Mazda 323F BA, centralny zamek z pilota. Różne pytania i problemy
u mnie tez centralny jest bez pilota lewa strona nie zamyka juz wcale a prawa działa bez zadnego problemu
- Od: 8 paź 2009, 21:57
- Auto: 323f ba 1.5 16V 96r
Zgadzam sie , mialem to samo w swojej bylej BA zdjolem boczek i w moim przypadku druty od centralnego byly zanieczyszczone tym klejem co folia ochronna jest przyklejona, przeczyscilem nasmarowalem i chodzilo nak nowe, pozdrawiam 
Moja Nowa Madzia 323F 2.0V6 ZAPRASZAM http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=321&t=165730
Moja BYŁA Madzia http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=111034&p=2480591#p2480591Zapraszam:)
Moja BYŁA Madzia http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=111034&p=2480591#p2480591Zapraszam:)
- Od: 15 gru 2009, 12:44
- Auto: Mazda 323F BA 2.0 V6 95r.
W Madzi sterowanie centralnym zamkiem jest tylko poprzez MASĘ(–). Ori sterownik centralnego musi zostać a my tylko podłączamy się pod kostkę która jest do niego wpięta. Tak jak przedstawiłem na wcześniejszej stronie. Jeśli np. jedne drzwi się nie otwierają albo coś a wszystko inne śmiga to przyczyna jest gdzieś w tych drzwiach. Trzeba obadać siłownik(sprawdzić na krótko) i przewody jeśli siłownik działa. Mogą się też cięgiełka poluzować i też raz będzie chodzić a raz nie. Przy podpinaniu kupnej centralki najważniejsze jest żeby pamietać o tym sterowaniu MINUSEM bo można bigosu narobić i wpędzić się w dodatkowe niepotrzebne koszta. Jeżeli kupna centralka się odzywa a nic się nie dzieje trzeba najpierw sprawdzić czy jest napięcie na kabelkach wyjściowych(biały i biało-czarny). Najprościej żaróweczką albo diodą 
U mnie problem rozwiązany. Powód ten sam co u kylu 
striker popatrz skąd biegną druty od klamki do zamka i zobacz, czy nie mają czasem za mało miejsca na poruszanie. U mnie oprócz tego smaru folia też zaplątała się w te druty.
striker popatrz skąd biegną druty od klamki do zamka i zobacz, czy nie mają czasem za mało miejsca na poruszanie. U mnie oprócz tego smaru folia też zaplątała się w te druty.
Nigdy nie jedź szybciej niż lata twój anioł stróż :)
- Od: 5 wrz 2010, 11:53
- Auto: Alfa Romeo 147 2.0 TS '02r
była: Mazda 323 C BH Z5 '96r
Witam... Jak dobrze pamiętam wcześniej na forum pewna osoba pisała ze podłączyła sobie centralkę dokupiona ... ale Tylko mu otwiera lub tylko zamyka.. tak mi się zdaje bynajmniej. Odpowiedz jest prosta... jeżeli zamontujemy nowa centralkę z pilotem, a dokładniej chcemy się podpiąć pod stara.. robimy to tak jak na poprzednich fotorelacjach.. ale jeżeli np podłączymy wszystko według schematu z fotorelacji i np, nie będzie działał nam zwyczajnie centralny, z kluczyka, lub w kabinie Door Lock to po prostu trzeba zastosować diody... Jeżeli ktos by miał taki problem.. to piszcie na forum wytłumaczę ja , lub jakiś inny kolega co i jak:) aha... dodam ze nowe centralki są już w takie diody wyposażone.. ale nie zawsze i mogą być kłopoty:) pozdro.
- Od: 2 kwi 2011, 17:27
- Auto: Mazda 323f 1.5, 16V 1995-6
Już wszystko gra
zrobiłem sterowanie + i działa
tylko teraz myślę o bagażniku 
- Od: 23 lis 2008, 13:54
- Auto: Mazda 323F BA 95 V6 Czerwone:)
Mam podobny problem. Auto zamyka się mimo otwartych drzwi a dodatkowo nie pokazuje mi otwarcia drzwi które sygnalizowane jest tym autkiem w zegarach. A dokładniej od kierowcy mi pokazuje a pozostałych drzwi i bagażnika nie pokazuje. Co może być? Jest jakieś ustrojstwo za to odpowiedzialne?Drzwi/zamki działają prawidłowo oraz krańcówki też ponieważ gdy drzwi zamknę lub wcisnę ręcznie to oświetlenie wnętrza gaśnie (wszystkie drzwi oprócz kierowcy). Drzwi kierowcy gdy otworzę to jest sygnalizowane że otwarte, ale nie zapala się oświetlenie wnętrza. Auto mogę zamknąć z otwartym bagażnikiem i tu też coś jest nie tak. Przerabiał ktoś taki przypadek? Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
mateu5z napisał(a):czesc sluchajcie mam problem z centralnym zamkiem jak czytam watki tu to bardzo podobne sytuacje byly ale potrzebuje szybkiej pomocy i czy moglby mi ktos pomoc i podpowiedziec co zrobic:)? mam 323f Ba : centralny zamek i: jak zamykam z pilota to zamykaja mi sie wszystkie oprocz kierowcy, jak nacisne doorlock od srodka to zamykaja mi sie wszytkie oprocz kierowcy. wiec zeby zamknac od kierowcy to musze recznie nacisnac zameczek nad klamka:) co zrobic ? rozebralem boczek drzwi ale sie troche pogubilem:) jesli mozecie mi cos poradzic bede wdzieczny. aha i dodam ze juz od kilku dni czulem ze cos sie stanie bo podczas zamykania z pilota przy drzwiach od kierowcy ten zameczek na klamka zamykal mi sie tak etapami tak jakby sie cos zacinalo juz.
