problem z kontrolkami
Strona 1 z 1
Witam, oczywiscie szukalem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania wiec...
auto taty, wiec bede cytowal jego " uwagi "
1. Kontrolka od ABSu w ogole sie nie swieci ( a podobno jak sie przekreca kluczyk powinna sie na chwilke zaswiecic ) co moze byc przyczyna, podam rowniez, ze same kontrolki sa sprawne.
2. Czy na desce rozdzielczej jest kontrolka od swiatel mijania ? ( tata sie upiera ze jest i dzialala ) czy tak jak np w Hondach informuje o fakcie zapalenia swiatel samo podswietlane sie licznikow, a jesli jest mam kolejne pytanie – jakie moga byc przyczyna nie dzialjacej kontrolki ( sa na to oddzielne bezpieczniki ? )
Mazda BA 1,5 98r.
Pozdrawiam
auto taty, wiec bede cytowal jego " uwagi "
1. Kontrolka od ABSu w ogole sie nie swieci ( a podobno jak sie przekreca kluczyk powinna sie na chwilke zaswiecic ) co moze byc przyczyna, podam rowniez, ze same kontrolki sa sprawne.
2. Czy na desce rozdzielczej jest kontrolka od swiatel mijania ? ( tata sie upiera ze jest i dzialala ) czy tak jak np w Hondach informuje o fakcie zapalenia swiatel samo podswietlane sie licznikow, a jesli jest mam kolejne pytanie – jakie moga byc przyczyna nie dzialjacej kontrolki ( sa na to oddzielne bezpieczniki ? )
Mazda BA 1,5 98r.
Pozdrawiam
- Od: 1 maja 2009, 19:53
Ad.1. Kontrolka powinna się zaświecić po przekręceniu kluczyka, więc albo spalona żarówka, albo nie masz abs'u
Ad.2. kontrolki świateł mijania, ani pozycyjnych nie było ani przedliftem, ani polifcie
Ad.2. kontrolki świateł mijania, ani pozycyjnych nie było ani przedliftem, ani polifcie
Ostatnio edytowano 3 maja 2010, 19:50 przez adamax4, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
dzieki za odpowiedzi co do 2 tez mialem taie przeczucie a co do 1 to abs jest na 100 % bo wymienialem czujniki 
pozdro
pozdro
Mono_Toruń napisał(a): abs jest na 100 % bo wymienialem czujniki
A działa?
adamax4 napisał(a):Mono_Toruń napisał(a): abs jest na 100 % bo wymienialem czujniki
A działa?
dziala dziala tylko cos z kontrolka jest, albo ABS juz nie dziala... ale to chyba powinna sie swiecic ta kontrolka w razie awarii nie ?
Mono_Toruń napisał(a):adamax4 napisał(a):Mono_Toruń napisał(a): abs jest na 100 % bo wymienialem czujniki
A działa?
dziala dziala tylko cos z kontrolka jest, albo ABS juz nie dziala... ale to chyba powinna sie swiecic ta kontrolka w razie awarii nie ?

Mono_Toruń napisał(a):dziala dziala tylko cos z kontrolka jest, albo ABS juz nie dziala... ale to chyba powinna sie swiecic ta kontrolka w razie awarii nie ?

