Brudne reflektory – co z tym zrobić?
1, 2
Witam,
Standardowy problem z brudnymi od środka lampami, boje się samemu rozbierać bo jak popsuje to nie wiem, nie mogę znaleźć zamienników w żadnym sklepie (do wszystkich modeli są a do C nie ma... dziwne). Poza tym ceny używek są kosmiczne nawet rzędu 400 zł za stronę. Moje pytanie brzmi czy komuś udało się kupić nowe reflektory do tego modelu. Może ktoś mógł by mi polecić jakiś warsztat na śląsku co zajmuje się polerowaniem lamp.
Dzięki z góry za info.
Standardowy problem z brudnymi od środka lampami, boje się samemu rozbierać bo jak popsuje to nie wiem, nie mogę znaleźć zamienników w żadnym sklepie (do wszystkich modeli są a do C nie ma... dziwne). Poza tym ceny używek są kosmiczne nawet rzędu 400 zł za stronę. Moje pytanie brzmi czy komuś udało się kupić nowe reflektory do tego modelu. Może ktoś mógł by mi polecić jakiś warsztat na śląsku co zajmuje się polerowaniem lamp.
Dzięki z góry za info.
- Od: 23 lip 2008, 09:42
- Auto: Mazda3 BN 2.0 2017
polerka kloszy to zw zasadzie nic stracsznego. Sam przez to przechodziłem kiedyś i naprawde nie ma się czego bać
Nie wiem cy już czytałeś ale jeśli nie to polecam tą fotorelacje. Naprawdę świetna:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27630&highlight=
Spotkałem kiedyś na giełdzie kolesia który zaproponował mi wymianę kloszy na szklane i nawet wtedy dużo za to nie chciał ale to było jakoś zaraz po zakupie auta i już nie pamiętam dokładnie ile
Nie wiem cy już czytałeś ale jeśli nie to polecam tą fotorelacje. Naprawdę świetna:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27630&highlight=
Spotkałem kiedyś na giełdzie kolesia który zaproponował mi wymianę kloszy na szklane i nawet wtedy dużo za to nie chciał ale to było jakoś zaraz po zakupie auta i już nie pamiętam dokładnie ile
- Od: 6 paź 2007, 15:11
- Auto: 323 C
To są szklane klosze do 323C? Byłoby super... Oczywiście całą resztę lampy zostawiłoby się oryginalną, a tylko klosz zmieniło na szklany. Gdybyś znalazł coś to daj znać – jeżeli cena byłaby przystępna to niewykluczone, żebym kupił 
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Ja również czyściłem je samemu na podstawie tej fotorelacji i efekt na prawdę bardzo dobry. Jak kupisz używkę to będzie w stanie podobnym do Twoich, więc po co? Ewentualnie nówka z ASO za 930 zł. (sztuka)
No chyba, żeby ktoś znalazł gdzieś szklane klosze i zrobił zbiorowe zamówienie – na pewno wielu posiadaczy 323C by to zainteresowało.
Co do samej regeneracji, to jeżeli bardzo boisz się zrobić to samemu, to wpisz w Googlach "regeneracja reflektorów" i poszukaj zakładu w okolicy. Ale zgodnie ze starym powiedzeniem – jeżeli chcesz coś mieć zrobione dobrze to zrób to samemu
No chyba, żeby ktoś znalazł gdzieś szklane klosze i zrobił zbiorowe zamówienie – na pewno wielu posiadaczy 323C by to zainteresowało.
