Problem z tylną wycieraczką – wątek zbiorczy
Przepraszam moda jestem nowy i zapoznaje sie z regulami forum:)
Wycieraczka wlacza sie gdy stacyjka jest na pozycji on
Ona szaleje raz sie wlacza raz wylacza bede musial rozebrac obudowe kierownicy i popatrzec co tam jest nie tak :/
A czy mial ktos taki problem
Wycieraczka wlacza sie gdy stacyjka jest na pozycji on
Ona szaleje raz sie wlacza raz wylacza bede musial rozebrac obudowe kierownicy i popatrzec co tam jest nie tak :/
A czy mial ktos taki problem
Such is life is MAZDA 
- Od: 31 gru 2008, 01:37
- Auto: Mazda 323f 1.5 16V 1996r. bord
Chlopaki mam ten sam problem :/ dziala przez caly czas a polozenie jest na off
gdy skrece lekko kierownice w lewo w trakcie jazdy nagle sie zatrzyma na chwile alepotem znow sama sie wlacza :/
czy ktos to juz mial i wie jak to naprawic?? czy to przekaznik czy to bezpiecznik czy to caly pajak trzeba wymienic??:/
gdy skrece lekko kierownice w lewo w trakcie jazdy nagle sie zatrzyma na chwile alepotem znow sama sie wlacza :/
czy ktos to juz mial i wie jak to naprawic?? czy to przekaznik czy to bezpiecznik czy to caly pajak trzeba wymienic??:/
Such is life is MAZDA 
Mój brat miał ale nie w mazdzie i problem jak Ci napisałam tkwił w wyłączniku. Ewentualnie co mi przychodzi do głowy to przetarty przewód od włącznika, ale niestety to i to wymaga rozebrania. Jak Ci się uda zdiagnozować to daj znać!
Kropka
- Od: 28 lis 2008, 00:26
- Auto: Mazda 323 r91, silnik1,6, ASB
Ja podobna sytuacje mialem w VW transporterze, jak zmienialem wiatrak nawiewu zdejmowalem cala kolumne kierownicy i deske, przy skladaniu kumpel skrecil kierownice w polozeniu odwroconym o 180 stopni. Wycieraczki nie za bardzo dzialaly, kierunki nie odskakiwaly, okazalo sie lekkie spiecie (kabelek zadarty) raz dzialalo, raz nie, przy skrecie kierownicy dziala... poprawilo sie przy ustawieniu kierownicy w poprawnej pozycji i zaizolowaniu kabelka.
Proponuje rozebrac obudowe i zobaczyc kabelki, nie wiem jak to w mazdzie wyglada, bo jeszcze tam nie zagladalem ale to moze byc przyczyna. Sprawdz tez sam mechanizm przelacznika czy nie zasniedzial czy cos w tym stulu. Tylna wycieraczka powinna miec przelacznik w glowce, normalne powinny byc na suwaku (tak bylo w VW).
Proponuje rozebrac obudowe i zobaczyc kabelki, nie wiem jak to w mazdzie wyglada, bo jeszcze tam nie zagladalem ale to moze byc przyczyna. Sprawdz tez sam mechanizm przelacznika czy nie zasniedzial czy cos w tym stulu. Tylna wycieraczka powinna miec przelacznik w glowce, normalne powinny byc na suwaku (tak bylo w VW).
- Od: 5 gru 2008, 23:22
- Auto: Mazda 323f, 1,5 16v, 1997 rok
a wiec tak dzis rozbieralem osolone i kable nie sa przetarte :/ wiec albo to wina wlacznika tej glowki albo przekaznika:/
Teraz tak niech mi ktos powie gdzie ten przekaznik jest??
Wkurzylem sie i wujalem bezpiecznik od wycieraczki by mi sie nie wlaczala :/
jesli to nie przekanik to pewnie bede musial kupic ta prawa manetke ale czy sie da tak odzielnie :/
Teraz tak niech mi ktos powie gdzie ten przekaznik jest??
Wkurzylem sie i wujalem bezpiecznik od wycieraczki by mi sie nie wlaczala :/
jesli to nie przekanik to pewnie bede musial kupic ta prawa manetke ale czy sie da tak odzielnie :/
Such is life is MAZDA 
Jak wracałem ze zlotu, tylna wycieraczka zaczęła żyć własnym życiem i się włącza jak chce i kiedy chce.
Po uruchomieniu auta 2 razy przeleci szybę i się wyłącza, ale potrafi się też włączyć w czasie jazdy.
