Problem z Halogenami

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez pepeq » 7 lip 2009, 13:39

Witam,

mam od jakiegoś czasu problem ze światłami przeciwmgielnymi z przodu. Światła świeciły, świeciły aż zaczęły się problemy – po wciśnieniu włącznika następowała krótka zwłoka ok. 1 sek. Po jakimś czasie ten czas wydłużył się do kilku sekund a teraz wogóle nie reagują na włącznik (kontrolka również się nie zapala).
Ponieważ tylne przeciwmgielne włącza się i jest ok mam pytanie jak załączają się te z przodu – przez jakiś przekaźnik? Przy włączaniu tylego słyszę jakieś cyknięcie (pewnie z przekaźnika właśnie) gdzieś w okolicach schowka, po prawej stronie na przeciwko fotela pasażera. Tylko gdzie dokładnie? Może ktoś z Was drodzy forumowicze miał podobny problem albo wie jak się do tego zabrać?
z góry dzięki :)
Początkujący

Od: 17 cze 2004, 16:15
Auto: 323C BA

Postprzez tekknoraver » 7 lip 2009, 14:30

A może w samym włączniku coś na stykach jest nie tego?Jeśli mówisz że na tyle słychać cyknięcie a na przedzie nie?Tk poza tym to sugerowałoby to jeszcze że po jakimś czasie się włączały...jak dla mnie przynajmniej :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 13:03
Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF

Postprzez pepeq » 7 lip 2009, 14:59

oka, sprawdze dzisiaj ten włącznik :|

Niemniej jednak ciekawi mnie czy światła przeciwmgielne włączane są przekaźnikiem i gdzie się znajduje to cholerstwo :P To cykanie z prawej strony mnie trochę myli bo niby gdzie go ukryli? Za schowkiem? Pod maską gdzieś w tych okolicach? Logiczne mi się wydawało, że jeżeli jest coś takiego to gdzieś w puszce z bezpiecznikami lub w okolicach... :P
Początkujący

Postprzez pepeq » 7 lip 2009, 21:06

Spoko. poddaje się :(

Nerw mnie wziął i nie dałem rady dobrać się do włączników. Nie wiem, pewnie trzeba pół deski zdemontować bo od frontu nie widzę możliwości żeby je bez zniszczenia wyciągnąć <killer>

Dobrałem się za to z drugiej strony do przekaźników. Szedłem śladem pstrykania i zlokalizowałem je za plastikową zaślepką (jakby szerokim słupkiem) między progiem a schowkiem. W zasadzie niewiele to dało bo znalazłem tam ze dwie kostki i chyba dwa albo trzy przekaźniki z czego jedna kostka nie podłączona...
Niestety zaczeło się ściemniać i poskładałem wszystko do kupy.
Chyba poszukam jednak elektryka który mi to zdiagnozuje i znajdzie wadliwy element w tej układance.
Widzę, że na forum nikt nie nie miał problemów z halogenami z przodu... a szkoda :|

pozdr!
Początkujący

Postprzez pawlooo1705 » 19 lip 2009, 08:55

Witam a ja Mam pytanie co do swiatel tynych gdzie mozna zakupic takie swiatla moze ktos da info do mazdy m3 1.8 v6
Obrazek
Początkujący

Od: 14 lip 2009, 18:16

Postprzez Krzysiek27 » 21 lip 2009, 23:43

Ja miałem problem z halogenami z przodu. U mnie poprostu był jeden kabel doprowadzający prąd, a masa była podłączona przez obudowe halogenu, uchwyt i śrubki. Dużo elementów pośredniczących w przewodzeniu które mi pordzewiały spowodowały brak masy, a co za tym idzie brak świateł. Pomogło wyczyszczenie i wymiana śrubek na nierdzewki :)
Krzysiek27

