Pozdrawiem
Hak holowniczy 323f BA – Jak zdemontowac ?
Strona 1 z 1
Witam , kilkanascie dni temu zakupilem Mazdke z hakiem i marzy mi sie demontaz go ,bo mi sie napewno nie przyda
Garazu niestety nie posiadam , dlatego chyba nie uda mi sie go samemu zdemontowac... A moze jednak ? Czy ktos moze ma w swojej eFce zamontowany hak i wie o co chodzi ? Jestem ciekaw ile czasu pochlania demontaz na wlasna reke , czy mozna to zrobic nie majac garazu i czy dziura w zderzaku bedzie duza ? A jesli tego sam nie bede w stanie zrobic ile bedzie kosztowal demontaz w jakims warsztacie ? Prosze o pomoc 
Pozdrawiem
Pozdrawiem
-
piotrek_acm_
Nie mam pojęcia jak dokładnie jest zamontowany zderzak w 323F, ale montowałem haki w innych autach i w obu przypadkach był wskazany kanał, ew. podnośnik/najazdy. Demontaż nie powinien być trudny – wejdziesz pod kanał i wszystko powinieneś od razu wiedzieć.
Nie wiem jaki masz typ haka, ale większość(jak nie wszystkie) 323F BA miały wycinaną dziurę w zderzaku, więc po demontażu pozostanie dziura... która może stać się otworem do tuningowego świata;) Proponuję ją uzupełnić i pomalować wnękę zderzaka na czarny mat
Hak powinieneś odsprzedać spokojnie za 150zł, dołożysz 100zł i masz tuningowy wydech
Nie wiem jaki masz typ haka, ale większość(jak nie wszystkie) 323F BA miały wycinaną dziurę w zderzaku, więc po demontażu pozostanie dziura... która może stać się otworem do tuningowego świata;) Proponuję ją uzupełnić i pomalować wnękę zderzaka na czarny mat
Hak powinieneś odsprzedać spokojnie za 150zł, dołożysz 100zł i masz tuningowy wydech
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
don2x44 napisał(a):Nie mam pojęcia jak dokładnie jest zamontowany zderzak w 323F, ale montowałem haki w innych autach i w obu przypadkach był wskazany kanał, ew. podnośnik/najazdy. Demontaż nie powinien być trudny – wejdziesz pod kanał i wszystko powinieneś od razu wiedzieć.
Tutaj masz instrukcje montażu haka Bosala:
http://www.catalogue.bosal.com/pdf/pdf_mi/020781.pdf
Wszystkie inne haki są montowane identycznie.
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
No i juz wiem wiecej
Jak mowiles ,zagladne pod samochod i mysle ze zobacze ile z tym roboty. Dzieki za odpowiedz , pomogles 
-
piotrek_acm_
demontowałem u siebie w 323F BA fabryczny hak 
nie potrzeba najazdów ani kanału
Mnie to zajęło ze 2h bez pośpiechu na świeżym powietrzu
Poszukaj jak zdjąć zderzak – a po zdjęciu zderzaka odkręcasz parę śrub i hak zdemontowany
nie potrzeba najazdów ani kanału
Mnie to zajęło ze 2h bez pośpiechu na świeżym powietrzu
Poszukaj jak zdjąć zderzak – a po zdjęciu zderzaka odkręcasz parę śrub i hak zdemontowany
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
witam ja zdjalem tylko sam hak a reszta zostala zajelo mi to moze jakies 30min trzeba troszke odgiac kawalek plastiku w zderzaku i odkrecic dwie sruby trzymajace hak z belka( nie znam prawidlowej nazwy) i po klopocie:)
- Od: 2 sty 2010, 14:04
- Auto: Mazda 323 f ba 97 1.5 16v
Hmm a orientuje sie moze ktos co po demontazu jesli hak mam wbity w dowod ? Przeglad techniczny na nowo , czy musze cos gdzies zglaszac ? Ile moze mnie kosztowac demontaz tego zelastwa i u kogo to zrobic
? Bo jednak brak czasu na takie zabawy :<
-
piotrek_acm_
piotrek_acm_ napisał(a):Hmm a orientuje sie moze ktos co po demontazu jesli hak mam wbity w dowod ? Przeglad techniczny na nowo , czy musze cos gdzies zglaszac ? Ile moze mnie kosztowac demontaz tego zelastwa i u kogo to zrobic? Bo jednak brak czasu na takie zabawy :<
u siebie zdemontowałem hak i nadal mam wbity w dowód
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
nigdy podczas przeglądu nie miałem z tego tytułu problemów choć procedura wykreślenia haka z dowodu jest banalnie prosta – bodajże bierzesz jakiś papierek z "okręgowej stacji kontroli pojazdów" idziesz do wydziału komunikacji i wykreślają hak z dowodu
od 3 lat nie mogę się zebrać, żeby to zrobić
a co do demontażu to pewnie każdy mechanik – to jest wybitnie proste
Ktos odkopal temat :O Hak jak bardzo chcialem zdemontowac , tak bardzo sie nie dalo
Do dzis z nim smigam
Problemem bylo sciagniecie zderzaka , a nie bede ryzykowal zerwania zaczepow czy polamania zderzaka ... Hak jest orygnialny z Mazdy wiec mialem duzo chetnych , no ale niestety nie sprzedaje go :<
-
piotrek_acm_
piotrek_acm_ napisał(a):...Problemem bylo sciagniecie zderzaka, a nie bede ryzykowal zerwania zaczepow czy polamania zderzaka...

to tym bardziej jestem z siebie dumny
jedynie poczytałem jak zdjąć zderzak, zdjąłem, odkręciłem hak, przykręciłem zderzak – i bynajmniej nic nie połamałem
Tak , ja wiem , ze to latwe , ale ...
Przy montazu haka ktos tam juz przykombinowal , zdjecie zderzaka trwalo okolo 5 godzin i nic sie nie dalo ... Nawet servisant Mazdy ktory , bawi sie juz japonccami 20 lat
Takze ja hak zostawiam i nie bawie sie juz w to 
-
piotrek_acm_
Strona 1 z 1