Mazda 323F BA 1.8 BP – SWAP / remont – KIA ?

Postprzez luqdesign » 25 lis 2013, 20:33

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum, dużo wątków juz przeczytałem lecz nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi.

Moja Mazde 323F 1.8 1997r kupilem tego roku w sierpniu. Na poczatku było wszystko super. Jeździła idealnie wg mnie (choc SA problemy z trzymaniem obrotów na biegu jałowym), bo spokojnie mogłem nią dojechać do pracy. Pojawił się problem z dopalaniem, po nocy tylko kręcił ale nie odpalal. Został wymieniony filtr paliwa i było wszystko ok.

W październiku zaczynały się pojawiać problemy z gazem gdyż strzelał w tlumik. Przestałem juz jeździć na gazie. Zaczynał na benzynie przerywac na pierwszy cylinder (od kopułki). Wymienilem świecie i przy okazji olej. Po przejechaniu kilku km, pękł górny waz chłodnicy. Został wymieniony razem z termostatem.

Przejechałem nią ok 20km. Po próbie następnego odpalenia... Kręcenie.. Chodzenie na 3 Gary i kłęby bialego dymu za samochodom. (Pewnie poszła upg)

Po zjechaniu do garażu. Ciśnienie w cylindrach – 9,2 – 9,2 – 8 – 6 . Po sciągnięciu głowicy. Uszczelka była w trzech częściach i wydmuchana. Kupilem uszczelke lecz okazał się uszkodzony blok silnika. Pęknięcie pomiędzy cylindrami.

Stwierdzilem kupno takiego samego silnika.

W internecie znalazłem ze takie silniki były montowane w Kia sephia a sa o prawie polowe tańsze.
Czy na pewno pasują?

Chciałbym kupić silnik w miarę idealnym stanie.. Ew wykorzystać nowa uszczelke pod głowice i nowy w miarę wyremontować żeby mieć spokój z obawami padniecia silnika.

Ewentualnie skąd moge zdobyć silnik do mojej Mazdy 323F 1.8 BP w woj kuj-pom?

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 25 lis 2013, 20:07
Auto: Mazda 323f BA 1.8 BP 1997r. benzyna+gaz

Postprzez marshal_sila » 28 lis 2013, 23:49

właśnie tez szukałem takiej informacji lecz niestety cisza:( niby wygląda tak samo najbardziej interesuje mnie skrzynia biegów czy będzie pasowała z bp mazdy??
Forumowicz

Od: 6 paź 2009, 08:42
Auto: Była Mazda 323f BA
JeST AUDI A3 1.8 T :)

Postprzez luqdesign » 30 lis 2013, 23:21

Wiem tylko tyle ze czesci pasuja od Kii. Znalazlem temat na forum ze pasuja oryginalne czesci Kii typu uszczelki, simeringi, itd rzeczy i sa o wiele tansze niz oryginalne mazdy.

Czy pasuje skrzynia? Tego nie wiem.

Znalazlem informacje o tym ze oznaczenie silnikia np Kia Clarus 1.8 to T8. Ale jakie ma Kia Sephia, czy Kia shuma, nie wiem. Z allegro wiem Sephia ma inna pokrywe zaworow i wlasnie to jest mylace i nie wiem czy to ten sam silnik czy blok silnika ktory poszukuje.

Ewentualnie mam pomysl ze kupuje starsza wersje mazdy 323f bg 1.8 i bede przekladac blok czy silnik do swojej a reszte rzeczy sprzedam. Czy to dobry pomysl?

..............................................

Po przeczytaniu trochę informacji.

Silnik BP był montowany do Kii Sephia pierwszej generacji do roku 1997. Później był montowany silnik o oznaczeniu właśnie T8.

Sephie do 97 z silnikiem BP są bardzo słabo dostępne niż mazdy. Pozostanę chyba dalej przy szukaniu starszej Mazdy 323F BG z silnikiem BP. Są o wiele bardziej dostępne i wtedy będzie większa możliwość na podmianę silnika czy bloku. Wiem że się różnią mocami niż moja 323F BA. (tłoki, kolektor ssacy itp. )
Początkujący

Postprzez luqdesign » 22 lut 2014, 19:21

Temat można zamknąć.

Zakupiłem miesiąc temu silnik od Mazdy 323f BG 1.8
Przekładka zrobiona, silnik chodzi bardzo ładnie.

Pozdrawiam
Początkujący