elektryczne szyby

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kukiz22 » 7 paź 2008, 20:56

Witam.
Dokupiłem do mazdy tylne drzwi z elektryczną szybą. U mnie w standardzie były ręczne. Po podłączeniu kostki szyba się nie podnosi ani nie opuszcza :(. Czy wie ktoś może, że aby szyba zadziałała potrzebny jest panel ktory znajduje się przy kierowcy, czy też może jest uszkodzona elektryka?
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 15 cze 2008, 13:45
Auto: Mazda 323 F BA

Postprzez Pantas » 7 paź 2008, 21:07

Z tego co testowałem wcześniej to po odłączeniu panelu prawej szyby u mnie, nie dało się centralnym panelem nią sterować.

Nie wiem jak Ty to podłączasz bez panelu, wnioskuję, że na krótko, ale możliwe że potrzebny jest panel, nawet na 90% potrzebny jest żeby zamknąć obwód.
www.protarget.pl sklep paintballowy, wiatrówki, gazy pieprzowe, samoobrona
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 00:03
Auto: Mazda 323F BA 94r. LPG

Postprzez chudy » 7 paź 2008, 22:00

kukiz22, napewno potrzebujesz główny panel w drzwiach kierowcy – to on "steruje" wszystkim, a dokładniej – odcina od poszczególnych przełączników masę (zasilanie 12V powinno być stałe bo jest bezpośrednio z bezpiecznika P/WIND (30A)
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez kukiz22 » 8 paź 2008, 17:55

Dzięki za informacje

Pantas napisał(a):Nie wiem jak Ty to podłączasz bez panelu, wnioskuję, że na krótko, ale możliwe że potrzebny jest panel, nawet na 90% potrzebny jest żeby zamknąć obwód.

Nic nie podłączam na krótko, po prostu przekładam całe drzwi, i myślałem że przedni panel przy kierowcy nie będzie potrzebny. <glupek2>
Początkujący

Od: 15 cze 2008, 13:45
Auto: Mazda 323 F BA

Postprzez chudy » 8 paź 2008, 18:03

kukiz22, Kostka w drzwiach od przełacznika szyby powinna mieć pięć przewodów – czerwony i zielony (te idą do silnika) , czarno/biały (na nim powinno być zasilanie +12V) oraz przewody różowo/czarny i niebiesko czarny ( te dwa w przypadku kiedy nie masz panelu w drzwiach kierowcy powinny być połaczone z masą) :) oczywiście musisz mieć w skrzynce wsadzony bezpiecznik od elektrycznych szyb i włączony zapłon – tylko wtedy na kostce od przełacznika szyby (przewód czarno/biały) będzie napięcie. Musisz jednak pamiętać, ze jeśli będziesz chciał zamontować sobie panel w drzwiach kierowcy dwa przewody (różowo/czarny i niebiesko/czarny) nie mogą być bezpośrednio podpięte do masy( spowoduje to zwarcie i spalenie bezpiecznika)!W tym przypadku masę otrzymują z panelu w drzwiach kierowcy.
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)