Sprawdzenie jakości nagrzewnicy-co i jak?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bomber.ktmg » 21 lip 2011, 15:15

Witam.
Mam do wymiany nagrzewnice...zeszłej zimy praktycznie marzłem w aucie.
Jak wszyscy wiemy nikt zamienników nie produkuje a nowa ASO to około 1500zł-porażka.
Podobno czyszczenie itp.albo coś da..albo nie....a nie chciałbym się narozbierać....poskładać wszystko do kupy a w zime okaże się ze lipa (bo aktualnie przy takich temp.za oknem to ładnie grzeje więc nawet nie ma jak sprawdzić..pozostaje tylko zrobić to porządnie i czekać na zime :D )

Zatem pozostaje używka..ale jak poznać czy używka jest w dobrym stanie?

Ps.dodam że NA PEWNO mam wszystko pozostałe sprawne..typu termostat..samochód normalnie się nagrzewa i trzyma zawsze pół skali itd..więc to na pewno nagrzewnica.
Forumowicz

Od: 29 cze 2008, 11:23
Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)

Postprzez Przemek323c » 24 lip 2011, 09:37

Na twoim miejscu sprobowalbym przeczyscic ta co masz jakimis bardziej radykalnymi srodkami (kret, ocet, cilit bang). Mozna to zrobic bez wyjmowania jej zza deski. Jesli nie pomoze lub rozszczelni sie, wtedy bedziesz kombinowal ze wstawianiem uzywki. U mnie dopiero po zalaniu cilitem na pol dnia pomoglo w 100% i teraz zima nie da sie jechac z ogrzewaniem na max :)
Przemek323c

Postprzez Bomber.ktmg » 24 lip 2011, 13:54

dzieki za rade;)
Forumowicz

Postprzez Bomber.ktmg » 28 lip 2011, 10:54

No ale w sumie tak jak pisałem wyżej...skąd będę wiedział ze to "już" i wszystko jest ok skoro w takich letnich temp. bucha ciepłe powietrze nawet przy hu...wej nagrzewnicy. Co do środków to nie wiem jak Cilit ale Kret to wpier... aluminium więc on chyba odpada...może jeszcze ktoś ma jakieś propozycję??
Forumowicz

Postprzez bartekdw » 29 lip 2011, 04:17

Sprawdź na puszce po piwie (co jest nieodłącznym elementem przy naprawach auta :D ) jak działa kret. Ścianki zeżre od razu ale np denko elegancko trawi i czyści. Wiadomo im dłużej tym bardziej zeżre ale potestuj ile taka puszka wytrzyma. Ścianki nagrzewnicy raczej są grubsze, powiem tak – po zalaniu kretem mojej nagrzewnicy nic się nie dzieje, więcej ciepła i tyle.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 20:20
Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg

Postprzez farciarz » 5 sie 2011, 00:27

A może tak na dobry początek zwyczajnie przepłukać porządnie nagrzewnicę. Zalewanie odkamieniaczami nie jest raczej zbyt dobrym rozwiązaniem, chyba że masz już używkę na miejscu. Bo jak dojdzie do tego że zacznie Ci cieknąć to będzie Ciebie czekać tylko ten zabieg :P

viewtopic.php?f=116&t=114521&hilit=nagrzewnica
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
Forumowicz

Od: 1 kwi 2005, 21:35
Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008