Postprzez waldii » 21 lip 2009, 23:45

pawlooo1705 allegro ;)
waldii

Postprzez pull » 23 lut 2010, 22:21

Ja też mam podobny problem ze przednimi halogenami bo tez mi nie świecą zaczołem to studiować i nic. po naciśnięciu przycisku na desce zapala mi się kontrolka ale światła nie świecą i brak napięcia na żarówkach. poszukiwałem przekaźnika ale go nie znalazłem dotarłem tylko do tego od tylniego światła. znajduje się on pod schowkiem ze strony pasarzera tak jak by na słupku trzeba wyciągnąc schowek i odkręcić ten plastik w kórym osadzony jest ten showek są tam 2 przekaźniki. po wyciągnięcu wtyczki z jednego zgasła mi kontrolka z tylniego światła a jak wyciągłem z drugiego to nic się nie stało i utkwiłem w martwym punkcie. też szukam pomocy może coś w weeken uda mi sie zrobic to podziele się informacjami.
Początkujący

Od: 5 lut 2010, 17:00
Auto: Mazda 323c BA

Postprzez tomcio0922 » 25 lut 2010, 23:19

Witam
mam pytanie czy waszym zdaniem halogeny oryginalne w madzi ba spełniają swoją role
czy wolelibyście je zamienić na jakieś inne pytam bo mam zamiar zakupić
tomcio0922

Postprzez Sunrise » 1 mar 2010, 12:54

Ja sie podlacze do pytania ktore kolega zadal wyzej,do tego pytanie odnosnie montazu...Czy halogeny wystarczy podlaczyc pod kostki przy zderzaku i to wszystko?? Przeciwmgielne przednie i tylne sa urachamiane tym samym przyciskiem?? No i na koniec...od tylnej swieci pomaranczowa kontrolka,a od przednich ta zielona na obrotomierzu ?? (wersja przed liftem) Dzieki za odpowiedzi :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 maja 2009, 07:02
Auto: Była 323F 95' (Z5),jest 3 BK (Y6) 05'

Postprzez tomcio0922 » 1 mar 2010, 19:52

samo podłączenie jest właśnie ze wystarczy podłączyć się do kostek powinny świecić jeśli zapalisz przednie to powinna świecić zielona lampka zaraz obok lampki drogowej tylne to ta pomarańczowa pozdrawiam
tomcio0922

Postprzez czarek1991 » 21 kwi 2012, 23:59

W mazdzie 323f BA 1.5 z 97r. po lifcie posiadam swiatla przeciwmglowe przednie i tylne. Czasami tylne mozna bylo zalaczyc niezaleznie od przednich a czasami wlaczaly sie dopiero jak zostaly wlaczone przednie. Teraz cosrobi mi zwarcie bo ciagle przepala mi bezpiecznik od przeciwmglowych przednich. Mimo to przy wlaczaniu tylnego swiatla przeciwmglowego slychac cykanie przekaznika jednak z uwagi, ze nie moge wlaczyc przednich (ciagle przepalajacy sie bezpiecznik) to i tylne nie swieca. Czy to wina przekaznika, ktory wczesniej potrafil roznie pracowac? Czy moze szukac zwarcia gdzies indziej? Jak wyglada ten przekaznik (jakie ma oznaczenie) i gdzie jest umiejscowiony?
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez mortycja » 23 kwi 2012, 22:52

moim zdaniem przeciwmglowe tylne powinny być niezalezne od przednich. W mojej mazdzie bynajmniej tak jest :)
Początkujący

Od: 19 sty 2012, 18:18
Auto: Mazda 323 C 1,5 16V 96'

Postprzez czarek1991 » 24 kwi 2012, 19:28

Wydaje mi sie, ze w takim razie tez masz cos zle bo chyba nawet gdzies w przepisach jest, ze tylne moga zalaczyc sie dopiero gdy swieca przednie.
Forumowicz

Postprzez cwany » 24 kwi 2012, 20:11

tylne światło przyciwmgielne załącza sie niezależnie od przednich przeciwmgielnych (halogenów), ale warunkiem koniecznym sa włączone światła mijania
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
Forumowicz

