Centralny zamek kłopot

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kamilwer » 20 cze 2008, 15:10

Witam mam mianowicie taki problem z zamkiem.
Centralny mam otwierany kluczykiem (nie pilotem jak większość z was :)
Wszystko działa OK jak otwieram i zamykam drzwi od strony pasażer lub zamkiem w bagażniku. PROBLEM zaczyna się gdy chcę otworzyć drzwi od strony kierowcy.
Jak otwieram drzwi to otwierają się tylko te od strony kierowcy i nic więcej, przy zamykaniu działają wszystkie normalnie.
Co może być nie tak proszę o pomoc. bo otwieranie drzwi za pomocą zamka w bagażniku za każdym razem kiedy z kimś jadę zaczyna być meczące :))

A zapomniałem dodać jest to Mazda 323F rok 95 1.8 GLX
Ostatnio edytowano 20 cze 2008, 21:51 przez kamilwer, łącznie edytowano 1 raz
kamilwer

Postprzez ozman » 20 cze 2008, 15:21

Mam podobny problem w 323f BG, po wymianie chłodnicy nie działa centralny. Może kable zostały zalane? Bezpiecznik sprawdzony i jest dobry.

A ja koledze z góry proponuję rozebrać tapicerkę drzwi i sprawdzić styki w przełączniku od centrala. Skoro się zamyka to siłowniki działają wiec coś nie kontaktuje w tym przełączniku dwupozycyjnym.
Forumowicz

Od: 28 maja 2008, 14:58
Auto: Ford Probe 2,5V6

Postprzez Winetou » 20 cze 2008, 17:19

sprawdź podłączenie siłownika w drzwiach kierowcy – jeśli wszystkie kabelki są ok, to znaczy, że czujnik w nim strzelił – wtedy wymiana siłownika – master to koszt około 15 zł
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez kamilwer » 20 cze 2008, 21:19

OK panowie dzięki za pomoc.
Okazało się że to czujnik był odłamało się w nim jedno mocowanie i wisiał bezczynie.
Z braku nowego czujnika używając kleju i druta miedzianego naprawiłem prowizorycznie tą rzecz. Zobaczymy ile wytrzyma. Dam znać kiedy odpadnie :)

Zdjęcie tego czegoś :)
http://picasaweb.google.com/kamil100ma/ZepsutyCzujnik
kamilwer

Postprzez sawik » 9 lip 2008, 20:59

kolego mam ten sam problem. musisz przy zamykaniu od strony kierowcy przytrzymac po prostu dluzej kluczyk. jezeli to nie pomoze powtorz to jescze raz mi to pomaga
sawik

Postprzez knietek » 2 paź 2008, 21:02

Witam,
Dzisiaj męczyłem się z centralnym zamkiem. Od strony kierowcy tak jak u poprzednika otwierał tylko jedne drzwi, a od strony pasażera wszystkie. Rozebrałem boczki i ku mojemu zdziwieniu od strony kierowcy nie ma "tego czegoś" co kamilwer pokazał na zdjęciu. Sprawdziłem od strony pasażera i wszystko jest na miejscu. Dziwi mnie tylko że od strony pasażera przewody z tego czegoś wchodzą do takiej małej kostki, której nie ma od strony kierowcy? Pomóżcie rozwikłać mi ten problem, tzn jak to ustrojstwo się nazywa i jak kupię to jak to zamontować?
Początkujący

Od: 2 paź 2008, 15:19
Auto: Mazda CX 9 3,7 AWD Touring

Postprzez Malina » 21 kwi 2009, 11:29

Witam

Miesiąc temo załozyłem sobie sterownik zamka na pilota do oryginalnego centralnego zamka I wszystko było super aż do czasu go którego pojawił sie problem.
Dzisiaj o 6 rano problem się powtórzył Przyciskam ‘ otwórz’ na pilocie i znów wszystkie drzwi się otworzyły oprócz drzwi kierowcy Wiec podeszlem do drzwi pasazera przekrecam ‘otworz’ i nadal się drzwi kierowcy nie otworzyły. Potem jeszcze raz próbuje ‘zamknąć I otworzyć’ I otworzyły sie drzwi kierowcy równiez Przekrecajac kluczk od strony kierowcy wszystkie drzwi zawsze sie otwieraja I zamykaja Po 5 minutach jazdy naciskan na pilocie ‘zamknij’ I wszystkie drzwi sie zamknely W czasie jazdy tez probowalem pilotem zamykać I otwierać drzwi I działały wszystkie.
Wczoraj wieczorem rozebrałem drzwi I zobaczyłem ze folia jest odklejona więc ja dokleiłem. Nic innego niepokojącego nie zauważyłem. Może trzeba psyknąć gdzeiś tam WD-40?
Macie jakieś pomysły –proszę o pomoc
A w jaki sposób dostać się do siłownika , ponieważ jest za blachą na dole drzwi po lewej stronie ?
Trzeba coś jeszcze rozkrecić – np. Metalowe części drzwi ?
Dzieki za odpowiedź
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 11 maja 2008, 16:53
Auto: 323F 97' 1,5l BA Z5 :) LPG BRC SQ24