Pęknięty pasek rozrządu [BA BP]
skoro już jest temat o kolizyjności silników to proszę speców o info na temat silnika F2, czyli 2.2i 115KM. Jak jest z jego kolizyjnością? Na blacie mam prawie 270kkm i nie wiem czy już wymieniać czy jeszcze zaczekać z 10-20kkm?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Jak to w benzynie ......
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Jak to w benzynie ....
tzn, to jest pytanie, czy stwierdzenie??
czegoś ty nie rozumiem

-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
Hej
Miałam podobną sytuację pół roku temu. Jeśli masz madzie z otwieranymi oczkami to napisz a dam ci nr do gościa, który ma tanio częśc (cała głowica 250 zł)i. U mnie mechanikowi wprzy wlewaniu oleju wpadła nakrętka. Poszły dwie dźwiwigienki zawrów ssących i wałek do regeneracji.
Miałam podobną sytuację pół roku temu. Jeśli masz madzie z otwieranymi oczkami to napisz a dam ci nr do gościa, który ma tanio częśc (cała głowica 250 zł)i. U mnie mechanikowi wprzy wlewaniu oleju wpadła nakrętka. Poszły dwie dźwiwigienki zawrów ssących i wałek do regeneracji.
- Od: 10 gru 2007, 15:40
- Auto: Mazda 323 F 1991 1.8 16V
Asia76 napisał(a):mechanikowi wprzy wlewaniu oleju wpadła nakrętka
zmień mechanika!!
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
Silniki benzynowe są bezkolizyjne , tłoki maja w denkach podtoczenia na zawory w razie zerwania paska.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
wszystkie silniki benzynowe są bezkolizyjne? ja mam 1.3 16v 1995r jestes pewien ze nic sie nie stanie jak strzeli pasek rozrządu? bo ja powinienem zmienić bo autko kupiłem z niemiec a nie mam kasy na wymianę chodzi na zapłatę za mechanika bo pasek i rolkę już posiadam czekam na odpowiedz pozdrawiam Pan Jaksa zapewne wie
- Od: 3 sie 2008, 11:48
- Auto: 323 c 1.3 95r
Witam mi ostatnio pekl pasek rozrzadu. Kupilem wczoraj komplet za 290 zl i w tygodniu bede wymienial w silniku 1.8 dohc w mojej Magdzie
wiec dam znac jak jest z bezkolizyjnoscia silnika. Pasek pekl mi na 5 tys obrotow wiec ciekawe co tam sie w srodku skrywa
moze kupa gruzu. A co do mechanikow to sam nim jestem z zawodu i powiem tak panowie nie zostawiajcie aut w zakladach. Obecnie juz nie pracuje jako mechanik bo zal ludzi. Pozdro
-
Kosmala
czesc,
W moim samochodzie (1.8 BP-DOHC) tez kiedys pekl pasek i..– NIC!
ralf8484 – jesli Twoj silnik jest kolizyjny to bylby to drugi przypadek "cudu" tego typu na tym forum (pierwszy nie zostal udowodniony). Moze warto zrobic watek z oltarzykiem i pozapalamy swieczki albo pospiewajmy do konca tego watka psalmy
Przegladajac niezmordowane odpowiedzi niocenionego p. Jaksy nie moge wyjsc z podziwu dla jego cierpliwosci w stalym powtarzaniu jednego.
LUDZIE! SILNIKI BENZYNOWE MAZDY SA BEZKOLIZYJNE!
Moze taki napis warto zrobic jako kolejny watek "przyklejony" zeby kazdy to codziennie na wstepie przeczytal jeszcze raz!?
Swoja droga ciekawe czy podtrzymali ta tradycje w najnowszych "6" i "3" 2.5 R4 na przyklad...
Pozdrowienia dla wszystkich szczesciarzy posiadajacych benzynowe Hiroshimki!
W moim samochodzie (1.8 BP-DOHC) tez kiedys pekl pasek i..– NIC!
ralf8484 – jesli Twoj silnik jest kolizyjny to bylby to drugi przypadek "cudu" tego typu na tym forum (pierwszy nie zostal udowodniony). Moze warto zrobic watek z oltarzykiem i pozapalamy swieczki albo pospiewajmy do konca tego watka psalmy
Przegladajac niezmordowane odpowiedzi niocenionego p. Jaksy nie moge wyjsc z podziwu dla jego cierpliwosci w stalym powtarzaniu jednego.
