Nieszczelny układ chłodzenia jak zdiagnozować problem

Postprzez Gość » 16 gru 2007, 11:57

waldii napisał(a):pierscionki ok.200zl,uszczelki komplet max.150zl

Uszczelka pod głowice oryginał mazdy 199zł:)
hehe rozmawiałem już z SMIRNOFF-em pomógł mi trochę:) i zaproponował zamienniki no i tak jak mówisz zmieszczę sie w 150zł
No i teraz wszyscy mi kazują mazde sprzedać:(.. ze ten remont mnie może przerosnąć, ze jak ściągnę głowice ze jak zobaczę co tam jest to sie ino przezegnam, ale robie z autem nie poddaje sie:) idzie pod klucz po nowym roku, wkrótce ja zobaczycie na forum:)
Jestem szczęśliwcem bo podobno czerwone są szybsze:D
Gość

Postprzez Docent D » 16 gru 2007, 15:35

U mnie niedawno po zakupie zauważyłem na węzyku pomiędzy silnikiem a chłodnicą (ten gruby wychodządzy spod aparatu zaplonowego) malą dziureczke. Po dluższej jeździe było widać delikatne sączenie się plynu chłodniczego ale w ziorniczku wyrównawczym poziom się nie zmieniał. Dopiero dzisiaj po 2 dniach gdzie sporo pojeździłem zauważyłem że poziom spadł o jakieś 1,5-2cm do kreskim MIN a pod autem na "ramie" która podtrzymuje silnik akurat nad miejscem pęknięcia zebrało sie sporo płynu :|

Pytanie 1 – Czy to jest jakiś specjalny weżyk robiony na miare? czy można kupić sobie gdzieś taki "z metra" dociąć i wyprofilować wg. starego?

EDIT:
Przy okazji... jestem zmuszony uzupełnić płyn. Nie wiem jakiej firmy wlany był wczesnij. Kolor zielonkawy czyli chyba petrygo.
Pytanie 2 – Czy nic sie nie stanie jak kupie petrygo z TESCO lub podobnej czy konieczna jest całkowita wymiana bez mieszania?

Wiem wiem... pytania laika ;)
Forumowicz

Od: 28 paź 2007, 16:48

Postprzez waldii » 16 gru 2007, 21:33

Docent D napisał(a):czy można kupić sobie gdzieś taki "z metra" dociąć i wyprofilować wg. starego?

mozesz z metra kupic ale pod jednym warunkiem,ze nie ma tam jakis zakretasow tylko w miare prosto ma isc.Jesli jest profilowany to musisz kupic dedykowany

Docent D napisał(a):Czy nic sie nie stanie jak kupie petrygo z TESCO

nic sie nie stanie.Plyny sa calkowicie mieszalne
waldii

Postprzez Docent D » 16 gru 2007, 22:01

waldii napisał(a):
Docent D napisał(a):czy można kupić sobie gdzieś taki "z metra" dociąć i wyprofilować wg. starego?

mozesz z metra kupic ale pod jednym warunkiem,ze nie ma tam jakis zakretasow tylko w miare prosto ma isc.Jesli jest profilowany to musisz kupic dedykowany

Nie jest idealnie prosty... jego profil to taka "eSka jak to w BA Z5 bywa :)
Forumowicz

Postprzez Artiks » 16 gru 2007, 22:06

Takiego węża bez problemu dobierzesz, ja mam z jakiegoś BMW, średnica i kąt ten sam, solidny przewód zbrojoy sznurem -16 zł. Nie masz czasami wycieku z aparatu zapłonowego?? U mnie oring popuścił, olej leciał na ten wężyk powodując wykruszenie jego ścianek.
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Docent D » 16 gru 2007, 22:14

ArtX --> nie, przynajmniej nic nie widze. Leciało spod pokrywy zaworów ale zostało już to zrobione przed zakupem przez poprzedniego właścicela (przy pierwszych oględzinach auta zwrócilem mu na to uwagę). Ale teraz zauwazyłem, że wyłazi mi spod pokrywy czerwony silikon i boje sie ze ktoś spier... sprawe i zamiast uszczelki wpakowal własnie TYLKO silikon... na razie nic nie leci i mam nadzieje, że tak zostanie.

