Szyberdach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez filipza1 » 18 lip 2010, 21:12

Witam.Mam nastepujacy problem. Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność podróżować moja 323 c podczas deszczu.Po kilku minutach takiej jazdy moj pojazd zaczał nabierc wody.Woda wydostwała sie od strony szyberdachu w duzych niestety ilosciach raz po raz ja lub moja partneka podrozy siedzaca na fotelu obok uraczani bylismy zimnym obitym prysznicem.Po dojechaniu do celu i po ogledzinach samochodu po okolo godzinie podsufitka byla mokra wokol calego szybedrachu i az do przedniej szyby w zasadzie ,pod tymi oslonkami przeciwslonecznymi rowniez.Zaznacze ze szyberdach był zamknie Czy wie ktos co to sie porobiło z moja Mazdzia?:P Domyslam sie ze pewnie jakas uszczelka od szyberdachu. A jezeli tak to ile moze kosztowac naprawa i czy ewentualnie da sie tu cos zrobic samemu? Z góry dziekuje za jakies info:)
Początkujący

Od: 1 wrz 2009, 10:52
Auto: Mazda 323C 1.5 90KM 1995r

Postprzez KoKo » 18 lip 2010, 22:10

Jestli masz oryginalny szyberdach, to takowy posiada tak zwane "rynienki" w których płynie sobie woda i odprowadzana jest przednimi słupkami., Jak otworzysz szyber to widać takie dwie dziurki w rogach. Często dostaje sie tam jakis piasek, resztki liści itp, które zatykają te odpływy i dlatego przesiąka do środka. Uszczelka sama w sobie nie jest 100% szczelna, więc jej wymiana nic nie da, bo woda ma sie przez nią przedostawać do rynienek a następnie odpływami przez słupki wylatuje. Sądze ze przy sprawnym odpływie, nawet jakbys wogole nie miał uszczelki to nic nie powinno nalecieć :). Także nie w niej upatruj przyczyny
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
Forumowicz

Od: 23 mar 2009, 14:10
Auto: Volvo S40

Postprzez filipza1 » 19 lip 2010, 00:00

Dzieki bardzo .Jutro obadam te dziurki:D
Początkujący

Od: 1 wrz 2009, 10:52
Auto: Mazda 323C 1.5 90KM 1995r

Postprzez iga85 » 20 lip 2010, 11:38

Witam,

Posiadam mazdę 323 c 1994rok.Niestety w ostatnim okresie czasu w prawym tylnym rogu podsufitki następują przecieki wody – moknie podsufitka,jak również tylny pas nadwozia od środka- potem ta woda płynie sobie do bagażnika.Następuje to zarówno podczas opadów jak również podczas mycia samochodu.Początkowo myślałam,że jest to wina uszczelki szyberdachu,ale jednak nie.Uszczelka jest ok,a woda cieknie.

Czy może mi ktoś coś podpowiedzieć?

Proszę o pomoc

Iga.
iga85

Postprzez sesil » 1 sie 2010, 17:59

Przeczyść odprowadzenia wody z szyberdachu (najlepiej jakimś długim drutem) i problem powinien zniknąć.
Forumowicz

Od: 24 paź 2007, 08:20
Auto: Mazda 323f BA r.95