Bez kontrolki nie nie możesz tego stwierdzić??
Wsiadasz do samochodu, rozpędzasz, dajesz ostro po heblach i wiesz czy działa.
adamax4 napisał(a):Mono_Toruń napisał(a):dziala dziala tylko cos z kontrolka jest, albo ABS juz nie dziala... ale to chyba powinna sie swiecic ta kontrolka w razie awarii nie ?
czyli "działa działa" czy "już nie działa" ?
Bez kontrolki nie nie możesz tego stwierdzić??
Wsiadasz do samochodu, rozpędzasz, dajesz ostro po heblach i wiesz czy działa.
no w takim razie jutro sprawdze
dam znac.
no..czyli absow juz nie ma
. ogarne jutro kontrolke i zrobie diagnostyke i zobaczymy co bedzie
okazalo sie ze kontrolka sie nie swiecila nigdy tzn od zakupu wiec podejrzewam ze juz wtedy bylo cos zje..ane i wylaczyli ja specjalnie...
okazalo sie ze kontrolka sie nie swiecila nigdy tzn od zakupu wiec podejrzewam ze juz wtedy bylo cos zje..ane i wylaczyli ja specjalnie...
A masz w ogóle ABS? Sprawdź z boku w drzwiach na naklejce czy jest albo podaj numer VIN
Bo jak ja kupowałem mazdę to też niby był ABS a naprawdę go chyba nie ma bo w drzwiach pisze że brak 
Ostatnio edytowano 6 maja 2010, 21:51 przez luki_92_92, łącznie edytowano 1 raz
luki_92_92 napisał(a):A masz w ogóle ABS? Sprawdź z boku w drzwiach na naklejce czy jest albo podaj numer VIN
nie no abs jest na bank bo kiedys wymienialem czujniki bo jak bylem w aso to mi powiedzieli ze cos z nimi nie teges...zreszta wczesniej dzialal jeszcze w zime sprawdzalem, ale jak juz wspomnialem tata na codzien ( a praktycznie co jakos czas bo ma sluzbowke ) jedzi mazda i cos gadal ze sie kontrolka od absu nie swieci a powinna.
Podnieś maskę i jest tam taka skrzynka obok aku. Tam jest bezpiecznik od Abs taki duży;p sprawdz:)
Marcin
- Od: 23 wrz 2008, 17:58
- Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V
wiec tak jak sadzilem, kontrolka byla odlaczaona by przy sprzedazy nie wyszlo na to ze abs jest walniety, teraz swieci sie nonstop, probowalem zrobic samodiagnostyke, ale kontrolka nie reaguje...tnz swieci sie caly czas.. jakie pomysly 
adamax4 napisał(a):Ad.2. kontrolki świateł mijania, ani pozycyjnych nie było ani przedliftem, ani polifcie
Po lifcie nie ma kontrolki. Przed liftem z pewnością była. Nie pamiętam tylko czy u każdego sie paliła, ale była na forum fotorelacja jak ja uaktywnić.
Jakiś tam podpis Leszka :P
Leszek napisał(a):adamax4 napisał(a):Ad.2. kontrolki świateł mijania, ani pozycyjnych nie było ani przedliftem, ani polifcie
Po lifcie nie ma kontrolki. Przed liftem z pewnością była. Nie pamiętam tylko czy u każdego sie paliła, ale była na forum fotorelacja jak ja uaktywnić.

Zerknij sobie ten post: viewtopic.php?p=669406#p669406 Tu są pokazane wszystkie kontrolki w przedlifcie.
a ja mam pytanie czy cala decha powinna byc podswietlona? tzn zegary temp, paliwo itd... podstawy... w nocy niestetyty mam tam ciemnice i tylko podswietlenia kierunkow mi sie waczaja... tak powinno byc czy moze mam 3/4 zarowek przepalonych? (ta od rezerwy tez mam pewnie przepalona bo juz raz stanalem w polowei drogi.....;])
- Od: 7 maja 2009, 21:09
- Auto: 323BA V S
zebym wtedy wiedzial ze mam przepalona kontrolke a nie sugerowal sie tekstem kumpla ze wskazowka opada bardzo nisko... pewnie bym nie stanal na srodku drogi;]
dzisiaj obadalem bezpiecznikii wszystkie sa ok, ale chyba daruje sobie rozbieranie i grzebanie samemu, podajde do elektryka niech sie meczy i przy okazji poszpea mi przy szybie ktora odmawia wspolpracy...
dzisiaj obadalem bezpiecznikii wszystkie sa ok, ale chyba daruje sobie rozbieranie i grzebanie samemu, podajde do elektryka niech sie meczy i przy okazji poszpea mi przy szybie ktora odmawia wspolpracy...
- Od: 7 maja 2009, 21:09
- Auto: 323BA V S
Strona 1 z 1