Wyciek oleju spod głowicy. Do czego może doprowadzić ??

Postprzez fuksss » 14 lut 2009, 19:16

Witam wszystkich mazdowiczów!!
Mam problem wycieka mi olej z uszczelki pod głowicą nie jest to jakiś masakryczny wyciek ale powolutku wycieka !! Powiedzcie mi do czego może doprowadzić taki wyciek poza tym że muszę pilnować oleju i dolać jak będzie za mało !!Niema teraz zbytnio kasy i chciałem spytać czy może sie coś stać jak będę tak jeździł np. do przyszłego miesiąca ??
Za pomoc wielkie dzięki!!
Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 08:44 przez fuksss, łącznie edytowano 1 raz
Moja Madzia http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68387

Panie Boże pomóż mi pamiętać:
Kiedy mam naprawdę zły dzień, i zdaje mi się, że wszyscy dookoła chcą mnie [tiiit], niech nie zapomnę, że do zrobienia smutnego grymasu potrzeba aż 42 mięśni, a tylko 4 do wyprostowania środkowego palca i powiedzenia im, "że mogą mi skoczyć" !
Forumowicz

Od: 13 paź 2008, 08:31
Auto: 323 C 1.3 16v BA

Postprzez waldii » 14 lut 2009, 20:50

jesli to jest tylko pocenie to mozesz smialo jezdzic.Zrob to jak najszybciej ale troche mozesz zwlekac :P i pilnuj tego oleju,bo nagle moze go zabraknac
waldii

Postprzez Piotr Wozniak » 15 lut 2009, 04:00

Jesli wycieka na zewnatrz to spokojnie.
Gorzej jesli kolejna faza padania uszczelki spowoduje ze zacznie ci olej walic do plynu chlodniczego, plyn do oleju, plyn do cylindrow itp- to bedzie koniec jazdy raczej.
Nie wybieraj sie w tour po Europie, ale po okolicy mozesz pomykac pamietajac o kontrolowaniu czy destrukcja nie postepuje (j.w.) i dolewac w miare potrzeby oleju.
Niektore Kadetty tak jezdza po 10 lat ;)

pozdro
Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 22:37 przez Piotr Wozniak, łącznie edytowano 1 raz
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez fuksss » 15 lut 2009, 08:47

Jak rozpoznam że zaczyna się mieszać olej z płynem ??Co się wtedy dzieje ??

Kiedy mam naprawdę zły dzień, i zdaje mi się, że wszyscy dookoła chcą mnie [tiiit], niech nie zapomnę, że do zrobienia smutnego grymasu potrzeba aż 42 mięśni, a tylko 4 do wyprostowania środkowego palca i powiedzenia im, "że mogą mi skoczyć" !
Forumowicz

Postprzez ROMAN-R87 » 15 lut 2009, 13:57

bedziesz mial maslo pod korkiem wlewu oleju i tluste plamy w zbiorniczku wyrownawczym a poza tym bedziesz mial z tylu zaslone dymna z wydechu
-323 BF E3 jest x18xe
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
Forumowicz

Od: 10 maja 2007, 22:32
Auto: ACTROS 2653 6x4
JGC V8

Postprzez fuksss » 15 lut 2009, 15:10

Aha no to teraz będę sie pilnował !! Myślę że jakoś wytrzyma do przyszłego miesiąca :(

Forumowicz

Postprzez Piotr Wozniak » 15 lut 2009, 22:40

Mozesz miec jeszcze np. plyn chlodniczy "kipiacy" przy odpalonym silniku- jesli spaliny zaczelyby walic do plynu- wtedy wypychaja plyn z ukladu chlodzacego, a przy dodawaniu gazu w zbiorniczku wyrownawczym zaczynaja bomblowac (spaliny).
Masz duza szanse pojezdzic z tym dosc dlugo na takim etapie jak opisujesz.

pozdro
WOZI
Forumowicz

Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez fuksss » 16 lut 2009, 07:13

Kurde chyba będę zmuszony zrobić to w tym miesiącu bo jak jadę i tylko poczuje że coś śmierdzi to zaraz się stresuje że to przez tą uszczelkę :P !! I zaczyna mnie to wkurzać <killer>
P.S dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi !!

