Witam!
Chcialbym na wiosne wyciszyc auto , czym najlepiej to zrobic, ktokolwiek wczesniej tego probowal? Najbardziej chodzi mi o nadkola (glosne stuki na dziurach) oraz bagaznik i tylne siedzenia.
Wyciszenie podwozia, nadkola bagaznika
Strona 1 z 1
Popytaj w dziale Car Audio. Tam napewno Ci odpowiedzą. Generalnie do tego służą maty wygłuszające. Ja, z racji tego, że pracuje w sklepie z panelami, to wygłyszałem kiedyś całe Volvo podkładem pod panele
i jestem zadowolony do dzisiaj. A ile cieplej w aucie od razu 
Powinien posłużyć też filc techniczny (taki gruby misiek)

-
TonSiL
Volvo samo w sobie ma już dobre wyciszenie (jak to Volvo). Ale i tak było mało więc wywaliłem cały welur z podłogi w kabinie i z bagażnika oraz zdjąłem boczki i wszystko obłożyłem podkładem. Kabina-6mm, bagażnik-12mm. Madzi jeszcze nie ruszałem, ale mam zamiar to zobić i będzie to ten sam materiał...
-
TonSiL
Pewnie, że idzie to kupić samo. Koszt zależny od gubości takiego podkładu. Są 3, 5 i 6mm... to taki utwardzany styropian
Polecam Ci też ten filc, który zazwyczaj również stosuje się jako wyciszenie fabryczne aut...
-
TonSiL
a czy przypadkiem filc nie zbiera wilgoci 
mnie odradzono stanowczo stosowanie filcu.....
tu podam przykład wiadomości które dostałem
Witam
najlepszym sposobem jest wytłumić matami stp w przedziale cenowym są na środku ale tłumiąc cale auto to koszty ze lepiej nie mówić ponad 1000 lekka ręką
http://allegro.pl/stp-silver-profesjona ... 96162.html
można wytłumić mata GMS z pianka ona nie łapie ci wilgoci jest dobra naprawdę tłumi samochód ale tez troszkę kosztuje .u siebie miałem zrobiona podobna mata podłogę tylko ze moja była troszkę droższa (ale to pod zawody)ale było cicho i przyjemnie
http://allegro.pl/gms-01-matt-mata-do-w ... 97643.html
można zastosować tez maty których ja za bardzo nie lubię (wiec ich nie jem
)
http://allegro.pl/apama-wygluszjaca-mat ... 53549.html
tylko musisz patrzyć z tych mat APP czy są miękkie czy twarde
twarde w zimie od razu ci popękają
i teraz najważniejsze jak kupisz maty APP to najważniejsze
1.musisz bardzo dobrze oczyścić powierzchnie do której przyklejasz mate ,te maty nie wybaczają błędu i jak zle przykleisz to ci poodpadaja bo sie nie zwulkanizuje z powierzchnia i nie bedzie trzymac a jak zwulkanizuje to bedzie trzymac i to porzadnie ,wiec lepiej robic to pomalu i dokladnie a napewno bedziesz sie cieszyl
2.musisz zaopatrzyc sie w walek z drweniana rolka zeby dobrze podociskac maty do powierchni zeby sie dobrze skleily.
3.i najwazniejszy punkt ,musisz porzadnie nagrzac mate zanim ja nakleisz .mozesz to zrobic opalarka zalecane suszarka.polozyc na goracy piec itp.mata musi parzyc cie po rekach ja ja bedziesz nakladal .wtedy bardzo dobrze przylegnie bo powierzchni i nabierze odpowiedni ksztalt.
zrobilem juz ze 300 samochodow w ten sposob i narazie nikt nie narzeka a niektorzy jezdza juz tak kilka lat.
jakbys mial pytania lub jak cos niezrozumiale napisalem to pisz smialo postaram sie pomoc
NIE KUPUJ MATY Z FILCEM BO TO NAJGORSZE GOWNO
tu podam przykład wiadomości które dostałem
Witam
najlepszym sposobem jest wytłumić matami stp w przedziale cenowym są na środku ale tłumiąc cale auto to koszty ze lepiej nie mówić ponad 1000 lekka ręką