Podpinam sie do problemu. Lipa jak trzeba recznie otwierac od strony pasazera gdy jeszcze zameczek zepsuł sie :/ Wszystko hula oprócz drzwi kierowcy. Instalacje robilem 1,5 roku temu silowniki firmowe tylko centralke wstawilem. I do tej pory bylo ok. Rozebralem boczek ... ale bylo malo czasu wiec zlozylem na nowo. Na pierwszy rzut oka ciezko dostac sie do kabelkow od silownika ... pewnie jakis sie odczepil. Jutro obadam dokladniej.
Dodam jeszcze ze 2 tygodnie temu mniej więcej byl juz maly symtom ze cos sie dzieje bo ze dwa razu psulo sie ale po paru godzinach dzialalo .... wiec pewnie kabelek.
-
Lorne
Pawelec16 – wyrzuć to zioło aby zacząć pisać normalnie i bez skrótów myślowych.
Masz problem z uruchomieniem auta (immo) czy z rozbrojeniem alarmu/centralnego?
Pilot oryginalny "mazdowski" czy jakiś inny?
Masz problem z uruchomieniem auta (immo) czy z rozbrojeniem alarmu/centralnego?
Pilot oryginalny "mazdowski" czy jakiś inny?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dołączając się do tematu bo właśnie zakupiłem sterownik mam pytanie – bo mam w instrukcji podane ze pod jedno z wyjść na kierunki można podłączyć syrene za pomocą diody a jakbym podłączył pod klakson
i czy da się gdzieś to wpiąć koło centralki oryginalnej?? Gdzieś na forum był rysunek na którym była opisana centralka ale też coś związane obok niej z klaksonem albo się mylę a jak się mylę to jak takie coś można zrobić i czy wogole można
Pozdrawiam
-
bobik180
A ja mam inny problem, o którym chyba jeszcze nikt inny nie pisał.
Do centralnego podłączony mam alarm z pilotem i przez dłuższy czas wszystko działało dobrze, ale od jakiegoś czasu pojawia się pewien problem... wszystkie drzwi oprócz kierowcy otwierają i zamykają się z wielki opóźnieniem (nawet kilku minut), lub nie reagują wcale, zdarza się choć bardzo rzadko, że zareagują poprawnie od razu. Problem ten zupełnie nie dotyczy drzwi od strony kierowcy – te zawsze pięknie się zamykają i otwierają. Jak naprawić tą usterkę? Coś może nie stykać? Próbowałem poruszać wszelkimi kabelkami, również tymi przy tym przekaźniku w nogach pasażera, ale nic to nie daje. Nie chodzi też na pewno o to że coś manualnie blokuje mechanizm wewnątrz drzwi bo wszystkie po kolei rozbierałem i wszystko się elegancko "ślizga"
Ktoś wie o co może chodzić?
Do centralnego podłączony mam alarm z pilotem i przez dłuższy czas wszystko działało dobrze, ale od jakiegoś czasu pojawia się pewien problem... wszystkie drzwi oprócz kierowcy otwierają i zamykają się z wielki opóźnieniem (nawet kilku minut), lub nie reagują wcale, zdarza się choć bardzo rzadko, że zareagują poprawnie od razu. Problem ten zupełnie nie dotyczy drzwi od strony kierowcy – te zawsze pięknie się zamykają i otwierają. Jak naprawić tą usterkę? Coś może nie stykać? Próbowałem poruszać wszelkimi kabelkami, również tymi przy tym przekaźniku w nogach pasażera, ale nic to nie daje. Nie chodzi też na pewno o to że coś manualnie blokuje mechanizm wewnątrz drzwi bo wszystkie po kolei rozbierałem i wszystko się elegancko "ślizga"
-
proxim