Forumowicz

Postprzez Lukano » 16 lut 2009, 10:26

Piotr Wozniak napisał(a):Niektore Kadetty tak jezdza po 10 lat oczko

hehehe 10 lat to nie, ale moja Toyka Starlet jeździła prawie rok z uszkodzoną uszczelką, zrobiłem tak prawie 20 kkm. Codziennie sprawdzany płyn i olej i jazda ;)
Padła całkiem na wakacjach w Gdańsku :P Piła 2 litry płynu na kilometr ;) Ale do mechanika się dotoczyłem :D
Piotr Wozniak napisał(a):Masz duza szanse pojezdzic z tym dosc dlugo na takim etapie jak opisujesz.

też tak uważam. Jak nie ubywa oleju w znaczących ilościach.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez fuksss » 17 lut 2009, 18:43

Witam ponownie !!
Więc pisze gdyż sprawa wygląda następująco : dolałem dzisiaj olej i zobaczę jak szybko będzie ubywał, druga rzecz to jak odkręciłem korek wlewu oleju to faktycznie było na nim takie masło jak napisał ROMAN-R87 ale nie widzę żadnych plam oleju w zbiorniczku wyrównawczym no i nie ubywa mi płynu no i nie kopci !! Więc skąd się wzięło masełko :P

Forumowicz

Postprzez gogo » 17 lut 2009, 18:50

Jeśli jeździsz na krótkich odcinkach (niedogrzany motor) to może takowe występować.
Musi palić.... GogoMech
Forumowicz

Od: 13 kwi 2008, 20:59
Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI

Postprzez fuksss » 17 lut 2009, 19:04

gogo napisał(a):Jeśli jeździsz na krótkich odcinkach (niedogrzany motor) to może takowe występować.

Maksymalnie jeżdżę jakieś 6 km do pracy no i drugie tyle z powrotem czyli 12 km dziennie plus jakiś wypad do sklepu to jakieś 3-5km czyli ogólnie nie jeżdżę nigdzie daleko !!

Forumowicz

Postprzez Piotr Wozniak » 17 lut 2009, 19:04

Zeby "maslo" vel "majonez" czyli emulsja wody i oleju silnikowego wystepowala pod pokrywa zaworow musi byc woda (lub plyn chlodniczy) w tym miejscu. Zeby tam sie gromadzila woda z kondensacji pary wodnej, to na prawde trzeba uzywac samochodu na tak krotkich odcinkach zeby nie osiagal temperatury normalnej. Inaczej woda odparowuje. Jesli jezdzisz samochodem na trasach dluzszych niz 3-5 minut to nie powinienes takiego "masla" miec. Chyba, ze plyn chlodniczy przechodzi do oleju- przez uszkodzona uszczelke. Generalnie jak masz wyciek oleju i maslo, to faktycznie lepiej to w ciagu miesiaca czy dwoch zrob. szkoda silnika, plyn chlodnbiczy nie smaruje tak jak olej ;)
Zobacz jeszcze na zimnym silniku po nocy czy masz na bagnecie tylko pojedynczy slad oleju czy jakby podwojny- plyn chlodniczy (jesli jest go wiecej) osiada przy postoju silnika na dnie miski olejowej dajac taki objaw (a oliwa na wierzch wyplywa).
Oleju w plynie miec nie musisz, mozesz miec tylko plyn w oleju. Takie nieszczelnosci czesto puszczaja "jednostronnie"– oczywiscie z biegiem czasu i postepem degrengolady uszczelki zaczyna wszystko przeciekac do wszystkiego.
Jesli plynu Ci nie ubywa, to prawdop. nieszczelnosc jest niewielka i byc moze od dawna, podejrzewam ze wczesniej na "maselko" uwagi nie zwrociles dopuki nie wiedziales co to...

PS: jesli jezdzisz faktycznie tylko na trasach kilkuminutowych, to dobrze raz na klika dni przejechac sie chociaz z pol godzinki. To niezdrowe dla silnika nie osiagac nigdy temp. normalnej pracy. Pozatym jak go dobrze rozgrzejesz raz na jakis czas to "majonez" powinien znikac. :) Powodzenia.

pozdro
WOZI
Forumowicz

Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez fuksss » 17 lut 2009, 19:21

Piotr Wozniak napisał(a): nieszczelnosc jest niewielka i byc moze od dawna, podejrzewam ze wczesniej na "maselko" uwagi nie zwrociles dopuki nie wiedziales co to...