Co do węzyka, nie wygląda on na sparciały ponieważ "dziurka" której welkość jest tak jakby ktoś przebił igła znajduje sie jakies 5cm od układu zapłonowego. Możliwe, że to od oleju?
Forumowicz

Postprzez marekmm31 » 29 sie 2009, 16:07

Witam
Przeczytałem posty i szukam rozwiązania dla mojej mazdy.
W mojej mazdzie wskaznik temperatury idzie do góry jak właczy sie termostat to opada, jak stoje w korku wskaznik idzie do góry i jak właczy sie wentylator to znowu spada, i wiem , ze to jest nieprawidłowo poniewaz jezdze ta mazda juz 8 lat, wskaznik stał zawsze w połowie i było git, miałem wyciek wody z pompy, wymienili mi pompe wody na nową, wody nie wyrzuca ale wskazówka temperatuty idzie w góre i spada , może ktos miał podobny problem?
Marek
farmer
Początkujący

Od: 30 lip 2008, 08:12
Auto: MAZDA 323 F, 1,5 16 V, 1994

Postprzez lesiux » 5 paź 2010, 08:09

Adaś napisał(a):podepnę się pod temat – dziś wysiadłem z samochodu i zauważyłem, że cieknie mi płyn z pod chłodnicy.

Po dokładnym obejrzeniu (pojechałem nawet na kanałek) stwierdziłem, że cieknie z nad lewego (patrząc od przodu auta) mocowania chłodnicy:

Obrazek

to samo co u BenyV6? Co to za element w ogóle?

Zauważyłem u siebie podobny problem. Płynu dużo nie ubywa, jakieś pół litra na 2 miesiące dolewam. Czy zastosowanie uszczelniacza do chłodnic bardziej pomoże czy zaszkodzi? I czy taka nieszczelność nie będzie wpływać na zamarzanie płynu zimą?
Forumowicz

Od: 15 lut 2009, 18:00
Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4

Postprzez wiosna82 » 5 paź 2010, 13:12

vob22 napisał(a):Witam

Problem chyba już rozwiązany, na oryginalnym korku jeżdżę od 3dni i wycieków nie zauważyłem ale za to znalazłem małe pęknięcie na plastiku koło przewodu, jak s kleje to wtedy napiszę czy problem jest już rozwiązany w 100%

pozdrawiam

Witam.Mam ten sam problem.Który korek trzeba wymienić?
Forumowicz

Od: 12 kwi 2010, 12:26
Auto: Mazda 323f 1.8 96r.

Postprzez maaarcinnn » 16 paź 2010, 18:45

Witam ja mam inny problem bo dziurke mam nie w wezyku gumowym ale w RURCE ktora wchodzi gdzies w kolektor wydechowy. Rurka jest przestarzała i skorodowana, wiec potrzebuje kupic nowa badz uzywana, czy ktos mogłby mi POMOC!!! !!! !!! Ile mogla by taka rurka kosztowac? No chyba ze ktos mialby ja odsprzedac PILNE!!! !!! !!!
maaarcinnn

Postprzez maaarcinnn » 16 paź 2010, 18:50

Witam ja mam inny problem bo dziurke mam nie w wezyku gumowym ale w RURCE ktora wchodzi gdzies w kolektor wydechowy. Rurka jest przestarzała i skorodowana, wiec potrzebuje kupic nowa badz uzywana, czy ktos mogłby mi POMOC!!! !!! !!! Ile mogla by taka rurka kosztowac? No chyba ze ktos mialby ja odsprzedac PILNE!!! !!! !!!
maaarcinnn