływu/ciśnienia.
Nawet jak by coś było przymarznięte, to nie uważacie że po rozgrzaniu silnika to powinno się rozpuścić, a jeżeli nie to by wywaliło uszczelkę...odpalcie silnik z zamarzniętym płynem (nawet nie całym), możecie szykować kasę na remont (w najlepszym przypadku wymiana uszczelki) lub wymianę silnika, bo go może rozerwać, aluminium nie jest twardym materiałem.
]
-
Kamil
Ale kto tu mówi o sprzedaży, zakładasz termostat, zalewasz płyn i szerokości.
Silniki V6 może do najmocniejszych nie należą ale dużo wybaczają.
Silniki V6 może do najmocniejszych nie należą ale dużo wybaczają.
]
-
Kamil
Być może i tak było, lecz warto już go wymienić jak już go wyciągnąłeś, zlać nowy dobry płyn i wszystko powinno wrócić do normy. Teraz się spostrzegłem że masz 2,0V6 (KF) pod maską.
]
-
Kamil
Załóż nowy termostat, wlej płyn i w drogę.
]
-
Kamil
wyczyscilem nagrzewnice kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym we wrzatku i woda pod cisnieniem i nie wylecial jakis niewiadomo jaki syf tylko troche rudawej wody ;/ i grzanie sie nie zmienilo az tak ;/ chlopaki co to moze byc? termostat wymieniony, pompa wody tez itp itp ;/ co to moze byc? jest mozliwosc ze te pokretlo od grzania nie otwiera tam do konca czegos lub nie wiem ta linka przeskoczyla czy cos? da rade to jakos sprawdzic bez wiekszenia rozbierania auta? ;/
- Od: 10 sie 2011, 23:11