Parowanie szyb oraz stęchłe powietrze z nawiewu.
Używałem ich płynu do mycia silników. Jeśli ten Anti-fog jest podobnej jakości, to musi być naprawdę dobry.QwErTy256 napisał(a):Ja mam firmy K2 i sprawuje się całkiem dobrze. Na samym dole jest napisane Anti-fog, ale jeszcze jakaś nazwa jest, lecz już nie pamietam jaka
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
- Od: 23 lut 2004, 23:11
- Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko
Przy parujących szybach itd. (w autach wyposażonych w klimę) podstawowa rzecz, jaką trzeba zrobić , to sprawdzić drożność odpływu skroplin z parownika klimy. Najprościej przedmuchać sprężonym powietrzem od spodu samochodu (kanał lub podnośnik). Często pomaga.
- Od: 12 wrz 2005, 20:06
- Auto: 323f BG 1,6 16v
Ech, śledziłem ten temat z ciekawości, myślałem, że mnie to nie dotknie. Dzisiaj rano przejechałem 20 km, zatrzymałem się pod sklepem, wsiadam po kilku chwilach do auta, przekręcam kluczyk i dup... nagle cała przednia szyba zaparowana, dałem dmuchawę tylko na szybę, największą moc wiatraka – no ledwiusieńko od samego spodu zaczeło wyglądać co jest po drugiej stronie szyby. Troszkę mnie to zirytowało.
W ASO sprawdzili po nrze VIN że nie mam filtra przeciwpyłkowego, zaglądałem narazie od góry kratki podszybia i wygląda na czysto. Nie mam klimy (guzik w aucie jest
)
Kupić ten anti fog

W ASO sprawdzili po nrze VIN że nie mam filtra przeciwpyłkowego, zaglądałem narazie od góry kratki podszybia i wygląda na czysto. Nie mam klimy (guzik w aucie jest
Kupić ten anti fog
- Od: 16 cze 2005, 10:55
Kupuj Anti – Fog'a bo muszę przyznać, że naprawdę działa.
1. Kupiłem Anti – Fog'a firmy "Auto Land" w Tesco za jakieś 9,99 zł
2. Umyłem szyby płynem do szyb (od środka oczywiście
3. Wytarłem do sucha
4. Spryskałem Anti-Fog'iem (od środka oczywiście
5. Wytarłem do sucha
6. I w końcu przejrzałem na oczy
Przyznam, że jestem mile zaskoczony, nie muszę póki co włączać wentylatora mimo, że na dworzu deszcz. Ciekawe tylko, na jak długo takie pojedyńcze "smarowanie" wystarczy (póki co 3 dni i jest OK
1. Kupiłem Anti – Fog'a firmy "Auto Land" w Tesco za jakieś 9,99 zł
2. Umyłem szyby płynem do szyb (od środka oczywiście
3. Wytarłem do sucha
4. Spryskałem Anti-Fog'iem (od środka oczywiście
5. Wytarłem do sucha
6. I w końcu przejrzałem na oczy
Przyznam, że jestem mile zaskoczony, nie muszę póki co włączać wentylatora mimo, że na dworzu deszcz. Ciekawe tylko, na jak długo takie pojedyńcze "smarowanie" wystarczy (póki co 3 dni i jest OK
Życie to dwa uda...albo się uda albo się nie uda!
FORZA JUVE
FORZA JUVE
- Od: 4 kwi 2005, 19:07
- Auto: 323F BA 1.5 '96
Ford Focus 2.0 16V
Zamówiłem sobie filierek pyłkowy i ku mojemu zdziwieniu w pudełku znajdują się trzy filtry (foto) a spodziewałem się jednego
Znalazłem filtr w aucie pod schowkiem, ale jeden a te dwa dodatkowe gdzie się znajdują???

Znalazłem filtr w aucie pod schowkiem, ale jeden a te dwa dodatkowe gdzie się znajdują???