Ma ktoś jakiś pomysł co mogło paść? Bezpiecznik czy przekaźnik ?
Po uruchomieniu auta 2 razy przeleci szybę i się wyłącza, ale potrafi się też włączyć w czasie jazdy.
A ja z doświadczenia ci powiem że najpewniej masz ułamany przewód w przelocie gumowym między klapą a karoserią d o tego bym się dobrał najpierw
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
Adaś napisał(a):Jak wracałem ze zlotu, tylna wycieraczka zaczęła żyć własnym życiem i się włącza jak chce i kiedy chce.
I jak Adaś znalazłeś już przyczynę ?
Mam dokładnie ten sam problem
EDIT:
zapomniałem dodać, że nie działa mi również spryskiwacz.
- Od: 25 mar 2008, 13:20
- Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm
Brudny Harry napisał(a):I jak Adaś znalazłeś już przyczynę ?
Nie znalazłem, samo się rozwiązało
Adaś napisał(a):Brudny Harry napisał(a):I jak Adaś znalazłeś już przyczynę ?
Nie znalazłem, samo się rozwiązałoTzn. przestała sama pracować
A spryskiwacz wtedy również mi nie działał, nie wiem jak teraz muszę dziś sprawdzić.
Ja właśnie wróciłem. Rozebrałem prawą stronę bagażnika i wyciągnąłem zbiorniczek wraz z pompką. Przyczyną był oderwany przewód, a przy próbie wyciągnięcia wtyczki urwał się także "pin" wychodzący z silniczka :/. Wszystko zaśniedziałe, aczkolwiek wody w chwili obecnej tam nie było. Za to dużo piachu i jakieś paprochy.
Podpiąłem też wtyczkę do silniczka wycieraczki i faktycznie póki co (przez ok. 5 minut) nie włączyła się samoistnie. Sprawdziłem też przewody idące z klapy do nadwozia – wszystko całe. Zobaczymy co będzie dalej
- Od: 25 mar 2008, 13:20
- Auto: 323F BA 1.5 ,1996 ,218tkm
Witam wszystkich
kumpel ma problem z tylna wycieraczka która dziela caly czas i nie mozna jej wyłączy.
Zrobilo siejakies zwarcie po wyjęciu bezpiecznika jest ok tylko ni ma migaczy lol!
Czy kts wie który przekaznik odpowiada za tylną wycieraczkę i gdzie dokladnie jest -bo pewnie on ma zwore. chyba ze macie jakies inne rozwiazanie tego problemu.
kumpel ma problem z tylna wycieraczka która dziela caly czas i nie mozna jej wyłączy.
Zrobilo siejakies zwarcie po wyjęciu bezpiecznika jest ok tylko ni ma migaczy lol!
Czy kts wie który przekaznik odpowiada za tylną wycieraczkę i gdzie dokladnie jest -bo pewnie on ma zwore. chyba ze macie jakies inne rozwiazanie tego problemu.
- Od: 28 gru 2008, 12:50
- Auto: mazda 323f 1.8 16v 97r BP DOHC
o ile sie nie myle bo tak mam w BG to albo przy nogach kierowcy kolo skrzynki z bezpiecznikami
Były szczęśliwy posiadacz dwóch Madzi 323f BG 1.6 16v i 1.8 16v SOHC
Sprzedam części do 323f BG 1.6 i 1.8
Sprzedam części do 323f BG 1.6 i 1.8
- Od: 21 wrz 2009, 17:17
- Auto: Fiat Punto Cabrio ELX 1.2 16V
Ja miałem też taki sam problem z wycieraczką tylna i sie okazało ze wylał sie plyn z tylnego zbiorniczka spryskiwacza i zrobiło sie zwarcie na silniczku i wycieraczka ciągle działała, po wymianie silniczka na nowy problem zniknął 
- Od: 17 kwi 2009, 20:15
- Auto: Mazda 323f BA
..:::DOHC:::..
Dokładnie u mnie było to samo
Wkur.... się i trzasnąłem klapą
Od tej pory spokój ^^
Mazda 323 (BG) 1.3 8V 91r. – Jedyna Tak Wyjątkowa :)
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
stare forum zrobiło się na nowe
a co do wycieraczki to sprawdź przełącznik, poruszaj nim i zobacz czy się wtedy nie właczy
a co do wycieraczki to sprawdź przełącznik, poruszaj nim i zobacz czy się wtedy nie właczy
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW