Kontrolka płynu w spryskiwaczach – Kiedy powinna świecić?
1, 2
W zbiorniku płynu spryskiwacza przedniej szyby mam taką dziwną wkładkę z jakby twardej gąbki. Jest jaskrawo-różowa i ma taki zapaszek charakterysyczny dla choinek zapachowych wieszanych w kabinie. Czy to tam powinno być, to jakiś pływak wskazujący poziom? Czy też faktycznie jaki dodatek zapachowy i można to wyrwać stamtąd? Bo ma politycznie niepoprawny kolor i przebija nim przez obudowę – a przez to nie widzę dokładnie, jaki jest poziom cieczy na skali.
Macie ludziska taki patent u siebie?
Macie ludziska taki patent u siebie?

I po to pewnie jest!jak nalewam i wkładka podejdzie już do góry, to wiem, że mam przestać.
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
- Od: 31 paź 2004, 11:50
- Auto: 323
Zgadza się, to wskaźnik poziomu płynu w spryskiwaczuBriareos napisał(a):to jakiś pływak wskazujący poziom?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
/* Starożytni wikingowie powiadali, */
/* że alkohol spożywany z umiarem */
/* nie szkodzi nawet w największych ilościach. */
/* Starożytni wikingowie powiadali, */
/* że alkohol spożywany z umiarem */
/* nie szkodzi nawet w największych ilościach. */
- Od: 6 paź 2004, 13:49
- Auto: 323F BA 1,5 16V 95r.
OK. To by wyjaśniało, czemu ma konstrukcję praktycznie uniemożliwiającą wyjęcie bez zniszczenia, lub przynajmniej nadszarpania tego "uszka", co pływa w rurce. Wyczyszczę sobie porządnie tą rurkę dolotową i powinno się wyraźniej odcinać, dokąd sięga pływak.
A czy jest jakaś kontrolka płynu do spryskiwacza, czy to tylko taki wizualny wskaźnik?Toud napisał(a):Zgadza się, to wskaźnik poziomu płynu w spryskiwaczuBriareos napisał(a):to jakiś pływak wskazujący poziom?
Pozdrawiam.
W ogóle taka kontrolka wystepuje w Mazdach, ale nie wiem, czy można ją powiązać z tym pływakiem.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
Możliwe, że widnieje ona tylka na cyferblacie, ale nie ma czujnika... tak jest w wielu autach. podejrzewam, że w wersjach dla USA to by działało, bo tam mają problem nawet, jak im płyn na szybę nie chlapie 
- Od: 20 maja 2004, 19:22
- Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'
323C:
1. W zbiorniczku z tyłu nie ma żadnego czujnika, tylko sam silniczek – wiem, bo cały zbiorniczek wyjmowałem kilka razy.
2. W zbiorniczku z przodu – wątpie, żeby był, nie widzę tam żadnych specjalnych podłączeń, czy instalacji. Polecam ten wątek:
Zbiornik przedniego spryskiwacza – Zapachowa gąbka wewnątrz.
LUP.
1. W zbiorniczku z tyłu nie ma żadnego czujnika, tylko sam silniczek – wiem, bo cały zbiorniczek wyjmowałem kilka razy.
2. W zbiorniczku z przodu – wątpie, żeby był, nie widzę tam żadnych specjalnych podłączeń, czy instalacji. Polecam ten wątek:

LUP.
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
- Od: 31 paź 2004, 11:50
- Auto: 323
Byłoby to poniekąd dziwne, aby 323C takowego czujnika nie posiadała, gdyż moja leciwa już 323 BG jest wyposażona w czujnik tzw. rezerwy płynu do przednich spryskiwaczy. A posiadam standardową wersję, czyli bez klimy, szyberdachu, dodatkowego ospojlerowania, elektryki, ABS'u, itp. Raptem mam wspomaganie kierownicy i wtrysk...
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
GofNet nowsze modele zaczęły trochę schodzić na psy z takim wyposażeniem i możliwe, że w ramach oszczędności nie montowali już tego gadżetu. Tak jest chyba (??) w Mazdzie 626 GE po 95 roku – tak oszczędzali, że już czujnika nie raczyli dać... Podkreślam słowo "chyba"
EDIT: Jeśli kontrolka jest, to świeci tylko przy niskim poziomie w przednim zbiorniku.
EDIT: Jeśli kontrolka jest, to świeci tylko przy niskim poziomie w przednim zbiorniku.
Ostatnio edytowano 5 wrz 2005, 18:16 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
i wersje Protege z tego co widziałem na fotach...GofNet napisał(a):Byłoby to poniekąd dziwne, aby 323C takowego czujnika nie posiadała, gdyż moja leciwa już 323 BG jest wyposażona w czujnik tzw. rezerwy płynu do przednich spryskiwaczy. A posiadam standardową wersję, czyli bez klimy, szyberdachu, dodatkowego ospojlerowania, elektryki, ABS'u, itp. Raptem mam wspomaganie kierownicy i wtrysk...
- Od: 20 maja 2004, 19:22
- Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'
Moja instrukcja obsługi twierdzi, że czujnik jest i że będzie świecić. Nawet wyraźnie zaznacza, że chodzi wyłącznie o przedni spryskiwacz.
Jak nie zużyję całego płynu do końca października, to być może spuszczę resztę wężykiem przed zalaniem zimowego. Wtedy się okaże, czy jest czujnik
Jak nie zużyję całego płynu do końca października, to być może spuszczę resztę wężykiem przed zalaniem zimowego. Wtedy się okaże, czy jest czujnik
Ja już wypsikałem cały płyn na przednią szybę i od wczoraj jeżdżę z TAAAKIM syfem na szybie
– kontrloka nie zabłysnęła...
Pytanie zadałem, bo generalnie mam wątpliwości co do stanu oświetlenia mojej deski rozdzielczej – najpierw sprawa z kontrloką paliwa, teraz spryskiwaczy, no i pojawił mi się kolejny problem... niekiedy podświetla się, niekiedy nie prawa strona deski rozdzielczej (tam gdzie temperatura i paliwo). Obrotomierz i prędkościomierz świecą bez problemu.
Pytanie zadałem, bo generalnie mam wątpliwości co do stanu oświetlenia mojej deski rozdzielczej – najpierw sprawa z kontrloką paliwa, teraz spryskiwaczy, no i pojawił mi się kolejny problem... niekiedy podświetla się, niekiedy nie prawa strona deski rozdzielczej (tam gdzie temperatura i paliwo). Obrotomierz i prędkościomierz świecą bez problemu.
- Od: 16 cze 2005, 10:55
Ja się przyjrzałem instrukcji dokładniej i tam jest gwiazdka (*) przy opisie, a pod spodem objaśnienie: tylko wybrane modele. To tak będzie jak z czujnikiem oblodzenia pewnie... kontrolka jest, kable są, czujnik – jak kto ma 
W 100% się zgadzam. Niedawno demontowałem w mojej zegary (powiedzieli mi, że mam kontrolkę MILTo tak będzie jak z czujnikiem oblodzenia pewnie... kontrolka jest, kable są, czujnik – jak kto ma

A nie lepiej było zaglądnąć pod auto i sprawdzić, ile kabli idzie do zbiorniczka. Minimum to 2 na silniczek, a jak masz więcej i nie świeci... to masz problem.Ja już wypsikałem cały płyn na przednią szybę i od wczoraj jeżdżę z TAAAKIM syfem na szybie – kontrloka nie zabłysnęła...
- Od: 5 lis 2004, 01:32
- Auto: 323F BA Z5 1,5i 1995r
1, 2