Witam
Posiadam mazdę 323F BA 1.8 96r.
Zakupiłem miesiąc temu i przygoda zakończyła się rozerwaniem skrzyni.
Oczywiście przeglądając tematy na tym i podobnych portalach znalazłem niewiele informacji.
Na dany model w ogóle. Jednak za zmianą z skrzyni automatycznej na manualną są same plusy.
Mam już mechanika który sie tego podejmie, tylko pozostaje sprawa części.
Pojawił się dawca 323F BA 1.5 (manualna) i tu moje pytania:
Czy skrzynia biegów wraz z sprzęgłem będzie pasować do mojego silnika?
Czy będę musiał wymienić rozrusznik i jeśli tak czemu? (nie znalazłem bądź nie doczytałem)
Licznik predkosciomierza też będzie trzeba zmienić czy nie koniecznie?
Mechanik dodał że będzie trzeba kupić komputer z 323F 1.8 manualnej.
Mam nadzieję że ktoś w danym modelu to robił i podzieli się tą wiedzą.
Zamiana skrzyni automatycznej na manualną [BA BP]
Strona 1 z 1
Nie wiem po co komputer zmieniać
Liczników też nie trzeba zmieniać, nie wiem jak półosie. Musisz pedał sprzęgła kupić, hamulca, instalacje do nich, tunel kokpitu środkowego, wajchę od biegów i mechanizmy. Jeździsz agresywnie czy raczej spokojnie? Nie wiem jak w BA ale w xedosie CA wolałbym mieć automat niż manual. Brat ma w nim V6 i przy 100km/h obrotomierz pokazuje 2600rpm a przy tym samym silniku w manualu 3000rpm i jeźdząć automatem spalił mniej paliwa i silnik nie ma dużych obrotów, wiem bo sam jeździłem manualem też w xedosie. Jeśli jeździsz szybko i agresywnie to bym się rozglądał za manualem, ale np jak ja raz na jakiś czas przycisnąc to w xedosie wolałbym się woźić automatem. Różnica w przyśpieszeniu nie jest duża i automat bardzo fajnie jedzie. Jeśli chcesz mniej więcej się dowiedzieć co trzeba zmienić to wejdź w dział |xedos 6 CA| tam już były o tym tematy i zmiany.

A kolega sie pytał czy szkrzynia bedzie pasować Marcis:–)
Do tematu:
Wiara robiła SWAPY z silnikõw 1,5 na 1,8 i radziłbym poszukać tego na forum, bo sam nie pamiętam czy skrzynie też zmeiniali.
Do tematu:
Wiara robiła SWAPY z silnikõw 1,5 na 1,8 i radziłbym poszukać tego na forum, bo sam nie pamiętam czy skrzynie też zmeiniali.
Marcis jazda automatem nie była zła. Jeżdżę raczej spokojnie, czasem lubię szybciej i dynamiczniej. Spalanie hmm zaskoczyło mnie czy to jeżdżąc szybciej czy wolniej to spaliła dość dużo (nie zdążyłem dokładnie obliczyć). Wcześniej miałem 323F BA 1.5 w manualu i nie narzekałem na spalanie 
Piszesz ze komputer może zostać ale czy będzie wszystko ok czy trzeba w nim coś zmienic.
Andrzej414 dzieki za info poszukam, głównie mi chodzi własnie o ta skrzynie.
Piszesz ze komputer może zostać ale czy będzie wszystko ok czy trzeba w nim coś zmienic.
Andrzej414 dzieki za info poszukam, głównie mi chodzi własnie o ta skrzynie.
- Od: 11 lut 2013, 01:36
- Auto: 323F BA 1.8 96r.
Komputer jest tylko od silnika więc nic do tego nie ma. jest też gdzieś jakiś sterownik od skrzyni, ale wystarczy tylko chyba zdemontować.
Dopisano 11 lut 2013, 19:54:
dla przyszłych czytelników tego wątku. do zmiany skrzyni z automatycznej na manualna potrzebujemy:
1.pedały sprzęgla oraz hamulca +wysprzęglik (60zl)
2.lewarek zmiany biegów wraz z tunelem (100zl)
3.rozrusznik od manuala (100zl )
4.kompletną skrzynie wraz z wysprzęglikiem (380zl)
5.lapa skrzyni biegow od manuala (50zl )
6.półoś prawa dluga wraz z podpora (135zl)
7.licznik predkosciomierza ( 80zl)
8.kompletne sprzęgło z łożyskiem oporowym i kolo zamachowe ( 420 +100 )
a poza tym problemy z elektryka bardzo latwo rozwiazac by auto odpalilo . wystawczy wpiac w kostke modół od skrzyni Automatycznej ktory znajduje sie przy wodziku od zmiany biegów , oraz przykręcic długą plaska białą kostke tak by była masa można do skrzyni przykręcic i maszyna pali na dotyk.moja mazda została juz przełożona i każdemu polecam to gdy automat siadł. koszt naprawy automatu w specjalistycznym 3700 zł a przekladka na manual kosztowala 1425 zl czesci +550 robocizna także oszczedza spora sumke. oraz spokojna glowe na wiele lat polecam
znalazłem to w dziale CA do xedosa. Tylko nie wiem po co prędkościomierz zmieniać. każdy kto ma manualną skrzynię też ma przewidziane miejsce na R P N D S L do automatu.Brat kupił xedosa z spalonymi tarczkami na 3 i 4 biegu. Kupił skrzynię biegów po regeneracji i gwarancji za 900zł, założył sam wieć, brak kosztów montażu i cały czas jeździ.
