Witam,
Wczoraj nie udało mi się uniknąć wjechania w kałuże (sporo wody, bryzgnęło trochę pod maską). Po wyjechaniu z wody, od razu kluczyk –> off, maska do góry. Filtr suchy wiec palimy i jedziemy dalej. Po przejechaniu 2-3km, po wjeździe 50 metrową górką pod dom i przejechaniu kawałka prostej auto zgasło. Zgasło do tego stopnia że w nocy udało mi się ją już tylko raz zapalić.
Objawy:
-po przekręceniu kluczyka na zapłon zapalają się kontrolki na desce (wszystko OK) ale zaczyna też wydawać odgłosy strzelania z okolicy alternatatora (na moje ucho minimalnie powyżej, gdzieś pod kolektorem dolotowym) odgłosy są jakby nieustannie zamykany i otwierany był jakiś elektrozawór/przekaźnik/elektromagnes
-przy próbie kręcenia odgłosy ucichają, ale rozrusznikiem nie zakręce
-w nocy jak włączyłem zapłon i nie było tych "odgłosów" spod maski silnik zapalił, później odgłosy wróciły
Czy ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną? Co należałoby wyczyscic/wymienic? W domu pewnie spróbuje zczytać kody błędów ale może ktoś z Was miał już taką sytuacje i jest to błachostka.
Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki.
323F BA 1.8 zdechła 3 kilometry po wjechaniu w kałużę
Strona 1 z 1
Spróbuj poodczepiac te fajki z aparatu zapłonowego szczególenie te które są dogóry nogami . Może troche wody sie nalało kiedyś też tak mialem. I kup sobie coś co wypiera wilgoć np wd 40 i spróbuj popsikać elemety przez które płynie prąd może coś sie poprawi.
- Od: 26 gru 2008, 18:33
- Auto: 323f 95 2.0 V6
Wróciłęm z pracy –> zmiana zeznać.
Rozrusznikiem idzie kręcić ale po prostu nie chwyci i nie odpali. Co się dzieje w międzyczasie:
-wtryskiwacze pracują cały czas po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu
-wyjąłem bezpiecznik INJ (wtrysk, bodajże 32A) wszystko ucichło
-podpialem bezpiecznik, a odpialem listwe wtryskiwaczy, wtryskiwacze juz nie tłuką ale dalej cos strzela
-odłączyłem przekaźnik od zapłonu w puszce z bezpiecznikami głownymi – wsio ucichlo
Oprócz wtryskiwaczy, pracuje jeszcze jakiś element wtrysku (elektromagnes, przekaźnik, elektrozawór) który także bije, i podejrzewam że to na nim może być gdzieś zwarcie
Pytanie do doświadczonych, co tam może jeszcze strzelać, auto mam przed domem wiec niestety nie ogladne sobie go od spodu a od góry pomysły mi się kończą. Jak mi powiecie że komputer dał w pupę to sobie w głowę strzele na miejscu
Proszę o porady
k-pako
Rozrusznikiem idzie kręcić ale po prostu nie chwyci i nie odpali. Co się dzieje w międzyczasie:
-wtryskiwacze pracują cały czas po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu
-wyjąłem bezpiecznik INJ (wtrysk, bodajże 32A) wszystko ucichło
-podpialem bezpiecznik, a odpialem listwe wtryskiwaczy, wtryskiwacze juz nie tłuką ale dalej cos strzela
-odłączyłem przekaźnik od zapłonu w puszce z bezpiecznikami głownymi – wsio ucichlo
Oprócz wtryskiwaczy, pracuje jeszcze jakiś element wtrysku (elektromagnes, przekaźnik, elektrozawór) który także bije, i podejrzewam że to na nim może być gdzieś zwarcie
Pytanie do doświadczonych, co tam może jeszcze strzelać, auto mam przed domem wiec niestety nie ogladne sobie go od spodu a od góry pomysły mi się kończą. Jak mi powiecie że komputer dał w pupę to sobie w głowę strzele na miejscu
k-pako
- Od: 24 lip 2008, 09:15
- Auto: 323 BG 1.8 GT,
M6 2.0 CR 136
Temat możemy uznać za zamknięty 
Włączyłem tryb serwisowy celem sczytania kodów błędów. Komp po kolei wywalił swoje błędy, po czym po zakończeniu procedury wszystkie wtryskiwacze/przekaźniki/elektrozawory ucichły i auto dało się uruchomić i daje się uruchomić już za każdym razem
Także albo się przywiesił komp, albo się przyblokował po tej kałuży ostatniej 
Pozdrawiam,
k-pako
Włączyłem tryb serwisowy celem sczytania kodów błędów. Komp po kolei wywalił swoje błędy, po czym po zakończeniu procedury wszystkie wtryskiwacze/przekaźniki/elektrozawory ucichły i auto dało się uruchomić i daje się uruchomić już za każdym razem

Pozdrawiam,
k-pako
- Od: 24 lip 2008, 09:15
- Auto: 323 BG 1.8 GT,
M6 2.0 CR 136
Strona 1 z 1