Naprawa wzmocnienia czołowego po kolizji.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez missiako » 7 lis 2009, 19:00

Witam,
jako że zaliczyłem dzwona moją Madzią i kupiłem inna na przekładkę części mam kilka pytań odnośnie wzmocnienia czołowego, które robi mi przy tej operacji najwięcej problemów. Nie jestem blacharzem więc nie wiem jak to wszystko zrobić żeby było dobrze. Górna część wzmocnienia jest uszkodzona, dolna jest nietknięta. Z tego co zauważyłem to to wzmocnienie jest jednym elementem ale nie uśmiecha mi się całego tego wymieniać i stąd moje pytanie: Czy warto to jakoś klepać czy prostować? Czy wymieniać całe? Czy można ten uszkodzony fragment jakoś odciąć i ewentualnie przespawać z tej drugiej mazdy?
Załączam fotki a blacharze niech wypowiedzą się co najlepiej w tej sytuacji zrobić.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A tak przy okazji jeszcze jedno: Czy ktoś wie jak rozłączyć te przewody od chłodnicy klimy? Wykręciłem śrubę która tam była ale to ani drgnie-czy jest na to jakiś sposób?

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)
Forumowicz

Od: 30 gru 2008, 14:13
Auto: 323F BA 1.5 16v 1998 r

Postprzez Hazu » 7 lis 2009, 21:34

Sama belka górna jest odkrecana więc jaki problem wymienić?
a same mocowania wyprostwać tak aby pasowały do prostej belki.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez missiako » 8 lis 2009, 08:20

Tą belkę którą dało się wykręcić już wykręciłem ale reszta nie dość że jest poskręcana to jest tez pospawana i nie da się jej tak po prostu zdjąć.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Pozycjonowanie Tarnów i nie tylko!
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 8 lis 2009, 10:50

Musisz to rozwiercić ( to jest nitowane ) i wspawać nowe wzmocnienie przednie , jeśli chcesz żeby wszystko było cacy . Ewentualnie tylko wzmocnienie górne , a jego dolne pałąki dospawać na wymiar do pałąków wzmocnienia dolnego .... Wtedy będzie to miało ręce i nogi. Taka zabawa ma to do siebie , że im więcej wymieniasz elementów na nowe , proste , tym to bardziej przypomina składanie klocków lego , a im więcej chcesz prostować tym to bardziej przypomina lepienie w modelinie :)

Każdy blacharz ci przełoży za małą kasę takie wzmocnienie :) Ja u siebie to przerabiałem z tym , że wymieniałem tylko górną belę i to dla świętego spokoju , zebym miał pewność , że wszystko się ładnie spasuje :)

pozdro
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez missiako » 8 lis 2009, 16:24

Radek89 napisał(a):im więcej wymieniasz elementów na nowe , proste , tym to bardziej przypomina składanie klocków lego , a im więcej chcesz prostować tym to bardziej przypomina lepienie w modelinie

Słuszne stwierdzenie-nadaje się na cytat dnia hehe
A tak poważnie to dzięki za rzeczową wypowiedz-tak właśnie będę chciał zrobić żeby to wszystko przespawać.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Pozycjonowanie Tarnów i nie tylko!
Forumowicz

Postprzez Gonta19 » 8 lis 2009, 21:24

Przede mną to samo czeka musze wymienić całe wzmocnienie czołowe , mechanik mi to wycenił na ok 250 zł
Forumowicz

Od: 20 lut 2008, 19:25
Auto: Mazda 323f BA 1.5 16V 97r. , Mazda Rx-8 1.3B 2006r.