LUDZIE! SILNIKI BENZYNOWE MAZDY SA BEZKOLIZYJNE!
Moze taki napis warto zrobic jako kolejny watek "przyklejony" zeby kazdy to codziennie na wstepie przeczytal jeszcze raz!?
Swoja droga ciekawe czy podtrzymali ta tradycje w najnowszych "6" i "3" 2.5 R4 na przyklad...
Pozdrowienia dla wszystkich szczesciarzy posiadajacych benzynowe Hiroshimki!
WOZI
to ze u ciebie było w porządku po zerwaniu paska to dobrze a psalmy spiewaj sam a u mnie tłok spotkał się z zaworem przy ustawianiu i dlatego nie mam całkowitej pewności 
Ostatnio edytowano 28 sty 2009, 12:47 przez ralf8484, łącznie edytowano 3 razy
- Od: 19 kwi 2008, 19:43
- Auto: była 323f jest avensis
miales niezidentyfikowany opor powiedzmy. czy cos Ci sie z czyms spotkalo i co z czym to druga sprawa. nie bylo dotad nikogo komu po zerwaniu paska zrobilaby sie kolizja, taki sa fakty.
Czekajmy co powie Kosmala
A psalmy trzeba bedzie zaspiewac podejrzewam jednak
pozdro
Czekajmy co powie Kosmala
A psalmy trzeba bedzie zaspiewac podejrzewam jednak
pozdro
WOZI
A czy ktoś z posiadaczy/użytowików B6T i BPT też doświadczył zerwania paska? 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
myslisz, ze to pierwszy silnik benz. mazdy z kolizja? Mi sie zerwal w BP-DOHC i bezkolizyjnie bylo.
Argumentem koronnym jest Jaksa, ktory juz chyba krecil wszystkimi mozliwymi silnikami Mazdy szukajac zawziecie kolizji i mu sie nie udalo. Moglby juz niedlugo o tym prace naukowa chyba napisac!
pozdro
Argumentem koronnym jest Jaksa, ktory juz chyba krecil wszystkimi mozliwymi silnikami Mazdy szukajac zawziecie kolizji i mu sie nie udalo. Moglby juz niedlugo o tym prace naukowa chyba napisac!
pozdro
WOZI
Chociaż raczej z GTXami oraz GTRami raczej nie za często miał kontakt... Bo chyba jakiś miał 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Piotr Wozniak napisał(a):miales niezidentyfikowany opor powiedzmy. czy cos Ci sie z czyms spotkalo i co z czym to druga sprawa. nie bylo dotad nikogo komu po zerwaniu paska zrobilaby sie kolizja, taki sa fakty.
to nie był niezidentyfikowany opór czy cieżko to zrozumiec wiem ze tłoki mają podtoczenia na zawory tak jak pisze jaksa ale to nic nie znaczy bo wystarcz ze kiedys miałem planowanom głowice i wtedy jest juz inna bajka
a, jak miales planowana glowice to co innego! Wtedy kolizja byc moze.
tedy psalmow nie bedzie bo to nie cud
pozdro
tedy psalmow nie bedzie bo to nie cud
pozdro
WOZI
Piotr Wozniak napisał(a):a, jak miales planowana glowice to co innego! Wtedy kolizja byc moze
a widzisz róznie moze byc czekam co bedzie u Kosmala
Piotr Wozniak napisał(a):tedy psalmow nie bedzie bo to nie cud smutny
to teraz ty musisz cos zaspiewac

Witam.
Wymienilem juz pasek rozrzadu rolke i napinacz. Jednak na szczescie silnik mojej mazdziny jest bezkolizyjny. Chociaz powiem ze latwo z wymiana nie bylo. Pozdrawiam i potwierdzam ze silnik 1.8 DOHC z mazdy 323 f BA jest bezkolizyjny.
Wymienilem juz pasek rozrzadu rolke i napinacz. Jednak na szczescie silnik mojej mazdziny jest bezkolizyjny. Chociaz powiem ze latwo z wymiana nie bylo. Pozdrawiam i potwierdzam ze silnik 1.8 DOHC z mazdy 323 f BA jest bezkolizyjny.
-
Kosmala