Nie działa brzęczyk niewyłączonych świateł
Strona 1 z 1
witam,
rozumiem, że w 323F 1,5 BA z 1997r. był seryjnie montowany brzęczyk niewyłączonych świateł? Jeżdzę już ponad rok i tylko raz mi się odezwał. Niestety nie wiem gdzie mogę go odszukać. Proszę o jakąś poradę. Obstawiam, że coś musiało się poluzować, może jakiś kabel.
Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam.
rozumiem, że w 323F 1,5 BA z 1997r. był seryjnie montowany brzęczyk niewyłączonych świateł? Jeżdzę już ponad rok i tylko raz mi się odezwał. Niestety nie wiem gdzie mogę go odszukać. Proszę o jakąś poradę. Obstawiam, że coś musiało się poluzować, może jakiś kabel.
Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam.
Mr.?
- Od: 2 sty 2006, 22:34
- Auto: może wreszcie "6", 2.2 AT
Brzęczyk jest przy CPU, który z kolei jest nad panelem bezpieczników w kabinie, przy skrzynce rozdzielczej. Żeby do tego sensownie dojść to trzeba ten boczek osłaniający zdemontować. Jak pamiętam, to siedzi na paskudnie trzymający zatrzask, takie skubaństwo że nigdy przy zdejmowaniu nie masz pewności czy tym razem się plastik nie urwie...
Rozumiem, że w BA jest równiez sygnalizacja obecności kluczyka w stacyjce (jak np. w GE)
Nigdy nie słyszałeś (w żadnej sytuacji) tego brzęczka – bo to jest ten sam co od świateł.
Jeżeli jest w BA sygnalizacja obecości kluczyka to uszkodzenia szukaj przy/w stacyjce.
Nigdy nie słyszałeś (w żadnej sytuacji) tego brzęczka – bo to jest ten sam co od świateł.
Jeżeli jest w BA sygnalizacja obecości kluczyka to uszkodzenia szukaj przy/w stacyjce.
ravo napisał(a):a jak otwierasz drzwi zapala sie swiatelko w srodku ? moze poprostu nie styka czujnik otwarcia drzwi
Odgrzewam temat, bo przed chwilą w 323C padły mi na raz 3 funkcje:
-podświetlenie stacyjki
-brzęczek świateł
-światło na podsufitce przy otwartych drzwiach
Mam rozumieć, że te trzy funkcje obsługuje ten stycznik (czujnik)???
A teraz może trochę śmieszne pytanie

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W BA nie ma czujnika obecności klucza w stacyjce – wyłcznie czujnik zapalonych świateł.
Do grabu
Krańcówka drzwi przednich jest poniżej uchwytu zamka na środkowym słupku dosyć nisko.
Pozdrawiam
Do grabu
Krańcówka drzwi przednich jest poniżej uchwytu zamka na środkowym słupku dosyć nisko.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
Witam! to ja sie też dołączę do tematu. U mnie światło się w ogóle nie włącza przy otwartych drzwiach. A jeżeli chodzi o brzęczenie przy włączonych światłach to działa tylko przy drzwiach pasażera a przy kierowcy już nie. Podświetlanie kluczyka działa. To co z tym światłem (żarówki działają bo puktowe światło da sie włączyć), i z tym brzęczkiem przy zapalonych światłąch, dlaczego się nie włączają:/?
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
u mnie tez nie dziala ale to moze dlatego ze mam połączone włączanie światel pozycyjnych ze stacyjką bo coś mi przełącznik nie łączył.
Przychodzisz na ten świat jako oryginał, nie odchodź z niego jako czyjaś kopia...
- Od: 21 maja 2009, 18:13
- Auto: Mazda 323f 1,5 16v 95r
U mnie w 323C przyczyną nie włączania się światełka była poniekąd krańcówka (drzwi pasażera). A dokładniej styk krańcówki w momencie otwarcia drzwi styka się z blachą (nadwozie), tak dostaje masę i lampka się zapala. U mnie dostało się troszke brudu, błotka itp. i styk krańcówki nie dotykał gołej blachy. Sprawdźcie to, gdy okaże się, że bezpieczniki są ok.
- Od: 2 cze 2009, 19:59
- Auto: Honda Civic EU9 1.7ctdi
Moja ex: 323C (BA)
Sprawdz czy jak otworzysz inne drzwi to brzeczy jezeli tak, to przyczyna jest brzeczek od kierowcy. Odkrecasz ta jedna srubke wysuwasz odrdzewiasz miejsce styku i srube i dziala. Sprawdzone u mnie.
- Od: 16 paź 2007, 21:38
- Auto: Zardzewiała, ale poczciwa 323F BA Z5
GY 2.0 147KM :))))))))))))))))
ja tez dolaczam sie do tematu sprawdze bo akurat mam wd40:) hehe zobacze czy dziala czy nie bo swiatelko mam w srodku a od strony kierowcy nie dziala i to mnie boli a w innych jest wiec jest luz zobacze 
- Od: 20 paź 2010, 21:27
- Auto: Mazda 323f ba silnik 1.5 16V 1997 rok
Ja jeszcze w 323C mialem problem z tym brzeczykiem ale czarowałem przy kokpicie i nie podpielem jedenego włącznika a pozneij okazało sie że przez niego wszystko przechodzi.Także jak czarowałeś to zrob tak jak było pierwotnie i sprawdź...
Strona 1 z 1