Madzia zgasła podczas jazdy i nie odpaliła.
Strona 1 z 1
Witam, tak jak już w temacie napisałem autko zgasło podczas jazdy i po kilku próbach nie udało się uruchomić silnika. Taka sama sytuacja jest zarówno na benzynie jak i na LPG. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy świece dają iskrę- niestety nie, akumulator jest sprawny, światła się świecą. Czyżby skończył się aparat zapłonowy? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
"Prędkość nie zabija, to nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne"
- Od: 25 cze 2011, 13:30
- Auto: Mazda 323f BA BP DOHC 114KM '95
Niestety to nie aparat zapłonowy, ale pasek rozrządu się urwał. Tak więc muszę się przygotować na trochę większy wydatek.
Kolego pierwsze o czym pomyslalem to o pasku rozrzadu... Bo przytfailo mi sie to samo;/ Ale stwierdzilem ze moze to jednak ten aparat zaplonowy. A co do kosztow to moze nie bedzie zle
Mialem wczesniej mazde 323F BG 1.8 DOHC i silnik byl bezkolizyjny i potwierdzam bo nic poza paskiem nie wymienilem i dzialal
tak wiec nie ma sie co lamac:D moze sie udalo 
- Od: 9 lut 2011, 22:52
- Auto: Była: Mazda 323f BG 1.8 DOHC 128KM PB+LPG
Jest: Mazda 323f 1.5 DOHC 88KM PB+LPG
Powiem Ci, że mnie trochę pocieszyłeś, bo ja też biję się z myślami czy wymienić tylko pasek czy cały kompletny rozrząd. A powiedz mi jeszcze czy sam ustawiałeś wałki rozrządu?
Nie mialem wtedy czasu i odwagi samemu sobie wymienic tego paska
mechanik mi wymienial
i stwierdzil ze reszta jest w bardzo dobrym stanie zebym wymienil sam pasek...
Tylko miejmy nadzieje ze nie uszkodzilo Ci zaworow... bo wtedy bedzie nieciekawie ;/ bo nie wiem czy te silniki kolizyjne sa czy nie.. Pozdrawiam 
- Od: 9 lut 2011, 22:52
- Auto: Była: Mazda 323f BG 1.8 DOHC 128KM PB+LPG
Jest: Mazda 323f 1.5 DOHC 88KM PB+LPG
Zakupiłem sam pasek i na kanale w domowych warunkach go wymieniłem, od miesiąca samochód śmiga, aż miło, wymiana zajęła mi prawie cały dzień, ale udało się, wałki także ustawiałem sam, jedynie musiałem się forumowiczów poradzić o jakiś schemat.
no ja swoja madzie (323f 1.8 16v dohc) sprawdziłem dosłownie zerwał się pasek rozrządu, mechanicy tak samo jak i wam nie wierzyli ze silnik bezkolizyjny ale jak sprawdzili to się zdziwili mówili ze to przy 16 zaworowych silnikach nie możliwe.
- Od: 9 sty 2010, 19:46
- Auto: Mazda 323F 1.8 BA DOHC 94r
Strona 1 z 1