Zgubiony kluczyk od auta

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez bobinho » 9 kwi 2011, 20:47

Witam,

Zgubiłem jedyny kluczyk do magdy :(:(:(

W zwiazku z tym musze wymienic zamki, stacyjke no i podejrzewam tez ze komputer, dobrze myśle?
Oprócz tego mam pytanie gdzie znajduje się komputer i czy wystarczy że kupię pierwszy lepszy ECU z immo od mazdy z rocznika 94-98 i bedzie pasował?
Forumowicz

Od: 27 mar 2010, 14:20
Auto: 323F BA 1.5 96R

Postprzez Marcin1990 » 9 kwi 2011, 21:03

A komputer po co? Podobno chyba można przeprogramować immo na inny kod. Ja był szukał kluczyka, jeśli mniej więcej wiesz gdzie chodziłeś, i jak zaludnione to miejsce. Daj ogłoszenie na terenie miasta, a jeśli gdzieś na piasku to wołaj kumpli, postaw po piwku przyczepiajcie do kijków magnesy i szukać:) Jeśli nie da się... to do elektryka samochodowego i on powie dokładnie co masz zrobić. Może dorobi Ci tylko kluczyk do zamka i przeprogramuje immo. Więc nie będzie trzeba nic wymieniać. Złodziej jak ma kluczyk to będzie mógł wejść do auta ale nie odpali, a na kluczyku poztym nie jest napisane Mazda, a jeśli wie, to nie będzie szukał każdego auta i sprawdzał;p
Marcin
Forumowicz

Od: 23 wrz 2008, 17:58
Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V

Postprzez bobinho » 9 kwi 2011, 21:09

Takie mnie doszły sluchy ze trzeba tez komputer wymienic bo z nim znajduje sie moduł immo, a co do przeprogramowania ECU to fachura zażyczył sobie 400 zł a na allegro mam za 180 komplet: komp, dwa kluczyki plus zamki. Tylko wlasnie nie jestem pewny czy potrzeba mi nowego kompa.

No i pytanie nadal aktualne gdzie on sie znajduje bo z tego co czytalem musze kupić z tymi samymi symbolami bo podobno tez sie róznią...

Problem polega na tym że prawdopodobnie został skradziony i ewentualny złodziej ukradł mi to w takim miejscu gdzie dodatkowo mogl bez problemu uzyskac moje dane, pozatym na kluczyku jest znaczek mazdy o ile mnie pamiec nie myli...
Forumowicz

Postprzez Marcin1990 » 9 kwi 2011, 21:30

Mam dwa i nie mam loga Mazdy. Komputer masz w środkowej konsoli tam gdzie radio. Zdejmujesz ten cały element co jest podłokietnik, gałkę od wajchy biegów wykręcasz i tę małą kieszeń, pod radiem. Ukaże Ci się srebrna skrzynka i dużą ilością przewódów. To jest komputer. Ja bym najpierw poszedł i zapytał ile to kosztuje dokładnie:) Bo 400 zł to dużo i lekkie przegięcie żeby tyle kasy brać...
Marcin
Forumowicz

Od: 23 wrz 2008, 17:58
Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V

Postprzez daniel1910 » 10 kwi 2011, 10:38

Ja jeszcze nie spotkałem się żeby oryginalny kluczyk do Mazdy nie miał znaczka, na każdym który mam jest logo tak samo jak i u kolegi na kluczykach.
To samo nie dawno spotkało mojego kolegę i z tego co mi mówił to wymiana wszystkiego była najtańszym rozwiązaniem. Oprócz komputera i stacyjki musisz też wymienić immo (taka mała czarna puszka) bo te wszystkie elementy są ze sobą powiązane. Komputerów były dwa rodzaje, bodajże po lifcie miały już 3 wejścia. Najlepiej zobaczyć samemu jaki się ma.
Taki
Obrazek
i taki można spotkać
Obrazek
immo
Obrazek coś takiego.
Najważniejsze żeby wszystko było z jednego auta.
Początkujący

Od: 13 mar 2010, 11:03
Auto: Mazda 323F BA 1,5 16V 97

Postprzez bobinho » 10 kwi 2011, 12:27

WIelkie dzieki za odpowiedź własnie o to mi chodzilo.

Pozdro

Jak ktoś chce to moge zrobić fotorelację jak otworzyć auto w 5 sekund bez kluczyka :) Ale nie wiem czy to bedzie etyczne wstawiać cos takiego.

EDIT:

Sprawdziłem jaki mam ECU i okazało sie ze mam na 3 wejścia czy to oznacza ze bedzie pasował? Bo auto mam przejściowe z 96/97 niby bez lifta ale niektóre rzeczy są poliftowe.
Ostatnio edytowano 12 kwi 2011, 06:50 przez bobinho, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez striker » 11 kwi 2011, 14:41

bobinho napisał(a):
Jak ktoś chce to moge zrobić fotorelację jak otworzyć auto w 5 sekund bez kluczyka :) Ale nie wiem czy to bedzie etyczne wstawiać cos takiego.

Ja jestem ciekaw :D
Obrazek
Początkujący

Od: 1 maja 2008, 00:06
Auto: mazda 323f ba 94r. Z5

Postprzez no_fear » 12 kwi 2011, 07:29

bobinho napisał(a):...moge zrobić fotorelację jak otworzyć auto w 5 sekund bez kluczyka :)

pffff banał
Obrazek
<lol> <lol> <lol>
Sprzedam: aparat P5 z cewką zewnętrzną by "Tadziol"
Obrazekwww.SPAmobile.pl
Forumowicz

Od: 1 lis 2006, 15:47
Auto: Galaxy MK2 2.3