Dopisano 11 lut 2013, 19:54:
dla przyszłych czytelników tego wątku. do zmiany skrzyni z automatycznej na manualna potrzebujemy:
1.pedały sprzęgla oraz hamulca +wysprzęglik (60zl)
2.lewarek zmiany biegów wraz z tunelem (100zl)
3.rozrusznik od manuala (100zl )
4.kompletną skrzynie wraz z wysprzęglikiem (380zl)
5.lapa skrzyni biegow od manuala (50zl )
6.półoś prawa dluga wraz z podpora (135zl)
7.licznik predkosciomierza ( 80zl)
8.kompletne sprzęgło z łożyskiem oporowym i kolo zamachowe ( 420 +100 )
a poza tym problemy z elektryka bardzo latwo rozwiazac by auto odpalilo . wystawczy wpiac w kostke modół od skrzyni Automatycznej ktory znajduje sie przy wodziku od zmiany biegów , oraz przykręcic długą plaska białą kostke tak by była masa można do skrzyni przykręcic i maszyna pali na dotyk.moja mazda została juz przełożona i każdemu polecam to gdy automat siadł. koszt naprawy automatu w specjalistycznym 3700 zł a przekladka na manual kosztowala 1425 zl czesci +550 robocizna także oszczedza spora sumke. oraz spokojna glowe na wiele lat polecam
znalazłem to w dziale CA do xedosa. Tylko nie wiem po co prędkościomierz zmieniać. każdy kto ma manualną skrzynię też ma przewidziane miejsce na R P N D S L do automatu.Brat kupił xedosa z spalonymi tarczkami na 3 i 4 biegu. Kupił skrzynię biegów po regeneracji i gwarancji za 900zł, założył sam wieć, brak kosztów montażu i cały czas jeździ.
skrzynia z z5 na pewno jest inna a także półosie i sprzęgło.było kila osób które montowało skrzynie od silników serii B podobno daje rade od 1.3 tylko przełożenia krótsze.skrzynie do bp ciężko znalesc niestety.
- Od: 6 paź 2009, 08:42
- Auto: Była Mazda 323f BA
JeST AUDI A3 1.8 T :)
To że skrzynia jest inna to wiem 
Dostałem odpowiedz na priv od kolegi gadula ze da rade wsadzić taką skrzynie od 1.5 i bedzie pasować, (przynajmniej wiem że da się przykręcić
)
Problemów będzie jeszcze po drodze pewnie nie mało, ale się nie zrażam ba skrzyni na zamianę nie umiem znaleźć więc wyjścia chyba nie ma. Jutro ruszam do demontażu potrzebnych części.
Dzięki za pomoc, napewno podzielę sie efektem
Dostałem odpowiedz na priv od kolegi gadula ze da rade wsadzić taką skrzynie od 1.5 i bedzie pasować, (przynajmniej wiem że da się przykręcić
Problemów będzie jeszcze po drodze pewnie nie mało, ale się nie zrażam ba skrzyni na zamianę nie umiem znaleźć więc wyjścia chyba nie ma. Jutro ruszam do demontażu potrzebnych części.
Dzięki za pomoc, napewno podzielę sie efektem
- Od: 11 lut 2013, 01:36
- Auto: 323F BA 1.8 96r.
ciekawe jak z przełożeniami. Bo szkoda by na 5 biegu przy 100km/h kręciła 3200rpm ja bym tak nie chciał, brak komfortu, silnik głośny i duże spalanie.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio edytowano 21 paź 2014, 16:19 przez marshal_sila, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 6 paź 2009, 08:42
- Auto: Była Mazda 323f BA
JeST AUDI A3 1.8 T :)
Witam jestem nowy na forum i mam taki maly problem szczelila mi skrzynia automatyczna 4EC-AT i chcialbym moja mazdzie przerobić na manual mam silnik 1.8 16v BP i moje pytanie jest takie czy spasuje skrzynie manualna z auta o poj 1.6 16 v bądź 1.5 16 v mam dwie Mazdy na oku jako dawcy proszę o pomoc jestem uziemiony w DE a koszty scholowania auta do PL SA równe kupienu tutaj calej Mazdy na części z gory dziekuje aha model mojego auta to Mazda 323f ba z 1995 roku
-
Daniel G
DanielG – dołączyłem twoje pytanie do istniejącego tematu.
Proszę na przyszłość używać wyszukiwarki.
Uzupełnij też proszę profil o lokalizację.
Proszę na przyszłość używać wyszukiwarki.
Uzupełnij też proszę profil o lokalizację.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Strona 1 z 1