Co do samej regeneracji, to jeżeli bardzo boisz się zrobić to samemu, to wpisz w Googlach "regeneracja reflektorów" i poszukaj zakładu w okolicy. Ale zgodnie ze starym powiedzeniem – jeżeli chcesz coś mieć zrobione dobrze to zrób to samemu
Czacha napisał(a):Jak kupisz używkę to będzie w stanie podobnym do Twoich
Jestem tego samego zdania że nie ma żadnego sensu kupowanie używanych, bo i tak pewnie będą do polerowania, dlatego najchętniej kupiłbym nowe, ale nie oryginalne w ASO za 930
Czacha napisał(a):to jeżeli bardzo boisz się zrobić to samemu, to wpisz w Googlach "regeneracja reflektorów" i poszukaj zakładu w okolicy
szukałem nie znalazłem nic sensownego
Czacha napisał(a):jeżeli chcesz coś mieć zrobione dobrze to zrób to samemu
święta prawda
to ja może powiem co wiem:
Szukałem lamp do 323C po zakupie z tego samego powodu. Nigdzie nie było. Na koszalińskiej giełdzie koleś który sprzedawał reflektory i klosze powiedział mi że najlepiej będzie zmienić na szklane i że ma takie i bez problemu mi wymieni u niego na miejscu.
Zanznaczam że nie miał takich przy sobie więc nie widziałem ale skoro dostałem wizytówkę i miałem jechać do niego w tygodniu to chyba by nie kłamał. Oczywiście teraz znalezienie wizytówki jest już nierealne a ja wiem tylko tyle że koleś stał na giełdzie w koszalinie a siedzibę miał gdzieś niedaleko.
Co do cen to nie pamiętam ale nie wychodziło to nawet jakoś szczególnie drogo i nawet za robociznę liczył sobie grosze.
Ja jednak wypolerowałem swoje klosze i efekt był na tyle zadowalający że odpuściłem sobie kupowanie szkiełek.
Szukałem lamp do 323C po zakupie z tego samego powodu. Nigdzie nie było. Na koszalińskiej giełdzie koleś który sprzedawał reflektory i klosze powiedział mi że najlepiej będzie zmienić na szklane i że ma takie i bez problemu mi wymieni u niego na miejscu.
Zanznaczam że nie miał takich przy sobie więc nie widziałem ale skoro dostałem wizytówkę i miałem jechać do niego w tygodniu to chyba by nie kłamał. Oczywiście teraz znalezienie wizytówki jest już nierealne a ja wiem tylko tyle że koleś stał na giełdzie w koszalinie a siedzibę miał gdzieś niedaleko.
Co do cen to nie pamiętam ale nie wychodziło to nawet jakoś szczególnie drogo i nawet za robociznę liczył sobie grosze.
Ja jednak wypolerowałem swoje klosze i efekt był na tyle zadowalający że odpuściłem sobie kupowanie szkiełek.
oo tak szklane to było by cos:] bo w te jak udezy kamyczek to zostaja małe dziurki ryski masakra wiem bo sam tez robiłem regeneracje i widziałem to z bardzo bliska:P i spokojnie dasz sobie rade a efekt wow:]
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 paź 2007, 15:32
- Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC
kieresik, gdybyś jakimś cudem znalazł przy okazji tą wizytówkę lub spotkał gościa to daj znać
Ale swoją drogą, chyba sam tych kloszy nie produkuje, więc z jakiegoś innego źródła też musi być możliwość dostać je. Ja też owego czasu rozglądałem się za nowymi lampami. Znalazłem na Allegro gościa, który twierdził, że ma w swojej ofercie reflektory do wszystkich modeli samochodów japońskich. Domyślając się odpowiedzi i aby przekonać go, że jednak nie do wszystkich
napisałem, czy ma do 323C. O dziwo odpisał, że ma zamiennik marki Depo, nie na stanie, ale może sprowadzić. Kilka razy jeszcze się zapytałem dla pewności, czy na pewno do modelu "C" a nie przypadkiem "F". O jeszcze większe dziwo reflektory te podobno miały szklany klosz! Czyli w najgorszym wypadku można by podmienić klosze. Jednak kontakt z gościem się urwał, nie odpisywał na maile...