KosteK napisał(a):Ech, śledziłem ten temat z ciekawości, myślałem, że mnie to nie dotknie. Dzisiaj rano przejechałem 20 km, zatrzymałem się pod sklepem, wsiadam po kilku chwilach do auta, przekręcam kluczyk i dup... nagle cała przednia szyba zaparowana, dałem dmuchawę tylko na szybę, największą moc wiatraka – no ledwiusieńko od samego spodu zaczeło wyglądać co jest po drugiej stronie szyby. Troszkę mnie to zirytowało.
W ASO sprawdzili po nrze VIN że nie mam filtra przeciwpyłkowego, zaglądałem narazie od góry kratki podszybia i wygląda na czysto.
A ja sie wlasnie nosilem z takim tematem od kilku dni! Troche sie porozgladalem pod schowkiem i sie troche szoklem! Wyglada na to ze tez nie mam filtra przeciwpylkowego, bo wszystkie te graty za schowkiem wygladaja inaczej niz w innej madzi BA ktorej ten interes ogladalem od dolu
Tu na zdjeciu widac to co jest za schowkiem! Pionowa popielata krawedz to dol schowka! Widac jakas czarna rure z przewezeniem i z tylu czarny otwor dookola ktorego jest lakier!

Namierzylem ze otwor ten wylatuje w komorze silnika i jest lekko przysloniety takim plastikiem pod skosem, wyglada to na fabryczny patent!
No ale!! po testach przy wlaczonych nawiewach z poborem powietrza z zewnatrz samochodu jest ono pobierane z innejj dziurki
To by sie zghadzalo z tym co ogladalem pod schowkiem, bo dziura (ta nazwijmy ja "biala") jest tylko dziura i z niczym nie jest polaczona, a czarny lej, rura ze zwezka nie ma z nia lacznosci i skads musi powietrze dmuchac! Najbardzije skrajnie, z prawej strony wydaje mi sie ze jest silniczek dmuchawy, jest tam troche platiku, ale nic w ksztalcie filtra nei namierzylem! No i moje pytanie jets takie, po co przyciski w stylu "wewnetrzny/zewnetrzny obieg powietrza" jak mam i tak dziure do kabiny!
A juz nie moge wytrzymac z tym pylem ktory co chwile mi sie osadza pod szyba wewnatrz! A na mrozie to wrecz krysztalki lodu wylatuja!
No i co to qrw%^%^!!!! ma byc? filtr przeciwpylkowy byl wyposazeniem ekstra?
- Od: 10 sty 2006, 17:29
Jak masz taki układ (a z tego co widzę to masz):
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=27
to nie masz filtra przeciwpyłkowego.
Dmuchawa jest na dole po prawej na zdjęciu, silnik jest od spodu. Klapka którą znazlazłeś to zaślepka przelotu instalacji klimy – a przynajmniej tak mi się wydaje.
Są wady nieposiadania filtra (syf pod szybą który trzeba co jakiś czas mokrą ściereczką ładnie posprzątać, różne paprochy i liście/nasionka z drzew, ba – czasem i owady
Są też zalety – lepszy nawiew i mniejsze problemy z parowaniem, wystarczy tylko mieć czyste szyby od środka (czyste, nie przetarte czym wpadło pod rękę akurat) i drożne odpływy z podszybia.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=27
to nie masz filtra przeciwpyłkowego.
Dmuchawa jest na dole po prawej na zdjęciu, silnik jest od spodu. Klapka którą znazlazłeś to zaślepka przelotu instalacji klimy – a przynajmniej tak mi się wydaje.
Są wady nieposiadania filtra (syf pod szybą który trzeba co jakiś czas mokrą ściereczką ładnie posprzątać, różne paprochy i liście/nasionka z drzew, ba – czasem i owady
A czy to normalne ze mam ten bialy otwor caly czas otwarty? Ja tam zadnej zaslepki nie mam, a w komorze silnika jest plastik ktory ksztaltem przypomina jakis chwyt powietrza! Moze go przytkac zeby mi smrody prosto z komory silnika nie szly??
- Od: 10 sty 2006, 17:29
Problem u mnie zniknął już jakiś czas temu. Sądze że parowały się po pierwsze bo były nieumyte, a po drugie, że silnik cały wysmarowany był jakimś mazidłem do mycia silników. Na początku jak kupiłem i jeździłem podczas deszczu, to musiało się wszystko jakoś połączyć z wodą, odparowywało i leciało mi do środka (na szyby). Z czasem ten "syf" się zmył i oprócz tego użyłem kilka razy Anti-Foga
. Obecnie dbam o czystość "szkła" w środku i co jakiś czas nanoszę Anti-Fog.
Problemu nie ma.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Problemu nie ma.
- Od: 16 cze 2005, 10:55
a ja napisze ze u mnie w 323 F 1,5 BA 1998 nie ma filtru przed/pod schowkiem pasazera, nurkowanie glowa w dol w miejsce gdzie trzyma pasazer nogi- moze i przyjemne , ale nie ma nigdzie tam nic do odkrecenia – moze szukac w innym miejscu??????????????????????????????
- Od: 15 wrz 2005, 09:30
- Auto: 323F 1.5 16v Z5 1998 BA
Ponawiam moje pytanie ze zdjęciem trzech filtrów kilka postów wyżej- czy możliwe jest zastosowanie w BA więcej jak jednego filtra? Mam klimę i jeden filtr pod schowkiem jest, ale po co w opakowaniu dostałem trzy??? Dwa są prawie identyczne, ale ten trzeci jest ciut inny.
Czy ktoś orientuje się o co tu chodzi?
Czy ktoś orientuje się o co tu chodzi?
Witam wszystkich
nawiazujac do tematu parowania szyb to tez mialem ten problem ale to juz przeszlosc a sposob jest prosty...dowiedzialem sie od znajomego ale jakos niedowierzajac dopiero po 2 miesiacach go zastosowalem...nie jest to tak jak pisze DIESEL jakis Anty-fog ...lecz zwykly ...Szampon do wlosow
wzialem na wilgotna gabke troszke szamponiku normalnie umylem oczywiscie od wewnatrz (strasznie sie pienilo) i wytarlem.i jest 100 razy lepiej niz przedtem ...polecam i prosze o opinie czy u was tez dziala
narka