PS: jesli jezdzisz faktycznie tylko na trasach kilkuminutowych, to dobrze raz na klika dni przejechac sie chociaz z pol godzinki. To niezdrowe dla silnika nie osiagac nigdy temp. normalnej pracy. Pozatym jak go dobrze rozgrzejesz raz na jakis czas to "majonez" powinien znikac. :) Powodzenia.

pozdro

Dokładnie tak jak napisałeś nigdy wcześniej nie zwracałem uwagi co tam jest pod korkiem wlewu oleju :P Co do tego dogrzania silnika to posłucham twojej rady !!

Forumowicz

Postprzez fuksss » 18 lut 2009, 13:14

Witam ponownie :)
Więc zrobiłem tak jak napisałeś i sprawdziłem bagnet po przestanej nocy i wygląda to tak iz na samym dole bagnetu jest krótki odcinek płynu a dopiero nad nim zaczyna się olej :(

Powiedzcie co mam robić czekać do przyszłego 10 czy robić to już teraz?? Bo juz sam nie wiem , jak wy byście postąpili w mojej sytuacji??:)

Forumowicz

Postprzez tadeyro » 18 lut 2009, 13:47

Moim zdaniem spokojnie wytrzyma do 10 :)
W takim stanie jakim masz spokojnie możesz jeździć miesiącami.
Ja w swoim escorcie przejeździłem z 10 miesięcy zanim go nie sprzedałem ;)
A mi majonez to wywalało do filtra powietrza razem z olejem przez odmę :D
Forumowicz

Od: 20 sie 2008, 19:31
Auto: MX3 K8

Postprzez Lukano » 18 lut 2009, 14:18

hehe sprawdzaj częściej i możesz jeździć do 10 miesiąca ;p czyli października.
Ja już pisałem jeździlem w gorszym stanie 12 miesięcy ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Piotr Wozniak » 18 lut 2009, 17:16

Bez paniki, mozesz jezdzic, ale do pazdziernika to troche moze szkoda silnika ;)
Plyn chlodniczy nie smaruje, jak juz mowilem ;)
Jak jest tego malo, to sie nie denerwuj, obserwuj, ubytki plynow uzupelniaj, daleko sie nie wybieraj, w ciagu 2 miesiecy pomalu sie do sprawy przymierz. za wczasu poszukaj dobrej uszczelki -olej wszystkie chinszczyzny, JC itp, uszczelki tylko z serwisu Mazdy to jest moje zdanie. Ceny uszczelek nie zwalaja z nog, a taka wymiana to spora robotka, nie oplaca sie zalozyc gowna i za pol roku znowu kase zbierac ;)
Ja dotad wymienialem tylko oring aparatu zaplonowego i spod pokrywy zaworow, ale kazda proba "zaoszczedzenia" i kupowania "prawie japonskich oryginalnych" prowadzila do kolejnej wymiany. Oryginalna uszczelka- problem zamkniety.
Jesli jeszcze chcesz ta Madzia pojezdzic to pomysl czy nie zrobic przy jednej robocie jakiegos planowania glowicy, albo wymiany pirscieni.
Ja bym raczej poczekal 2-3 mies. i na spokojnie zrobil to porzadnie zamiast na hurra.
Nie stresuj sie tym tak strasznie, easy :)

PS: chyba ze to moment zeby zamiast bawic sie z tym silniczkiem, kupic jakis B6 (1.6 od Mx-3 albo 323F) i ew. wymiane uszczelki czy mini remoncik zrobic ew. w tamtym? ;) Nad tym tez moze warto pomyslec, masz teraz czas na przemyslenie problemu na spokojnie.

pozdro
WOZI
Forumowicz

Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez tadeyro » 18 lut 2009, 18:30

Ja to wlałem 2 motodoktory i sprzedałem ;)
Jak już MX3 to tylko V6 :]
Forumowicz

Od: 20 sie 2008, 19:31
Auto: MX3 K8

Postprzez bzzyczek » 18 lut 2009, 18:48

tadeyro napisał(a):Ja to wlałem 2 motodoktory i sprzedałem

A potem ktoś pisze ze kupił mazde wymienił olej i kopci jak parowóz :P
Forumowicz

Od: 3 cze 2008, 21:26
Auto: A4 B5 1.8T kox 200HP/ Dwie Mazdy były :(