Ja też nie narzekam na stan swoich reflektorów po polerce i czyszczeniu, ale szklane to byłoby coś zupełnie innego
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ja też nie narzekam na stan swoich reflektorów po polerce i czyszczeniu, ale szklane to byłoby coś zupełnie innego
Czacha napisał(a):dziwo odpisał, że ma zamiennik marki Depo, nie na stanie, ale może sprowadzić
byłem na stronie... nie mają:( http://www.depo.com.tw/
Tzn. nie podał dokładnie, że marki Depo, ale jakąś inną firmę, którą jak znalazłem to wyczytałem, że głównie Depo dla nich produkuje, ale może jeszcze ktoś inny...
podpisuje sie pod temat sam bym chętnie kupił szklane klosze
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
No gdybyś kiedyś zapytał się przy okazji to byłbym Ci (i inni na pewno też) bardzo wdzięczny
Można by potem zrobić jakieś zbiorowe zamówienie i zrzutkę na zgrzewkę dla organizatora
Można by potem zrobić jakieś zbiorowe zamówienie i zrzutkę na zgrzewkę dla organizatora
odkopie temat. Dziś byłem na giełdzie jednak nie widziałem tego faceta który się chwalił że ma klosze szklane do C-tki.
Jeden oferował mi jedynie klosze plastikowe takie jak są oryginalnie za 50 zł. Dodatkowo za montaż 20 zł u nich.
Jak dla mnie może kasa nie duża ale nie widzę potrzeby zmiany plastiku na plastik. chyba lepiej co jakiś czas zrobić polerkę.
Jeden oferował mi jedynie klosze plastikowe takie jak są oryginalnie za 50 zł. Dodatkowo za montaż 20 zł u nich.
Jak dla mnie może kasa nie duża ale nie widzę potrzeby zmiany plastiku na plastik. chyba lepiej co jakiś czas zrobić polerkę.
witam wszytskich dzisiaj na podstawie fotoleracji wczesniej tutaj zamieszczonej wypolerowałem swoje reflektory wieczorem bede testowal ale juz golym okiem bylo widac ze roznica jest wielka a co do dostepnosci tych reflektorów to szukam juz od roku i niegdzie nie moge dostac pozdrawiam
-
Kamil87r
jestem po testach reflektorów kupiłem tez żarkówki phillips blue vision, po polerce reflektorów jest wiele wiele lepiej musze chyba tylko jeszcze podjechac i ustawic swiatełka po według mnie swieca troche za blisko. martwi mnie tylko jedna rzecz ze gdy wsiadam do innego samochodu w moim przypadku nissan almera to jeszcze sporo brakuje aby moje swiatla tak swicily jak tam no lae coz wiecej z tym nic juz nie zrobie pozdrawiam
-
Kamil87r
kieresik, 50 zł. za nowy plastikowy klosz? Zupełnie nowy? Moim zdaniem oferta super! Nie przesadzajmy znów z tym szkłem, skoro poprzednie wytrzymały tyle ile wytrzymały, to raz na 10 lat mogę wydać 100 zł.
Jeżeli jest jak mówisz, to chętnie bym zamówił. Fajnie byłoby zobaczyć zdjęcie wcześniej. Oczywiście jakąś prowizję możesz sobie policzyć
Czekam na dalsze info 
no tak mi koleś powiedział; nie widziałem tego bo nie miał ze sobą ale mówił że na magazynie ma. nie chce żadnych prowizji tylko jest ten problem że ja wekendy mam zajęte zazwyczaj a gdy juz mam wolne to nie koniecznie chce mi się iść na giełdę a nie wziąłem żadnych namiarów na ten jego magazyn. w tym tygodniu napewno nie ale być może za tydzień uda mi się tam na chwile podjechać i dowiem się wszystkiego skoro jesteś zainteresowany.
Nooo jak by cos takiego było (a szczerze w to wątpię) to i ja bym był zainteresowany
- Od: 26 paź 2008, 20:55
- Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r
1, 2