- Od: 25 mar 2006, 09:59
- Auto: 323F 1,6 16V '91 B6 BG
Odgrzebie temat bo umnie jest troche dziwnie. Mianowicie jak stalem z wylaczonym silnikiem na parkingu (w deszczu) i wlaczylem dmuchawe to szyby odparowaly blyskawicznie. Potem podczas jazdy przez dlugi czas bylo ok dopoki nie stanalem w korku wtedy szyba zaparowala kompletnie doslownie w kilka sekund. Nie bylo widac kompletnie nic, boczne zaparowaly do polowy. Trwalo to doslownie 3-4 sekundy jakby dmuchawa wydmuchiwala ta pare na szybe. I troche sie teraz boje bo gdyby to sie stalo podczas jazdy no to nieciekawie.
Co to moze byc ten filtr chyba niekoniecznie bo parowaloby w kazdym przypadku.
Co to moze byc ten filtr chyba niekoniecznie bo parowaloby w kazdym przypadku.
- Od: 15 kwi 2007, 23:06
- Auto: Mazda 323f BA Z5 '96
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. Zapewne silnik był mokry i rozgrzany a więc para wodna "nie przepędziana" przez pęd powietrza zaczęła się unosić ku górze. Tam nagrafiła na zasysający ją tunej na końcu którego było światło ooooooraz szyby
. Myślę, że to jest powód w/w problemu. Podczas jezdy taka historia zdarzyć się raczej nie może chyba, że "strzeli" Ci nagrzewnica...
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
miałem to u siebie..wymiana filtra pyłkowego (50zł) , który znajduje się pod schowkiem pasażera pomogła całkowicie. Pod schowkiem na środku zobaczysz 2 sruby. odkręć je pociągnij plastykową pokrywę. pod nią jest 3 elementowy filtr pyłkowy.(mazda323f BA`96)
-
piciotto
Witam .Ja jezdze mazda premacy i wlasnie mam podobny problem Auto stoi jeszcze na podworku bo garaz zawolony po remoncie.Wstajac rano po odpaleniu i zaraz zaparowuje mi szyby.Dodam ze wymienilem wszystkie filtry zaraz po zakupie auta.Probowalem nawiewac szybe bez AC,Zale teraz sprawdzam opcje z wlaczeniem AC na przednia szybe i chyba szybciej znika para,chociaz bez przetarcia sie nie obedzie.Jak bedzie zima nie wime.Pozdrawiam MAREK 
- Od: 25 lut 2007, 22:14
- Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km