klimatyzacja – sprężarka tak hałasuje ?
Strona 1 z 1
Dzis zauwazylem ze jak wlacze klime to w miare zwiekszania obrotow silnika zwieksza sie jakis halas ( swiszczenie , piszczenie nie wiem jak to okreslic )
Co to moze byc łozysko sprezarki od klimy ? da sie je wymienic czy trzeba nowa sprezarke szukac ?
Pozdr.
Co to moze byc łozysko sprezarki od klimy ? da sie je wymienic czy trzeba nowa sprezarke szukac ?
Pozdr.
- Od: 18 mar 2008, 16:34
- Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna
może to być zbyt mała ilość czynnika chładzącego w układzie (freonu) – dziwny dżwięk nie musi być oznaką uszkodzonego kompresora .Dużo by pisać na ten temat , prawdopodobnie klima teŻ słabo Ci chłodzi lub wogule, ale bez szpeca sie nie obejdzie
_marcin_
- Od: 16 lis 2007, 16:52
- Auto: mazda 323f 1.5 bj 98r
rok temu nabijałem klimę......
no fakt nie chłodzi już jak rok temu....dało sie zauważyc....
w każdym razie poinformuje o tym fachowca jak bedzie nabijal klikmę zobaczymy co powie...
p.s a czy nie powinno byc tak ze jak jest malo czynnika to sprezarka nie powinna sie zalaczyc wogole ?
no fakt nie chłodzi już jak rok temu....dało sie zauważyc....
w każdym razie poinformuje o tym fachowca jak bedzie nabijal klikmę zobaczymy co powie...
p.s a czy nie powinno byc tak ze jak jest malo czynnika to sprezarka nie powinna sie zalaczyc wogole ?
jesli jest bardzo mało to sie nie załączy po prostu masz jeszcze taką ilosc że czujnik pozwala załączyć
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
acha dzieki....
a moze ktos mial taki problem jak ja i okazalo sie ze to bylo za malo czynnika ?
a moze ktos mial taki problem jak ja i okazalo sie ze to bylo za malo czynnika ?
marcin255w którym miejscu to sprawdzasz??I czym??
u mnie chlodzi do 8 stopni....
sprawdzam zwyklym termometrem domowy przylozonym bezposrednio do kratki nawiewu i dmuchawa na czwórke
sprawdzam zwyklym termometrem domowy przylozonym bezposrednio do kratki nawiewu i dmuchawa na czwórke
dokładnie cyfrowy term. z czujnikiem na kablu 6.5*C ale znalazlem wyciek-miałem nabity -mam fluorescencyjny olej
marcin255ok ale w którym miejscu wkładasz ten czujnik w kratke czy na kratce
w srodkową kratke w głąb 3-5 cm zamykasz boczne nawiewy i już
Witam. Ja mam taki problem. Za kazdym razem jak mam wlaczona klimatyzacje, to dokladnie co 10 sekund, na ok 20 sekund zalanczaja sie oba wentylatory chlodnicy. Czy to jest normalne? Mowa oczywiscie o aucie, Mazda 6 kombi, 2,0 diesel. 136 KM. Prosze o porady.
I druga sprawa. Po wlaczeniu klimatyzacji, przez pierwsze 20 sekund wydala sie z nawiewu dziwny zapach, jakby jakiegos grzyba czy cos. nie jest to mile... Co to moze byc? Potem jest ok....
I druga sprawa. Po wlaczeniu klimatyzacji, przez pierwsze 20 sekund wydala sie z nawiewu dziwny zapach, jakby jakiegos grzyba czy cos. nie jest to mile... Co to moze byc? Potem jest ok....
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
lukasrap z wentylatorami to norma,tak ma byc.A z tym zapachem to podjedz do specow od klimy i zażycz sobie odgrzybianie.I pamietaj,ze to nie tylko zapach ale i bakterie wiec warto to zrobic.Koszt ok.110zl.Nie polecam samemu sie bawic ze srodkami do odgrzybiania klimy,bo i tak zazwyczaj lipa z tego wychodzi
-
waldii
dzis "nabilem" klime....
mialem tylko 160 g czynnika ( a wchodzi chyba cos okolo 600g )
Mam jakas nieszczelnosc.....dodali mi jakis preparat i jak spadnie mocno wydajnosc klimy to mam przyjechac i beda szukac nieszczelnosci.
A wam duzo "ucieka" przez rok ? Podbno norma to 20%.
p.s po nabiciu sprezarka chyba przestala halasowac...
Pozdr.
mialem tylko 160 g czynnika ( a wchodzi chyba cos okolo 600g )
Mam jakas nieszczelnosc.....dodali mi jakis preparat i jak spadnie mocno wydajnosc klimy to mam przyjechac i beda szukac nieszczelnosci.
A wam duzo "ucieka" przez rok ? Podbno norma to 20%.
p.s po nabiciu sprezarka chyba przestala halasowac...
Pozdr.
Strona 1 z 1