323F BA 1.8 przewody WN – NGK

Postprzez Fryta86 » 4 cze 2014, 08:48

Witam.

Z katalogu on-line NGK wynika że do 1.8 BA podchodzą przewody RC-ZE37
Obrazek

problem w tym że u mnie nie pasują – fajka jest krótka i nie dosięga do świec... zakończenie uszczelniające ten otwór w pokrywie zaworów też nie pasuje :)

Na długość są na styk – można powiedzieć idealnie.

Miał ktoś podobny problem?

Albo inaczej – czy ktoś zakładał do 1.8 przewody NGK? Jeśli tak to jakie?

Foto:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

__________________________________________________________________________________________
04-06-2014
__________________________________________________________________________________________
Znalazłem odpowiedź:

jymzyn napisał(a):Witam. Przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie, ale nic nie znalazłem więc się udzielę. Fakt, że przeszukiwałem forum późno w nocy więc jest opcja, że coś przeoczyłem. Jeśli tak, to pardon. No ale przechodze do rzeczy: moja Mazdzinka jest z sierpnia 97r., (doszedłem tego po VIN-ie) 1.8, silnik BP05., auto oczywiście po lifcie z nowym logo. Wg specyfikacji i porad, powinny pasować mi kable o oznaczeniu RC-ZE37 (chodzi oczywiście o NGK). Kupiłem więc takie i uradowany poszedłem je wymienić. Hmm...jakież było moje zdziwienie gdy się okazało że nie pasują. Fajka nie "łapie" świecy, bo jest za krótka. Sprzedający z Allegro nie robi specjalnych problemów żeby je wymienić czy przyjąć z powrotem, ale ja ciągle jestem w kropce. W sklepie Minimot powiedziano mi, że pasować będą RC-ZX52 lub RC-ZE21 (te z wyglądu chyba bardziej prawdopodobne). Doradzi ktoś? Dzięki za pomoc.

Okazało się że RC-ZE21 nie pasują pod względem długości kabla. Dobrze że nie kupiłem w ciemno... Poszperam chyba w BERU albo do Smirnoffa trza będzie maila wysłać.

Ave Carspeed! :D Szybko, sprawnie, precyzyjnie. Teraz tylko obserwować jak się kabelki sprawują. Pierwsze spostrzeżenie – krócej kręci przy odpalaniu i obroty spokojniejsze i równe. <serduszka> Przy najbliższej okazji bujnę się do setki i porównam. :D A tak nawiasem, jak by ktoś potrzebował wiedzieć – do BA z 97r z silnikiem BP05 – pasują NGK RC-ZE36. Ciao!

Temat do wyrzucenia lub zamknięcia.
Sorry że w ogóle go otwierałem ale dopiero po głębszych poszukiwaniach znalazłem odpowiedź.
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 gru 2010, 12:59
Auto: :
MAZDA 323F '96 1.8 LPG
MAZDA 323F '98 1.5 PB
FocusPocus 1.8 TDCI