można wytłumić mata GMS z pianka ona nie łapie ci wilgoci jest dobra naprawdę tłumi samochód ale tez troszkę kosztuje .u siebie miałem zrobiona podobna mata podłogę tylko ze moja była troszkę droższa (ale to pod zawody)ale było cicho i przyjemnie

można zastosować tez maty których ja za bardzo nie lubię (wiec ich nie jem

tylko musisz patrzyć z tych mat APP czy są miękkie czy twarde
twarde w zimie od razu ci popękają
i teraz najważniejsze jak kupisz maty APP to najważniejsze
1.musisz bardzo dobrze oczyścić powierzchnie do której przyklejasz mate ,te maty nie wybaczają błędu i jak zle przykleisz to ci poodpadaja bo sie nie zwulkanizuje z powierzchnia i nie bedzie trzymac a jak zwulkanizuje to bedzie trzymac i to porzadnie ,wiec lepiej robic to pomalu i dokladnie a napewno bedziesz sie cieszyl
2.musisz zaopatrzyc sie w walek z drweniana rolka zeby dobrze podociskac maty do powierchni zeby sie dobrze skleily.
3.i najwazniejszy punkt ,musisz porzadnie nagrzac mate zanim ja nakleisz .mozesz to zrobic opalarka zalecane suszarka.polozyc na goracy piec itp.mata musi parzyc cie po rekach ja ja bedziesz nakladal .wtedy bardzo dobrze przylegnie bo powierzchni i nabierze odpowiedni ksztalt.
zrobilem juz ze 300 samochodow w ten sposob i narazie nikt nie narzeka a niektorzy jezdza juz tak kilka lat.
jakbys mial pytania lub jak cos niezrozumiale napisalem to pisz smialo postaram sie pomoc
NIE KUPUJ MATY Z FILCEM BO TO NAJGORSZE GOWNO
- Od: 9 cze 2007, 21:51
- Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6
Yellowmen napisał(a):a czy przypadkiem filc nie zbiera wilgoci
[/b]
Zależy jaki to filc. Filc techniczny nie powinien zbierać wilgoci. Mam w Tomaszowie Fabrykę Filców i byłem się pytać czy coś takiego istnieje. I istnieje
-
TonSiL
TonSiL napisał(a):byłem się pytać czy coś takiego istnieje. I istnieje
tylko jak to wygląda cenowo
i czy to już jest z klejem do montażu czy trzeba rzeźbić z klejami
- Od: 9 cze 2007, 21:51
- Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6
Yellowmen napisał(a):TonSiL napisał(a):byłem się pytać czy coś takiego istnieje. I istnieje
tylko jak to wygląda cenowo
i czy to już jest z klejem do montażu czy trzeba rzeźbić z klejami
O cenę nie pytałem bo chciałem tylko wiedzieć czy coś takiego jest. I jest to raczej bez kleju
-
TonSiL
Ja jak tylko sie ociepli bede wyciszał bagażnik i drzwi taśmami dekarskimi, wychodzi taniej niż maty polimerowe a sa bardziej plastyczne. Na zaślepienie profili w drzwiach kupie chyba po jednej płycie maty polimerowej. Zastanawiam sie nad masą bitumiczną w sprayu... sprawdzał ktoś wydajność takiej puszki ? Spraja chce uzysć na nadkola... 2 naskola 1 puszką da sie zrobić porządnie ?
TonSiL napisał(a):Popytaj w dziale Car Audio. Tam napewno Ci odpowiedzą. Generalnie do tego służą maty wygłuszające. Ja, z racji tego, że pracuje w sklepie z panelami, to wygłyszałem kiedyś całe Volvo podkładem pod panelei jestem zadowolony do dzisiaj. A ile cieplej w aucie od razu
Witam ten podkład pod panele to jest inaczej ta pianka co ją się kupuje razem z panelami. Dobrze myślę i naprawdę warto w to zainwestować. Duża różnica wewnątrz samohodu
- Od: 21 gru 2010, 18:59
- Auto: mazda 323f 1,5 95r
Strona 1 z 1