Od: 7 gru 2008, 17:52
Auto: Mazda 323f 1.5 BA

Postprzez rutkowski0075 » 24 kwi 2012, 20:16

czarek1991 napisał(a):Wydaje mi sie, ze w takim razie tez masz cos zle bo chyba nawet gdzies w przepisach jest, ze tylne moga zalaczyc sie dopiero gdy swieca przednie.

to chyba Ty coś źle przeczytałeś, weź pod uwagę że tylne przeciwmgielne jest standardem od bardzo wielu lat, jestem zbyt młody ale na pewno od lat 80, a przednie kiedyś były rarytasem, gdzieś od ok. 2000 roku stały się dopiero standardem <nauka>
Sam mam tylne przeciwmgielne a nie mam przednich :P
poza tym jeździ sporo "szpanerów" którzy nawet w dzień śmigają na przednich przeciwmgielnych, widuję też takich którzy wyciągają pozycję, aby nie psuły efektu <cisza>
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 maja 2011, 15:20
Auto: 323F BA 1.5 Z5

Postprzez czarek1991 » 24 kwi 2012, 21:26

Jak nawet w ksiazce serwisowej do auta jest napisane, ze jesli auto jest wyposazone w oryginalna instalacje halogenow przednich to tylne przeciwmglowe zapala sie jedynie wtedy gdy wlaczone sa przednie. A ktos jest zorientowany jakie oznaczenie ma ten przekaznik od przeciwmgielnych?
Forumowicz

Postprzez czarek1991 » 25 kwi 2012, 13:20

Kurcze nigdzie w slupku pasazera nie moglem znalezc przekaznika od przeciwmglowych przednich... znalazlem jedynie od tylnych, przeczyscilem jego styki, wlozylem nowy bezpeicznik i wszystko dziala jak nalezy :) Jednak na przyszlsoc gdyby ktos szukal przekaznika od przednich to nie znajdzie go w slupku po stronie pasazera.

PS. W tej chwili przeciwmglowe dzialaja mi w ten sposob:

-jesli mam wlaczone postojowki to tylne przeciwmglowe wlacze tylko i wylacznie wtedy gdy swieca sie przednie
-jesli mam wlaczone swiatla mijania to moge wlaczac przeciwmglowe niezaleznie
Forumowicz

Postprzez michal_krakoof » 11 maja 2012, 16:44

Witam,
Zabrałem się za wymianę żarówki w przednim halogenie (i jak to bywa zawsze jak chcę coś naprawić muszę coś spier). Przy wymianie coś pstryknęło i nie świecą już oba z przodu oraz oba z tyłu. Przejrzałem bezpieczniki (w nogach kierowcy) i wszystko ok (na dodatek nie znalazłem bezpiecznika od halogenów w ogóle). Jak wciskam przycisk, to coś pyka (jak przekaźnik) w okolicach schowka, ale ni cholery nie znalazłem. Proszę Was o poradę czy coś takiego jest i gdzie ;).
Forumowicz

Od: 21 paź 2003, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 2.0 DISI
Mazda CX-3 150 AWD
Mazda MX-5 NB2 Sportive
Mazda 3 BK 1.6 d 109 KM
Mazda 323F (BJ) 2.0 Sportive (niqsmx3)
Mazda 323F (BA) 2.0 GT
Mazda MX-3 K8 (moja)

Postprzez trzydziech » 11 maja 2012, 17:54

jeżeli zrobiłeś zwarcie to musiał przepalić się bezpiecznik, tu masz opis: viewtopic.php?f=118&t=117333&start=20 , choć dziwne że nie świeci też z tyłu. btw, z tyłu jest tylko jedno przeciwmgłowe.
Klubowicz
CUP 2011 miejsce 2

Od: 9 wrz 2009, 10:02
Auto: Mazda Mx5 NBfl B6 02r.